Nyakunkon Advent második vasárnapja. Ilyenkor már gőzerővel készülődünk a Karácsonyra. Én is sokat sürgök-forgok a konyhában, előkerülnek régi receptes könyvek, bújom a különféle internetes oldalakat és persze igyekszem visszaemlékezni édesanyám ünnepi finomságaira. Bevallom, legtöbbször ez utóbbi győz... anyukám ugyanis zseniális háziasszony volt. Tulajdonképpen bármit sütött-főzött, csodákat varázsolt. Leginkább mégis kelt tészta készítésben jeleskedett. Mostani süteményem is miatta készült. Ezt a finomságot ugyan nem ismerte, de idős korára a muffin és a croissant sem lett ismeretlen számára.
Én most ennek a kettőnek a kombinációját sütöttem, a cruffint. Már a neve is izgalmas... az íze pedig!!! Mennyei! Magában, porcukrozva, de megtöltögetve különféle lekvárral, főzött krémmel vagy megcsorgatva csokiöntettel igazán káprázatos.
Mutatom is, hogyan készítettem:
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 8 dkg cukor
- 1 csipet só
- 10 dkg olvasztott vaj
- 1 citrom reszelt héja
- 2,5 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 1 ek cukor
Valamint:
- 10 dkg lágy vaj a kenegetéshez
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, kevés cukorral meghintjük, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Közben megolvasztjuk a vajat.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, sót, reszelt citromhéjat, a megolvasztott vajat és az élesztős tejet. A tésztát összedolgozzuk, majd rugalmas tésztává dagasztjuk. (Elég lágy a tészta, esetlegesen kevés lisztezést igényel.)
A kidagasztott tésztát letakarva hagyjuk a duplájára nőni. Ezután lazán átdolgozzuk és hat egyenlő részre osztjuk. Kissé meggömbölyítjük a tésztahalmokat, majd lisztezett munkapulton hajszál vékonyra nyújtjuk.
A tésztacsíkokat megkenjük a puha vajjal, majd szorosan feltekerjük, mint a palacsintát. A feltekert tésztát hosszában kettévágd ketté vágjuk és a belső, vágott felületű részét kifelé fordítva csigába tekerjük. Kivajazott muffin formákba ültetjük a cruffinokat, majd fél órát kelni hagyjuk.
10 percig 190 fokon, majd 160 fokra mérsékelve a sütő hőfokát a tésztát aranybarnára sütjük.
Az elkészült cruffinokat rácson hagyjuk kihűlni. Vaníliás porcukorral meghintve máris fogyaszthatjuk. Főzött krémmel, csokiöntettel vagy éppen lekvárral tálalva is mennyei.
A porcukortól igazán télies, havas látványt nyújt. Az illata pedig....hmmmm... csodás!
Próbáljátok ki!