Azt hiszem, a nosztalgiázás itt kezdődik!
Képzeljétek, két éve lassan az első receptjeim egyikeként íródott ez a bejegyzés, de anno nem lett "élesítve", csupán a vázlatok között pihent.
Most rátaláltam, beleolvastam és mosolyogva láttam, milyen kezdetlegesek, egyszerűek, kicsit viccesek is voltak még a blogom indulásakor a fotóim! (Bevallom, gőzöm sincs, milyen apropóból fényképeztem ferdén....szörnyűűűű, bocsássatok meg érte!)
Ennek ellenére úgy gondoltam, nem törlöm, sőt! Élesítve megmutatom nektek is, mert a recept alapján igazán finom süteményt készíthettek. Mivel én is akkor az egyszer készítettem el a lányom iskolai vetélkedője miatt, aztán feledésbe merült, most kedvet is kaptam... talán ezzel az ötlettel meg is van, hogy mi legyen a hétvégi sütink...
És akkor most jöjjön az eredeti bejegyzés 2017-ből:
A lányom sulijában tavasszal iskolanap volt.... a kilencedikeseknek török ételeket kell felvonultatniuk. Gondoltuk, biztosan lesz elég baklava, így kipróbáltunk egy számunkra is új kókuszos, kakaós édességet, a kokostart.
Mivel eljött egy kis osztálytársnő is hozzánk délután, nekiláttunk közösen! Öt perc alatt a ricsajtól és a tüsténkedéstől igazi keleti hangulat lett az amúgy csöndes konyhánkban! A hangulatot a jó illatok és ízek csak fokozták!
A receptet szigorúan követtük ugyan, ám mégis kicsit "négerebb" lehetett a kakaóporunk, mert igazi fekete-fehér töltött kekszeket kaptunk! Kicsit féltünk is, hogy majd nem lesz finom, de az első kóstolás megnyugtató volt....
Jöjjön hát a recept, aminek a suliban is nagy sikere volt, akárcsak itthon:
Hozzávalók:
A tésztához:
- 120 g liszt
- 30 g kakaópor
- 75-80 g vaj
- 40 g porcukor
- 1 tojássárgája
- 1 tk vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 csipet sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
A kókuszos töltelékhez:
- 1 tojás fehérje
- 60-70 g kókuszreszelék
- 50 g porcukor
A díszítéshez:
- 3-4 kocka étcsoki és fehércsoki + 1-1 mokkás kanál étolaj
Elkészítés:
A tésztához a lisztet, kakaóport, sót, cukrot, vaníliás cukrot és sütőport egy tálba szitáljuk, majd ezt a puha vajjal elmorzsoljuk. Hozzáreszeljük a citromhéjat, ráütjük a tojássárgáját, majd egy sima tésztát gyúrunk, amit folpackba tekerünk, de nem tesszük be a hűtőbe.
A kókuszos töltelékhez a tojásfehérjét a porcukorral kihabosítjuk, majd hozzákeverjük a kókuszt. Ebből egy kemény masszát kell kapnunk, amiből vizes kézzel 16-20 kis gombócot formálunk és egy órácskára fagyasztóba teszünk. (Nem tévedés, fagyasztóba kell tenni!)
A csokis tésztát is ugyanannyi részre osztjuk, belőle kis gombócokat formálunk, majd azt kilapítjuk és becsomagoljuk vele a fagyasztóból kivett kókuszos golyóbisokat.
...valahogy így kell kinézniük.
Végül a kész gombócokat kellő távolságban sütőpapíros lemezre sorakoztatjuk és 175°C-on előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Nem szabad tovább sütni, mert nagyon kiszáradhat!
Ha a golyók kihűltek, a fehér és az étcsokit külön-külön az étolajjal megolvasztjuk és finoman megcsíkozzuk a tészta tetejét, hogy az még mutatósabb legyen!
Bizton állíthatom, hogy aki a Raffaellót és a Oreo kekszet szereti, nagyon fogja imádni ezt az édességet is, mert ötvözi mindkettő ízvilágát. Kívül keksz állagú, belül krémes finomság.
Érdemes kipróbálni!