ÍZcsiklandozó

Szilvás cobbler

2018. szeptember 29. 19:38 - ÍZcsiklandozó

 

img_7852-1.jpg

 

Minden gyümölcs szezonbeindulása meglobogtatja a fantáziámat. Így van ez a szilvával is. Ha ráérek, szeretek kísérletezni a pepecselősebb sütikkel is, de leginkább a gyorsan összedobósakat kedvelem.
Ez a szilvás cobbler is ilyen. 

A cobbler története jó régre, az Amerikába kivándorolt európaikhoz köthető. Speciális sütőedényben készítették finomságaikat, a sütőedény neve pedig cobbler volt állítólag. Ez a sütiféleség is innen kapta a nevét. Bármilyen gyümölccsel variálható, különleges desszert. Készíthetjük friss, fagyasztott, befőtt gyümölccsel, de diófélék, mazsola sőt aszalt gyümölcsök is rakhatók bele.
A szaftos, illatos gyümölcsöt beburkolja a kanalanként ráhalmozott tészta, amitől kicsit paplanszerű kinézete lesz, ráadásul sejtelmes is, hiszen a készítőjén kívül senki nem tudja, mi rejlik a tészta alatt.

Nálam most illatos, érett, fahéjjal megszórt szilva bújt a tészta alá!

Így:

img_7826-1.jpg

 

Hozzávalók: (6 személyre)

A gyümölcsös réteghez:
50 dkg érett szilva
2 teáskanál őrölt fahéj
3 evőkanál barnacukor

A tésztához:
25 dkg liszt
1 tojás
10 dkg vaj
2 dl tejszín
5 dkg barnacukor
1 csipet só
1/2 csomag sütőpor

A tetejére:
2 evőkanál fahéjas porcukor

 

img_e7828-1.jpg

 

Elkészítés:

A szilvát megmossuk, kimagozzuk, félbevágjuk, majd a fahéjjal és a barna cukorral alaposan összekavarjuk. Ezután kivajazott sütőforma aljába terítjük.

170 fokra előmelegítjük a sütőt.
A tésztához a hideg vajat a liszttel tálba morzsoljuk, hozzáadjuk a sót, a sütőport és a cukrot, majd alaposan összedolgozzuk. Az egész tojást elkeverjük a tejszínnel és ezt is a lisztes masszához dolgozzuk.
Az összeállított tésztából kanál segítségével kis halmokat szaggatunk, amit a sütőforma aljában szétterített gyümölcsre igazgatunk, nem túl szorosan egymáshoz, mert kissé nőni, terülni fognak.

 

img_7853-1.jpg



Az előmelegített sütőben 40-45 perc alatt szép világosra sütjük.

A sütőből kivéve langyosra hűtjük, majd megszórjuk fahéjas porcukorral és már tálaljuk is.
Jól illik hozzá egy gombóc vanília fagyi.

Igazán egyszerű, illatos, látványos desszertet kapunk, érdemes más gyümölcsökkel is kipróbálni!

Jó étvágyat hozzá!

 

img_7857-1.jpg

 

És egy kis galéria:

img_7856-1.jpg

 

A langyos szaftos gyümölcs és a puha tészta párosítás verhetetlen!

 

img_e7822-1.jpg

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr5014186447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása