ÍZcsiklandozó

Non plus ultra

2019. december 25. 08:56 - ÍZcsiklandozó

... egy hagyományos recept ünnepre

img_9422-1.jpg

 

Karácsony van...az ünnepet az apró dolgok teszik teljessé. Akárcsak a hétköznapokat. Megízesítik, emlékezetessé teszik, adnak hozzá valamit, amitől elmúlhatatlanná teszik a pillanatok erejét. Ilyen egy pillantás, egy illat, egy szó vagy akár egy íz... mint amilyen ennek az egy falatos, apró mégis csodás Non plus ultra sütinek az íze. 
Én idén ezt választottam az egyik finomságnak az ünnepre. Hagyományos egyszerűsége, látványa mérhetetlenül passzol erre a meghitt időszakra. Korábban már bemutattam egy kávés, általam megteremtett változatát, de most eljött az idő, hogy édesanyám által gyakran készített, Horváth Ilonka (szülővárosom méltán híres gasztroangyala) receptjeként megismert variációt is megmutassam. 

 

img_9414-1.jpg

 

Hozzávalók:

A tésztához:
20 dkg süteményliszt
20 dkg jó minőségű, hideg vaj
5 dkg vaníliával kevert porcukor
1 csipet só
2 db közepes méretű tojás sárgája

A habhoz:
2 db közepes méretű tojásfehérje
20 dkg porcukor
néhány csepp citromlé

A töltelékhez:
kb. 3 dl savanykás házi sárgabaracklekvár 

 

img_9406-1.jpg

 

Elkészítés:

A tésztához az átszitált lisztet tálba szórom, hozzáadom a sót, cukrot. A tojásokat szétválasztom, a 2 sárgáját kissé felverem, a fehérjét félreteszem. A vajat apró forgácsokban a lisztes keverékhez adom, elmorzsolom, majd a a tojássárgájával gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom. Hűvös helyen csupán addig pihentetem, amíg a tojások fehérjéből a cukorral kemény habot verek, melyhez a végén hozzáadom a citrom levét is. Sűrű, krémes állagúvá dolgozom.

A sütőt (légkeveréses: 150 fok, hagyományos gázsütő: 3-as fokozat) előmelegítem.

A tésztát kb. 2 mm vékonyságúra nyújtom, 2 cm átmérőjű, pici kerek kiszúró formákkal kis lapokat szaggatok belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezem a kis korongokat. Minden korongra mokkáskanálnyi tojáshabot adagolok – óvatosan érdemes dolgozni vele, hogy minél kevesebb hab kerüljön a sütemények mellé. Nagyjából 10 perc alatt szép világosra sütöm. A kis félgömböket rácson hagyom hűlni, majd kettőt-kettőt mokkáskanálnyi lekvárral összeillesztek. Nem kell megijedni, ha a sütőből frissen kivett korongok habrétege épp elválni készülne a tésztától, amint kissé hűl, szépen visszailleszkedik a helyére.

 

img_9394-1.jpg

 

Jól zárható dobozban napokig frissen tartható. 

 

img_9382-1.jpg

 

Az apró tészta, a hófehér, édes hab és az aranysárga savanykás lekvár tökéletes párosítás, meglátjátok!

 

img_9400-1.jpg

 


Méltán nevezhető magyar macaronnak...ugye?

img_9396-1.jpg

 

Jó étvágyat hozzá!

 

img_9397-1.jpg

 

Süssétek meg bátran akár ünnepre, akár hétköznapra!

 

img_9402-1.jpg

 

Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr8415365302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása