ÍZcsiklandozó

Puha mézes csokoládé díszítéssel

2019. december 22. 20:54 - ÍZcsiklandozó

img_9343-1_1.jpg

 

Mézes ügyben ahány ház, annyi szokás. Ami biztos, igen kedvelt sütemény, hiszen remekül eláll, sőt, tulajdonképpen az állás még jót is tesz neki. Nem csak karácsonyra, hanem húsvétkor, családi ünnepek alkalmával is készíthető. Díszíthető dióval, mazsolával, magvakkal, de tojáshabbal és csokoládéval is. Bármilyen formára szaggatható, így szinte végtelen variációs lehetősége.
Én hosszú évek óta erre a receptre esküszöm, mert szeretem, hogy azonnal is ehető, finom puha. Így, ha nincs sok időm a tálalás előtt, bátran belevághatok, még előző este is! Szóval, ha ilyen receptet keressetek, jó helyen jártok!
Az utóbbi pár évben kedvelem a csokoládés díszítést is, de a hófehér tojáshabbal is imádom.
Mivel nem csak a látványa és az íze, hanem az illata is mennyei, elképzelhetetlennek tartom a karácsonyt nélküle!

Nem szaporítom tovább a szót.... ha még idén nem sütöttetek, rajta! Fogjatok hozzá, nem bánjátok meg!

Íme a recept:

 

img_9318-1.jpg

 

Hozzávalók:

- 125 g méz
- 125 g vaj vagy margarin
- 3 tojás
- 1 citrom
- 250 g porcukor
- 500 g liszt
- 1 kk szódabikarbóna
- 2 ek mézeskalács fűszer

A díszítéshez:
- 150-200 g ét tortabevonó csokoládé
- 1 mk étolaj
- cukorgyöngyök, cukordrazsék

 

img_9335-1.jpg

 

Elkészítés:

A mézet felforrósítjuk a vajjal, hagyjuk benne elolvadni, majd visszahűtjük. A tojásokat simára keverjük a porcukorral, és 2 ek. citromlével, majd hozzáadjuk a mézes-vajas keveréket. Alaposan elkeverjük.
A lisztet a sütőport és a mézeskalács fűszert összekeverjük, hozzáadjuk a citrom reszelt héját is. Ezután a mézes keverékhez több részletben hozzáadjuk, míg az el nem fogy és simára keverjük. Meglehetősen ragacsos masszát kapunk. A tetejét igyekezzünk elsimítani, majd takarjuk le folpack fóliával és tegyük hűtőbe 5 órára, de még jobb, ha egész éjszakára.

Másnap lisztezett deszkán kinyújtjuk 2 mm vékonyságúra (ne aggódjunk, meg fog emelkedni, szép pufi lesz) és különféle formákat szaggatunk belőle. Sütőpapíros tepsiben egymástól távolra rakosgatjuk.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tepsit betolva a mézeskalácsokat 10-12 perc alatt szép világosra sütjük. Tányérra rakosgatva kihűtjük.

A díszítéshez a csokoládét vízgőz felett, kisebb lábaskában megolvasztjuk, hozzákeverjük az olajat (amitől szép fényes marad) és alaposan elkeverjük. A csokoládé felét azonnal erős nejlon zacskóba töltjük (ezzel fogunk írókázni.) 

Az olvasztáshoz használt lábaskát kissé megdöntjük, hogy a benne maradt csokoládé egy oldalára csurogjon és a mézeskalácsok egyik másik sarkát, szélét belemártjuk. Hideg tányérra sorakoztatjuk egymás után. Hamar dermed. Amikor minden mézest bemártottunk, az írókázásra szánt csokis zacskó egyik sarkát nagyon picit kivágjuk. A mézeseket kedvünk szerint díszítjük. Mielőtt teljesen megdermednek a csokivonalak, cukordrazséval, cukorgyönggyel díszítjük.

 

img_9336-1_1.jpg

 

Teljes száradás után egymás mellé rakosgatva hetekig eltarthatjuk.

 

img_9328-1.jpg

 

Szemgyönyörködtető finomság, akár vendégeknek, akár ünnepi gasztro ajándéknak szánjuk. Már csak az elismerő pillantásokat kell bezsebelnünk!

 

img_9329-1.jpg

 

Jó étvágyat hozzá!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr3615362742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása