Az őszi időjárás hűvösre fordultával igazán jól esik begyújtani a sütőbe. Ám én most mégis egy sütés nélküli desszertet készítettem, amelybe két őszi finomság is került, dió és szőlő. Mindkettő jótékony hatása közismert, ízük pedig rendkívül jó kiegészítői egymásnak. A szőlőt nem csak dekorálásra használtam, hanem koncentrált formában, mustként is belekerült ebbe a szépséges tortába.
Kiegészítésképp fehér csokoládé és zabkeksz finom íze is megjelenik, amitől aztán igazán pazar, akár születésnapra vagy más alkalomra is mennyeivé varázsolja. Ha pedig csak egy egyszerű hétvégi menüt koronáznánk meg vele, akkor is érdemes bíbelődni kicsit a dekorálással, hiszen ámulatba ejthetjük vele az asztalunkhoz ülőket.
Íme a recept:
Hozzávalók:
A tészta réteghez:
- 215 g zabkeksz
- 5 dkg durvára vágott dió
- 10 dkg vaj
A mustzseléhez:
- 4 dl must (frissen facsart szőlőlé)
- 2 tasak expressz zselatin
A fehér csokis réteghez:
- 100 g fehér csokoládé
- 400 g natúr joghurt
- 250 ml tejszín
- 6 (4+2) evőkanál cukor
- 2 egész tojás
- 2 tasak vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 3 tasak zselatin fix
A torta tetejére:
- 10 dkg dió durvára darabolva
- 5 dkg fehér csokoládé + 1 db szőlőlevél
- pár szem szőlő (nálam rózsaszín, de lehet lila, minél sötétebb, annál mutatósabb)
Elkészítés:
A diót darabosra vagdossuk, száraz serpenyőben kissé megpirítjuk. A zabkekszet összetörjük, hozzáadunk 5 dkg pörkölt diót, egyenletesen elkeverjük vele. A többi diót félretesszük a díszítéshez. A vajat megolvasztjuk és a kekszes keverékhez adjuk. Alaposan összedolgozzuk. A tortaforma aljába egyenletesen belenyomkodjuk a masszát, majd hűtőbe tesszük.
A mustzseléhez a zselatin fixeket alaposan elkeverjük a musttal, a zselatin teljes feloldódásáig. A kekszes tortaalapra öntjük, és visszahelyezzük a hűtőbe.
A fehér csokis réteghez a tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáit a vaníliás cukorral és 2 evőkanál cukorral habosra keverjük. Egy lábasban a fehér csokoládét, 4 evőkanál cukrot és a tejszínt addig melegítjük, míg a csoki és a cukor elolvad. A tűzről levéve langyosra hűtjük. A cukros tojás sárgákat a joghurttal simára keverjük, belekeverjük a zselatin fixeket, majd az egészet a csokis keverékhez öntjük. Alaposan összekeverjük. A tojások fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatos mozdulatokkal beledolgozzuk a csokoládés-joghurtos masszába. A mustzselés réteg tetejére öntjük. Pár órára, de még jobb, ha egész éjszakára hűtőbe tesszük, teljes szilárdulásig.
Díszítés:
A szőlőlevelet megmossuk, alaposan megszárítjuk. 5 dkg fehér csokoládét felolvasztunk, a levél hátoldalát (ahol az erezet jól kivehető) egyenletesen bekenjük vele. Dermedés után óvatosan lehúzzuk a csoki levélről az igazit. A szőlőszemeket megmossuk, megszárítjuk, félbe vágjuk és kimagozzuk.
A torta körül eltávolítjuk a kapcsos tortaformát, tetejét megszórjuk a félretett pirított, durvára vagdosott dióval. A szőlőszemekből szőlőfürt formát alakítunk ki, majd a csoki levéllel megkoronázzuk.
Rendkívül finom, érdemes elkészíteni!
Jó étvágyat hozzá!