
Életem első medvehagymával ízesített pogácsája egy költözködéshez köthető. Úgy gondoltam, a segítkezőknek, pakolóknak, szállítóknak kedveskedek vele.
Jókora sikert arattam is vele, hiszen az egy kiló liszt hozzáadásával készült pogácsa villámgyorsan elfogyott. Igaz, a költözés előtti éjjel sütöttem, de másnapra sem veszített finomságából, puhaságából.
Különlegességképpen tökmagot sütöttem bele, a tetejére pedig (halmozva az élvezeteket) szezámmagot szórtam.
Nem is szövöm tovább a szót, mutatom, hogyan készítettem:

Hozzávalók: (Jókora adaghoz!)
- 1 kg liszt
- 2 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 2 teáskanál cukor
- 20 dkg tejföl
- 50 dkg margarin (40+10)
- 2 egész tojás
- 2 evőkanál só
- 2 marék tökmag
- 1 nagy csokor medvehagyma
A tetejére:
- 1 tojás a kenéshez
- kevés szezámmag

Elkészítés:
Az élesztőt cukros, langyos tejben felfuttatjuk. Közben a medvehagymát megmossuk, megszárítgatjuk és éles késsel vagy ollóval apróra vagdossuk.
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadunk 40 dkg margarint és a többi kimért hozzávalót (a medvehagyma és a tökmag nélkül) majd az egészet összegyúrjuk.
Pihentetés nélkül, lisztezett deszkán négyzet alakúra kinyújtjuk. Vékonyan megkenjük 5 dkg szobahőmérsékletű margarinnal, megszórjuk a medvehagyma és a tökmag felével.
Ezt követi a "négyrét"-hajtás. Először alulról kétharmad részig hajtjuk a tésztát, majd felülről ráhajtjuk a maradék részt. Utána balról hajtjuk kétharmad részig, végül ráhajtjuk jobbról a fennmaradó részt.
Pihentetés nélkül ismét kinyújtjuk, majd megismételjük a hajtogatási folyamatot. Ezzel az összes hagyma és tökmag el is fogy és szépen belesimul a tésztába.

A tésztát ezután langyos helyen kb 20-25 percig pihenni, kelni hagyjuk.
A pihentetési idő leteltével enyhén lisztezett deszkán kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk. Éles késsel egyenletesen bevagdossuk a tetejét, majd közepes átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A pogácsákat tepsibe sorakoztatjuk, tetejüket megkenjük felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal.
Kb. 10 percig ismét pihentetjük a tésztát a tepsiben, ezalatt a sütőt előmelegítjük 220 fokra.
A tepsit sütőbe tolva a pogácsákat szép pirosra sütjük.
Igazán különleges ízvilágú, illatos, puha finomságot kapunk, amivel mindenkit le tudunk venni majd a lábáról! Próbáljátok ki!

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!