ÍZcsiklandozó

Török kokostar

2019. március 05. 18:41 - ÍZcsiklandozó

53681298_1261617670643235_1036961231610576896_n.jpg

 

Azt hiszem, a nosztalgiázás itt kezdődik!


Képzeljétek, két éve lassan az első receptjeim egyikeként íródott ez a bejegyzés, de anno nem lett "élesítve", csupán a vázlatok között pihent.
Most rátaláltam, beleolvastam és mosolyogva láttam, milyen kezdetlegesek, egyszerűek, kicsit viccesek is voltak még a blogom indulásakor a fotóim! (Bevallom, gőzöm sincs, milyen apropóból fényképeztem ferdén....szörnyűűűű, bocsássatok meg érte!)
Ennek ellenére úgy gondoltam, nem törlöm, sőt! Élesítve megmutatom nektek is, mert a recept alapján igazán finom süteményt készíthettek. Mivel én is akkor az egyszer készítettem el a lányom iskolai vetélkedője miatt, aztán feledésbe merült, most kedvet is kaptam... talán ezzel az ötlettel meg is van, hogy mi legyen a hétvégi sütink... 

 

És akkor most jöjjön az eredeti bejegyzés 2017-ből:

 

A lányom sulijában tavasszal iskolanap volt.... a kilencedikeseknek török ételeket kell felvonultatniuk. Gondoltuk, biztosan lesz elég baklava, így kipróbáltunk egy számunkra is új kókuszos, kakaós édességet, a kokostart. 


Mivel eljött egy kis osztálytársnő is hozzánk délután, nekiláttunk közösen! Öt perc alatt a ricsajtól és a tüsténkedéstől igazi keleti hangulat lett az amúgy csöndes konyhánkban! A hangulatot a jó illatok és ízek csak fokozták! 
 A receptet szigorúan követtük ugyan, ám mégis kicsit "négerebb" lehetett a kakaóporunk, mert igazi fekete-fehér töltött kekszeket kaptunk! Kicsit féltünk is, hogy majd nem lesz finom, de az első kóstolás megnyugtató volt.... 


Jöjjön hát a recept, aminek a suliban is nagy sikere volt, akárcsak itthon:

 

53262081_2195612633829672_8364809289860120576_n.jpg

 

Hozzávalók:

A tésztához:

- 120 g liszt
- 30 g kakaópor
- 75-80 g vaj
- 40 g porcukor
- 1 tojássárgája
- 1 tk vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 csipet sütőpor
- 1 citrom reszelt héja

A kókuszos töltelékhez:

- 1 tojás fehérje
- 60-70 g kókuszreszelék
- 50 g porcukor

A díszítéshez:

- 3-4 kocka étcsoki és fehércsoki + 1-1 mokkás kanál étolaj

 

Elkészítés:

A tésztához a lisztet, kakaóport, sót, cukrot, vaníliás cukrot és sütőport egy tálba szitáljuk, majd ezt a puha vajjal elmorzsoljuk. Hozzáreszeljük a citromhéjat, ráütjük a tojássárgáját, majd egy sima tésztát gyúrunk, amit folpackba tekerünk, de nem tesszük be a hűtőbe.

A kókuszos töltelékhez a tojásfehérjét a porcukorral kihabosítjuk, majd hozzákeverjük a kókuszt. Ebből egy kemény masszát kell kapnunk, amiből vizes kézzel 16-20 kis gombócot formálunk és egy órácskára fagyasztóba teszünk. (Nem tévedés, fagyasztóba kell tenni!)

 

53294661_557151638123707_6066055583729975296_n.jpg

 

A csokis tésztát is ugyanannyi részre osztjuk, belőle kis gombócokat formálunk, majd azt kilapítjuk és becsomagoljuk vele a fagyasztóból kivett kókuszos golyóbisokat.

 

53060069_326495241334219_8368136029793681408_n.jpg

 

 

...valahogy így kell kinézniük.

 

54257424_1209949742504388_9207635100588572672_n.jpg

 

Végül a kész gombócokat kellő távolságban sütőpapíros lemezre sorakoztatjuk és 175°C-on előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Nem szabad tovább sütni, mert nagyon kiszáradhat!
Ha a golyók kihűltek, a fehér és az étcsokit külön-külön az étolajjal megolvasztjuk és finoman megcsíkozzuk a tészta tetejét, hogy az még mutatósabb legyen!

Bizton állíthatom, hogy aki a Raffaellót és a Oreo kekszet szereti, nagyon fogja imádni ezt az édességet is, mert ötvözi mindkettő ízvilágát. Kívül keksz állagú, belül krémes finomság.



Érdemes kipróbálni!

 

53262081_2195612633829672_8364809289860120576_n.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr5012754602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása