ÍZcsiklandozó

Egzotikus panna cotta

2018. szeptember 29. 19:37 - ÍZcsiklandozó

 

Panna cottát nem rég óta készítek, de már az első alkalommal magával ragadott. nem csak azért, mert nem kell sütni, hanem krémes, selymes állaga, hűvössége, variálhatósága miatt is.


A panna cotta eredetileg tejszínnel készülő desszert, amire a neve is utal (főzött tejszínt jelent), de ismeretesek joghurttal előállított változatai is. Az alap recept olasz, Piemontból származik, ahol a sűrítésére használt zselatint halcsontból állították elő. Készítették gyümölcsökkel, csokoládéval, karamellel, vaníliával, sőt, mogyoróval.
Mivel a tejszín eléggé kalóriadús, így büntetlenül nem lehet belőle jó sokat fogyasztani sajnos. Ezért is próbáltam ki joghurttal lefaragni kicsit a kalóriamennyiségből, úgy, hogy krémessége, selymessége ne szenvedjen csorbát. Ezt a desszertet leginkább a formából kiborítva tálalják, én most azonban a tálkák szélét kókuszreszelékkel szerettem volna a látvány fokozása érdekében díszíteni, így a tálalás a pohárban történt.

A mediterrán ízvilágú hozzávalóival egész évben nyárias hangulatú desszert.

 

Így készítettem:

 

 

 

Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg jó minőségű, krémes natúr joghurt
2 dl tej (2,5%-os)
10 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor vagy 1 mokkáskanál vanília aroma
2 evőkanál kókuszreszelék 
12 g zselatinpor
1 citrom reszelt héja
a díszítéshez:
1 citrom leve
kevés kókuszreszelék
friss, érett kivi, banán, mangó ízlés szerint
citromfű levelek

 

 

 Elkészítés:

A joghurtot, a tejet, a cukrot és a vaníliát felmelegítjük, de nem forraljuk. Kevergetve teljesen feloldjuk a cukrot. Egy kis tálkába tesszük a zselatint, hozzáadunk pár kanálnyit a meleg joghurtos keverékből és simára kavarjuk. A főzőtálban lévő részhez adjuk a 2 evőkanál kókuszreszeléket, a reszelt citromhéjat, majd a zselatinos keverékkel összeöntve alaposan elkeverjük. A tálaláshoz előkészített tálkák peremét citromlébe majd kókuszreszelékbe mártjuk díszítésként és a joghurtos panna cottát egyenletesen elosztjuk bennük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Tálaláskor friss kivi és mangó szeletekkel, banánkarikákkal és citromfű levéllel dekoráljuk.

 

 

Üde, kellemes ízű, hűvös desszert, érdemes kipróbálni!

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/14200623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal

süti beállítások módosítása