Az augusztus legvége kis lehűlést hozott, így hosszabb tűzhely mellett való állást is be mertem vállalni. No, nem azért, mert ez a finomság olyan sokáig készül, hanem azért, mert olyan sokat készítettem, hiszen a családomnak ebből semmi nem elég...
Én is imádom, hiszen csupa zöldség, csupa íz, könnyed, mégis laktató, egyszóval szeretni való.
Korábban már olvashattatok más összeállításban tócsni receptet nálam, de ez most még gazdagabb lett a benne lévő zöldségek sokaságától és a sajttól.
Mutatom, hogyan készítettem:
Hozzávalók:
3 db közepes cukkini
3 db közepes répa
1 db piros húsú paprika (pl: kápia)
1 nagy fej lilahagyma
2 egész tojás
kb 25-30 dkg liszt
20 dkg Trappista sajt
só, bors
olaj a sütéshez
A mártogatóshoz:
400 g tejföl
1-2 nagy fej fokhagyma (ízlés szerint)
só, bors
friss kapor
piros húsú paprika
A tálaláshoz friss saláta.
Elkészítés:
A cukkinit és a répát megmossuk, végeiket levágjuk, de csak a répát tisztítjuk meg, a cukkini zöld héját meghagyjuk. Mindkettőt tökgyalun lereszeljük, így jó darabos lesz. (aki jobban szereti, reszelheti apróbbra is.)
A lilahagymát megtisztítjuk és nagyon vékony karikákra vágjuk, majd a körszeleteket cikkelyekre szedjük. A paprikát apró kockákra vágjuk. A zöldségeket tálba tesszük, megsózzuk és félre tesszük.
A mártogatáshoz elkészítjük a tejfölt. Ehhez a fokhagymát, a sót és frissen őrölt borsot alaposan elkeverjük benne, majd hűtőbe tesszük.
Ezalatt a pár perc alatt a cukkinis zöldségek levet engednek, amelyet alaposan kinyomkodunk és leöntünk. A tojásokat egészben ráütjük a keverékre és jól összedolgozzuk.
A sajtot lereszeljük és a liszttel együtt a zöldségekhez adjuk, majd alaposan elkeverjük. A masszának nokedli sűrűségűnek kell lennie. Ha szükséges, még fűszerezzük.
Egy széles aljú serpenyőben kevés olajat hevítünk és a zöldséges masszából nagyobb tojásnyi mennyiségeket szaggatunk bele evőkanállal. Óvatosan ellapítjuk, és mindkét oldalát pár perc alatt piros-ropogósra sütjük. Szalvétára szedve lecsepegtetjük.
Már csak a tálalás van hátra!
Ehhez friss saláta leveleket igazgatunk egy kellő méretű tányérra és a langyosra hűlt tócsnikat szépen elrendezzük rajta.
Külön tálkában a fűszeres-tejfölt is az asztalra helyezzük. A tetejét kaporral és apróra vágott paprikával díszítjük.
A lepénykék tetejére ebből a finom tejfölből mindenki kedve szerint kanalazhat.
Laktató, finom, húsmentes étel, próbáljátok ki!
Nálunk ahogy sül, úgy fogy...aki szereti, vagy vendégeket vár, annak érdemes dupla adagot készítenie!
És jöjjön még pár kép, hogy a szemünknek is kedvezzünk...
Jó étvágyat hozzá!