Advent második vasárnapján éppen elég dolgom akadt, így nem sok időm volt valami finomat varázsolni....ezért sütés nélküli desszertet találtam ki. Túró, keksz, tejföl, csoki volt itthon. Meglódult a fantáziám és egy ünnepi hangulatú.könnyed finomságot varázsoltam....
Így készült:
Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg vajas keksz
- 1 evőkanál kakaópor
- 10 dkg margarin
- pici tej
A rakományhoz:
- 500 g túró
- 400 ml tejföl
- 1,5 tasak zselatin
- 1 tasak vaníliás cukor
- 5 evőkanál porcukor
A csúcs díszítéséhez:
- 15 dkg keserű csokoládé
- pár csepp olaj
- kevés kókuszreszelék
Elkészítés:
Ha hiszitek, ha nem, iszonyatosan egyszerű dolgunk van az összeállítással, csupán a formázáshoz kell némi ügyesség, de az ugyebár mindenkinek megvan...
Amire szükség van még, az nem már, mint egy csinos koktélos pohár, ami kúp alakú...ennek a szájához igazítjuk a kerek szaggató forma méretét is, amivel a tésztánál dolgozni fogunk.
A tésztához először a kekszet egy erős nejlon zacskóba töltjük és sodrófával alaposan összetörjük. Hozzáadjuk a kakaóport és a megolvasztott margarint, amivel alaposan összekeverjük.
A koktélos pohár átmérőjével megegyező méretű pogácsaszaggató formát vékonyan kivajazunk és a tésztamasszával kb. fél cm vastagon kibéleljük. Szép kerek sütialapokat kapunk. (Nekem 5 db-ra lett elég...)
A túrós réteghez a túrót alaposan áttörjük villával, hozzáadjuk a porcukrot és elkeverjük. A tejfölt egy kisebb lábasban feltesszük melegedni, beleöntjük a zselatint és a vaníliás cukrot és teljes olvadásig melegítjük, miközben folyamatosan keverjük. A tűzről levéve langyosra hűtjük, majd a túróhoz adagoljuk és összekeverjük. Kb. 10 percre hidegre tesszük. Ezalatt kellően besűrűsödik.
A koktélos poharakat kibéleljük frissentartó műanyagfóliával, majd a túrókrémmel megtöltjük. A kakaós tésztarétegre óvatosan ráfordítjuk és először a koktélos poharat, majd a fóliát is leemeljük a csúcs alakú túróhalomról.
A desszerteket hűtőbe tesszük kb fél órára. Többre nem is kell, mert nagyon gyorsan elérik a megfelelő állagot, nem fognak szétfolyni.
Már csak a csokival való díszítés van háta..
Ehhez a keserű csokoládét én csészébe tettem a pár csepp olajjal és mikróban másfél perc alatt felolvasztottam.
A hűtőből kivett túrócsúcsokat kis kanál segítségével leöntöttem az olvasztott csokoládéval és aíg folyós volt, megszórtam kevés kókuszreszelékkel.
Ezzel készen is volnánk....ugye milyen egyszerű, de nagyszerű?
Kicsit télies, kicsit ünnepi,de meglehetősen finom és látványos...
Akár karácsonyi menü csalogató része is lehet...
Szerintem nem csak a gyerekek fognak neki örülni!
Jó étvágyat hozzá!