ÍZcsiklandozó

Három színű hurrikán tekercs

2020. január 04. 21:07 - ÍZcsiklandozó

... gránátalmás mascarpone krémmel

img_9860-1.jpg

 

Az új esztendő hideg, de hó nélküli arcát mutatja most nekünk, ám az én hangulatom még igen télies. Úgy határoztam hát, hogy egy látványában téli, ízében pedig különleges desszertet készítek az év első hétvégéjére. Választásom a hurrikán tekercsre esett, aminek egy kávés-csokis változatát alkottam meg, melyet a mascarpone krém selymessége és a gránátalma édeskés fanyarsága méltón egészít ki.
A fátyolszerű porcukorréteg havas-deres hatása mellett a díszítésként használt rozmaringlevél teli találat lett.

Most, hogy a képeket nézem és az ízvilágra gondolok, még felsejlik a karácsonyi Tiramisu, hiszen a piskótás, kávés, kakaós és mascarponekrémes desszert akár annak tükörképe is lehetne.

Mutatom is, hogyan készítettem:

 

img_9868-1.jpg

 

Hozzávalók:

- 6 db tojás
- 6 evőkanál porcukor
- 6 evőkanál liszt
- 2 evőkanál holland kakaópor
- 2 teáskanál instant kávé (2 evőkanál tejben feloldva)
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 45 ml olaj
- 90 ml tej

Töltelék:
- 250 g mascarpone
- 3 evőkanál porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- ízlés szerint gránátalma (nálam 1 maréknyi)

A tetejére:
- kevés porcukor
- gránátalma
- rozmaring

 

img_9890-1.jpg

 

Elkészítés:

A tojásokat ketté választjuk, majd a sárgáját a porcukorral fehéredésig keverjük. A liszthez adjuk a sütőport és alaposan elkeverjük. A cukros tojáshoz adjuk az olajat, majd felváltva apránként a tejet és a sütőporos lisztet. Simára keverjük. A tojásfehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük és óvatosan a lisztes masszához keverjük. Ezután a tésztamasszát nagyjából háromfelé vesszük.
Az instant kávét feloldjuk a 2 kanál tejben és az egyik adag tésztamasszához keverjük. 
A másik adag masszához a kakaóport adjuk, míg a harmadik adag sima marad.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Egy közepes sütőtepsit kibélelünk sütőpapírral, majd először a fehéren maradt tésztamasszát simítjuk bele. Erre jön a kávés massza, végük a kakaós. Egy evőkanál nyelével először keresztben, majd hosszában sűrűn vonalakat húzunk a tésztába úgy, hogy a tepsihez érjen a kanál, tehát teljes mélységében átcsíkozzuk azt.

A sütőbe tolva 20 perc alatt készre sütjük. Kivéve a sütőből a piskótát a sütőpapírral együtt kiemeljük egy nedves konyharuhára és azon melegében feltekerjük. Hagyjuk a nedves ruhával betekerve kihűlni.

Míg hűl a tészta elkészítjük a tölteléket. Ehhez a mascarponét habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. 2 evőkanálnyit félreteszünk a krémből a díszítéshez.
A gránátalmát felvágjuk, magjait kiütögetjük. 

A kihűlt piskóta tekercset óvatosan kitekerjük, majd megkenjük a krémmel és megszórjuk ízlés szerinti mennyiségű gránátalmával. Ismételten feltekerjük a piskótát és tálaló tálra helyezzük. Tetejét díszítjük a félretett krémmel, friss rozmaring levelekkel és pár szem gránátalma maggal. Vékonyan meghintjük porcukorral.

 

img_9882-1.jpg

 

Az igazi csodás látvány a felvágás után jelenik meg, ahogyan a háromféle ízű tésztaréteg előtűnik.

 

img_9892-1_1.jpg

 

Mesés, krémes, ízes... igazán különleges!

 

img_9885-1.jpg

 

Vendégváráshoz, ünnepre, vagy csak egy csodás hétvégére mindenképpen próbáljátok ki!

Jó étvágyat hozzá!

 

 

 

img_9855-1.jpg

 

img_9888-1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr6015393398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása