A mediterrán ízvilágot nagyon kedvelem. Az év bármely szakában készítek így fűszerezett ételeket, használom a mediterrán konyha hozzávalóit. A zöldség és hús, sajt kombinációkért különösen rajongok.
Mivel manapság már egész évben kapható cukkini a nagyobb üzletekben, így ezt a csodafinom egytálételt nem csak a forró nyarakon, hanem akár télen is elkészíthetjük.
Az előkészítés kicsit ugyan munkaigényes, de a sütés csupán fél óra, ami kárpótol ezért. Az íze pedig mennyei!
Így készítettem:
Hozzávalók 12 tekercshez:
A cukkinitekercshez:
12 db hajszálvékony, hosszú cukkiniszelet
6-6 csík bacon szalonna és fekete erdei sonka
4 db paradicsom vékonyra szeletelve
6 db friss és nagy csiperke gomba
1 fej lila hagyma
1 db kápia paprika
100 gramm minimozzarella
1 marék paprikával töltött olívabogyó
frissen őrölt szárított oregánó, bazsalikom, bors és só
pár levél friss zsálya és bazsalikom
A mártáshoz:
6 dl sűrített paradicsom
1 evőkanál cukor
só, bors ízlés szerint
1 evőkanál étkezési keményítő
A tálaláshoz:
ízlés szerint morzsolt feta sajt és olívabogyó
A sütőtál kikenéséhez:
kevés vaj
Elkészítés:
Egy nagyobb cukkiniből széles tökgyaluval hajszálvékony szeleteket vágunk. A gombát, a paradicsomot, a kápia paprikát és a lila hagymát tisztítás után a lehető legvékonyabban felszeleteljük. Kiterítjük egyenként a cukkiniszeleteket és kevés átfedéssel egymás mellé sorakoztatjuk rajtuk a zöldségeket.
Megszórjuk kevés frissen őrölt bazsalikommal, oregánóval, borssal és kissé megsózzuk. Ízlés szerint helyezünk rá friss zsályát vagy bazsalikom levelet.
Ügyes mozdulattal feltekerjük, kívülről pedig vagy egy szelet bacon szalonnával vagy feketeerdei sonkával körbefogjuk. Minden második tekercsnél ezt a mozzanatot úgy végezzük, hogy belülre, a paradicsomos, gombás réteg alá tesszük a szalonnát vagy a sonkát, így már kívülre nem kell kerülnie. A töltött olívabogyókat és a mozzarellát félbe vágjuk és a cukkini tekercsekre téve párat, ujjunkkal kicsit bele is nyomkodjuk.
Egy sütőtálat vékonyan kivajazunk, a sütőt pedig előmelegítjük 175 fokra.
A cukkinitekercseket egymás mellé ültetjük, majd melléöntjük a paradicsommártást. Ehhez a sűrített paradicsomlevet elkeverjük a cukorral, a keményítővel, ízlés szerint sóval és borssal, majd a cukkinik mellé öntve a tálat addig mozgatjuk óvatosan, míg mindenhol egyenletesen elterül. A tekercsek tetejére rakunk még friss zsálya és bazsalikom leveleket.
A sütőbe betolva fél óra alatt enyhén pirosra sütjük. Ezalatt a mártás is kissé besűrűsödik.
Tálaláskor a tányérra egy kívül és egy belül sonkás vagy baconös tekercset helyezünk, a mártásból pedig bőven kanalazunk mellé. Tetejét megszórjuk frissen morzsolt feta sajttal. Kis tálkában kínálhatunk mellé még ízlés szerint mozzarellát, olívabogyót.
Friss ropogós pékáruval langyosra hűlve fogyasztjuk.
Csodafinom, laktató mégis könnyed főétel. Bátran ajánlom kipróbálásra!