Panna cottát nem rég óta készítek, de már az első alkalommal magával ragadott. nem csak azért, mert nem kell sütni, hanem krémes, selymes állaga, hűvössége, variálhatósága miatt is.
A panna cotta eredetileg tejszínnel készülő desszert, amire a neve is utal (főzött tejszínt jelent), de ismeretesek joghurttal előállított változatai is. Az alap recept olasz, Piemontból származik, ahol a sűrítésére használt zselatint halcsontból állították elő. Készítették gyümölcsökkel, csokoládéval, karamellel, vaníliával, sőt, mogyoróval.
Mivel a tejszín eléggé kalóriadús, így büntetlenül nem lehet belőle jó sokat fogyasztani sajnos. Ezért is próbáltam ki joghurttal lefaragni kicsit a kalóriamennyiségből, úgy, hogy krémessége, selymessége ne szenvedjen csorbát. Ezt a desszertet leginkább a formából kiborítva tálalják, én most azonban a tálkák szélét kókuszreszelékkel szerettem volna a látvány fokozása érdekében díszíteni, így a tálalás a pohárban történt.
A mediterrán ízvilágú hozzávalóival egész évben nyárias hangulatú desszert.
Így készítettem:
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg jó minőségű, krémes natúr joghurt
2 dl tej (2,5%-os)
10 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor vagy 1 mokkáskanál vanília aroma
2 evőkanál kókuszreszelék
12 g zselatinpor
1 citrom reszelt héja
a díszítéshez:
1 citrom leve
kevés kókuszreszelék
friss, érett kivi, banán, mangó ízlés szerint
citromfű levelek
Elkészítés:
A joghurtot, a tejet, a cukrot és a vaníliát felmelegítjük, de nem forraljuk. Kevergetve teljesen feloldjuk a cukrot. Egy kis tálkába tesszük a zselatint, hozzáadunk pár kanálnyit a meleg joghurtos keverékből és simára kavarjuk. A főzőtálban lévő részhez adjuk a 2 evőkanál kókuszreszeléket, a reszelt citromhéjat, majd a zselatinos keverékkel összeöntve alaposan elkeverjük. A tálaláshoz előkészített tálkák peremét citromlébe majd kókuszreszelékbe mártjuk díszítésként és a joghurtos panna cottát egyenletesen elosztjuk bennük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Tálaláskor friss kivi és mangó szeletekkel, banánkarikákkal és citromfű levéllel dekoráljuk.
Üde, kellemes ízű, hűvös desszert, érdemes kipróbálni!