Azt hiszem, a hétvégék varázslatos, ünnepi, meghitt, otthonos hangulatát mindenkinek meghatározza egy íz vagy illat. Nekem ez többek között a békebeli kuglóf az, ami elhozza ezt az érzést. Egy egyszerű hétvége is ünnepivé válik tőle, ami nem is csoda, hiszen a kuglófformát eredetileg a betlehemi királyok turbánjának alakja ihlette, így valóban karácsonyi, ünnepi sütemény volt anno. A kuglófsütő gyönyörű formát ad a sütinek, a közepében lévő lyukas cső pedig megkönnyíti a tészta teljes átsülését, így praktikus is.
Édesanyám legtöbbször kelt tésztából sütötte a kuglófot, mazsolásan, esetleg kakaósan, jó sok porcukorral meghintve. Igazi reggeli kedvenc volt.
Én most egy egyszerűbben elkészíthető, sütőporos változatot készítettem, amely omlós, puha, légies tésztájával, a benne lévő aszalt áfonyával mennyeien finom lett.
Íme a receptje:
Hozzávalók:
- 25 dkg szoba hőmérsékletű vaj
- 25 dkg cukor
- 4 db tojás
- 30 dkg liszt
- 3,5 dl tej
- 1 evőkanál sütőpor
- 1 marék aszalt áfonya
A tetejére:
- vaníliás porcukor a szóráshoz
A sütőforma kikenéséhez:
- vaj és liszt
Elkészítés:
A kuglófformát jó alaposan kenjük ki vajjal, majd szórjuk meg úgy liszttel, hogy mindenhol alaposan érje. A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
A puha vajat a cukorral habosra kavarjuk. Egyenként hozzáütjük a tojásokat és mindegyikkel alaposan kikavarjuk. A lisztet elvegyítjük a sütőporral, majd felváltva a tejjel apránként adagoljuk a tojásos masszához. Minden hozzávalónál jól kikavarjuk a masszát, míg végül sima tésztát kapunk. Hozzáadjuk az áfonyát és óvatos mozdulatokkal elvegyítjük benne. ( TIPP: Kevés lisztbe forgatva az áfonya nem süllyed le a tészta aljára.)
Beleöntjük a kuglófformába a masszát, úgy, hogy ne érjen a sütőforma kétharmadánál magasabbra, mert sülés közben bőven megemelkedik a tészta!
(Mivel nekem egy kisebb méretű formám van, a maradék tésztamennyiséget egy aprócska formába öntöttem, így lett a képeken látható két kuglófom.)
A sütőformát ezután az előmelegített sütőbe toljuk és 40 percig sütjük. Ezután lefedjük alufóliával a tészta tetejét, hogy nehogy túlbarnuljon és további 30 perci készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük!
A formában hagyjuk kihűlni, majd tálaló tálra fordítjuk.
Vaníliás porcukorral alaposan meghintjük, és már tálaljuk is.
Illatos, puha, légiesen könnyű, egyszóval csoda finom!
Ünnepre, hétvégére vagy akár vendégvárónak is kiváló!
Külön csészében lekvárt is kínálhatunk mellé.
Jó étvágyat hozzá!