Lassan itt a november, annak minden jeles napjával, ünnepével, emlékezésével, vidámságával, beharangozva az év leggyönyörűbb időszakát, az adventet. Én most is, mint oly sok éve már igyekszem szuper ötleteket, remek recepteket hozni, bármelyik alkalomról is legyen szó. Mivel az október egy elsősorban angolszász országokban népszerű, kelta hagyományokra épülő ünneppel, Hallowennel zárul, melyet hazánkban is egyre többen tartanak, nekik is hozok évről évre recepteket. Talán emlékeztek még a véresen komoly paradicsomlevesemre, a tökfej forma almás pitémre, vagy a zöldségmártásos tésztámra, a pókhálós kekszre és a rémisztően jó sült krumplimra. Most egy nagyon finom, akár gyerekekkel is elkészíthető finomságot mutatok ötletként.
Alapja egy könnyed, finom linzer, tölteléke saját készítésű eperlekvár, díszítése pedig valódi rémísztő arcok sokasága, melyet szájvonaluk variálásával tehetünk egyedivé. Természetesen eperlekvár helyett remek hozzá bármilyen piros gyümölcsből készült lekvár is, pl.: málna, vegyes erdei gyümölcs, ami a "véres" külsőt adja.
Így készül:
Hozzávalók:
- 300 g liszt
- 200 g vaj vagy margarin
- 100 g porcukor
- 1 tojás sárgája
- 2 dl házi eperlekvár
- kevés vaníliás porcukor a hintéshez
Elkészítés:
A lisztet és a porcukrot keverőtálba tesszük. A hideg margarint nagy lyukú reszelőn hozzáreszeljük, így gyorsabban elkeveredik majd a többi hozzávalóval. Hozzáadjuk a tojás sárgáját és alaposan elkeverjük, morzsoljuk, majd egyneművé gyúrjuk. Kézzel is összegyúrhatjuk, ám akkor vigyázzunk, nehogy kezünk melegétől "túlmelegedjen" a tészta, tehát szaporán dolgozzunk. Én ezért Anka robotgépemet vetettem be, melynek fém keverőtála még hidegebben tartotta a tésztát. Alaposan lisztezett deszkára borítjuk a tésztát (nem szükséges pihentetni, de ha csak később látunk munkához, jól bírja a hűtést folpackba csomagolva.)
A tésztát 1-1,5 mm vastagságúra nyújtjuk, majd nagyobb kerek formájú linzerkiszúróval vagy pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Minden második kör formából kialakítjuk az “arcokat”. (Én a szemekhez vastag szívószálat használtam, az orrnyíláshoz egész vékonyat, a szájakat pedig éles, hegyes, vékony pengéjű késsel rajzoltam meg.)
Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.
Közben a sütőt előmelegítjük 160 fokra, majd nagyjából 20 perc alatt halvány színűre sütjük a linzer fejeket. Tányérra téve hagyjuk mindet kihűlni.
Az eperlekvárt kissé összekeverjük, ha nagyon sűrű, kevés vízzel hígathatjuk. Az egész linzerkorongokra egy-egy teáskanálnyi lekvárt kanalazunk, majd az “arcokkal” lefedjük.
Tálalás előtt finoman meghintjük vaníliás porcukorral.
Nagyon finom, omlós, a lekvártól puha édesség, melynek elkészítésébe bevonhatjuk a gyerekeket is!
Igazán jól eltartható, nem kell közvetlenül a tálalás előttre időzítenünk az elkészítését, mert remekül eláll jól záródó dobozokban!
A vendégek fogadása előtt Halloween dekorációk közé rejthetjük az asztalon, jól illik köré az őszi levelek, pók és tök dekorok, gyertyák sokasága.
Legyetek kreatívak, dobjátok fel a hangulatot ezen a napon és élvezzétek az együttlét örömét! A sütit fogyasztók elismerő pillantását pedig arassátok le, mert egészen biztosan tetszeni fog mindenkinek nem csak a látványa, hanem az íze is!
Készítsétek el, jó étvágyat kívánok hozzá!