Itt az ősz, annak minden szépségével, finomságaival együtt! Ilyenkor már a háziasszonyok örömmel gyújtják be a sütőt, hogy melegséget vigyenek a konyhába és finomságokkal kápráztassák el szeretteiket. Én is így vagyok ezzel.
Mivel kedves ismerőseimtől csodafinom diót kaptam, gyönyörűen megtisztítva, elszabadult a fantáziám, mi is legyen belőle. Mi tagadás, kicsit már a karácsonyvárás is a lelkemben van (tudom, hol van az még, de akkor is...) így hát egy olyan sütire esett a választásom, amely akár az ünnepi asztal dísze is lehet, hiszen előre elkészíthető, sokáig eltartható finomság (már ha azonnal el nem fogy)!
Kicsit macerásnak tűnik, de higgyétek el, a fázisok rövidsége miatt aránylag gyorsan elkészíthető, így feltétlenül érdemes elkészíteni.
A tésztája omlós, a diós krémje puha, a hab a tetején pedig roppanós és csodafinom!
Így készül:
Hozzávalók: (18 db-hoz)
A tésztához:
- 300 g liszt
- 200 g vaj
- 100 g porcukor
- 1 tojás sárgája
- 0,5 dl tej
A töltelékhez:
- 250 g darált dió
- 200 g porcukor
- 1 egész tojás
A habhoz:
- 2 tojás fehérje
- 100 g porcukor
- 1 mokkáskanál ecet
Az összeragasztáshoz:
- kevés házi sárgabarack lekvár
Elkészítés:
Először elkészítjük a tésztát. A vajat picit megolvasztjuk, hozzáadjuk a többi alapanyagot és összeállítjuk a tésztát. Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük, amíg a diós krémet elkészítjük.
Ehhez a tojást egy villával kissé felverjük, hozzáadjuk a diót, a porcukrot és a reszelt citromhéjat. Összegyúrjuk, majd fél cm vastagságúra kinyújtjuk. (Ha ragadna, pici porcukorral hinthetjük meg a tetejét.)
Nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. (Nekem 18 db lett ebből az adagból.)
A kiszaggatott diókorongokat sütőpapíros tepsire tesszük. A sütőt előmelegítjük 100 fokra.
Ezután a habhoz a tojás fehérjéket félig felverjük, apránként hozzáadjuk a cukrot, majd az ecetet és keményre verjük. (Amíg a habverőt kiemelve szép masszív csúcsot húz.)
Habzsákba tesszük és minden diókorong tetejére szép kis halmokat nyomunk. Az előmelegített sütőbe toljuk a tepsit és 20 perc alatt addig sütjük, míg a hab teteje szépen megszárad, de még fehér marad.
A sütőből kivéve kihűtjük, a sütőt pedig tovább melegítjük, emelve a hőfokot 180 fokra.
A tésztát a hűtőszekrényből kivesszük, kinyújtjuk és fél cm vastagra kinyújtjuk. Ugyanazzal a szaggatóformával, amivel a diós réteget szaggattuk, kiszúrunk belőle 18 korongot. Az előmelegített sütőben 10 perc alatt szép világosra sütjük. A tepsiből kivéve ezt is kihűtjük.
A kihűlt tészta és habos diókorongokat kevés baracklekvárral összeragasztjuk. A tetején lévő habot ízlés szerint szakács fáklyával picit megbarníthatjuk, fokozva ezzel a szemnek szánt élvezetet, de hófehéren hagyva is csodaszép!
Készen is volnánk! Hihetetlenül finom és látványos sütemény!
A képeken már kicsit a karácsonyi hangulat is megjelenik, de azért az őszi levelek, termések még bizonyítják, hogy az őszi esték is lehetnek ünnepélyesek, meghittek... Élvezzétek ki Ti is a kinti hideg estéken a benti melegséget szeretteitek körében!
És akkor jöjjön egy kis galéria:
Köszönet az ötletért a Sütisdobozomnak, a dióért pedig kedves ismerőseimnek!