Itt az Ősz, vele együtt a füge szezon. Ez a gyümölcs elég megosztónak számít, vannak, akik imádják, vannak akik ki nem állhatják. Pedig igazán jó dolog fogyasztani belőle, akár frissen, akár aszalva, akár sütve vagy főzve, hiszen kalciumban, foszforban, káliumban bővelkedik. Jótékony hatású az emésztőrendszerre, sőt, méregtelenítő és nyugtató hatású is.
Felhasználásáról és fogyasztásáról már a Bibliában is többször olvashatunk, hiszen nem csak Ádám takarta el testét levelével, hanem Romolust és Remust is fája alatt szoptatta a farkasanya.
Leginkább a Földközi-tenger vidékén találkozhatunk vele, de már hazánkban is egyre több kiskertben előszeretettel ültetik.
Vásárláskor célszerű a sötét lila színűeket kiválasztani, mert a zöld még éretlen és akár kesernyés is lehet.
Éretten csodás, édes, könnyen társítható nem csak édes ízekkel, hanem akár sósakkal is, pl. sonkával, sajtokkal.
Én most vendégváró falatokat készítettem belőle, mindössze 10 perc alatt, különösen ajánlom azoknak, akik magában idegenkednek az ízétől vagy sietősen dobnának össze valami mennyeit.
Íme a recept:
Hozzávalók: (4 személyre)
- 8 db friss, érett füge
- 150 g mascarpone
- 3 evőkanál natúr joghurt
- 3 evőkanál méz
- 1 mokkáskanál vanília aroma
A mézes dióhoz:
- 1 nagy marék dió durvára vagdosva
- 1 evőkanál méz
- 1 csipet fahéj
Elkészítés:
Na, azt hiszen, ha valami egyszerű, akkor ennek a finomságnak az elkészítése az! Először a mézes diót készítjük el. Ehhez egy kis serpenyőbe tesszük a durvára vagdosott diót, meghintjük egy csipet fahéjjal és meglocsoljuk az 1 evőkanál mézzel. Közepes lángon pár perc alatt szép aranyszínűre pirítjuk, majd félre húzzuk hűlni.
A krémhez a mascarponét a joghurttal és a mézzel, valamit a vanília aromával alaposan kikeverjük.
A fügéket megmossuk, megtörölgetjük, majd úgy vágjuk be négyfelé, hogy az alsó részénél még egyben maradjanak. Óvatosan kinyitogatjuk a cikkeket, és a mascarponés krémmel megtöltögetjük valamennyit. Tálalásig hűtőbe tesszük.
Amikor kínálni szeretnénk, a hűtőből kivéve csinosan tányérra rakosgatjuk.
Én most kedvenc új szerzeményemen, egy gyönyörű kínálótálon tálaltam, ami formájában és színében is igazán illett ehhez a fenséges gyümölcshöz.
Alaposan megszórjuk a krémmel töltött fügéket a fahéjas-mézes, ropogós dióval. Ha kedvünk tartja, kevés mézzel még meglocsolhatjuk.
No, és persze, ha felnőtteknek kínáljuk, mi sem illik hozzá jobban, mint egy-egy pohárka behűtött fügebor vagy pezsgő.
Mindenképpen készítsétek el, ha különlegesre, egyszerűre vágytok és le szeretnétek nyűgözni vendégeiteket!
Édes, krémes, szaftos és illatos...mi kell még?
Jó étvágyat hozzá!