ÍZcsiklandozó

Áfonyás kuglóf

2020. február 06. 17:30 - ÍZcsiklandozó


img_0513.JPG

 

Azt hiszem, a hétvégék varázslatos, ünnepi, meghitt, otthonos hangulatát mindenkinek meghatározza egy íz vagy illat. Nekem ez többek között a békebeli kuglóf az, ami elhozza ezt az érzést. Egy egyszerű hétvége is ünnepivé válik tőle, ami nem is csoda, hiszen a kuglófformát eredetileg a betlehemi királyok turbánjának alakja ihlette, így valóban karácsonyi, ünnepi sütemény volt anno. A kuglófsütő gyönyörű formát ad a sütinek, a közepében lévő lyukas cső pedig megkönnyíti a tészta teljes átsülését, így praktikus is.
Édesanyám legtöbbször kelt tésztából sütötte a kuglófot, mazsolásan, esetleg kakaósan, jó sok porcukorral meghintve. Igazi reggeli kedvenc volt.
Én most egy egyszerűbben elkészíthető, sütőporos változatot készítettem, amely omlós, puha, légies tésztájával, a benne lévő aszalt áfonyával mennyeien finom lett. 

Íme a receptje:

img_0490-1.jpg

 

img_0528-1.jpg

 

Hozzávalók:

- 25 dkg szoba hőmérsékletű vaj
- 25 dkg cukor
- 4 db tojás
- 30 dkg liszt
- 3,5 dl tej
- 1 evőkanál sütőpor
- 1 marék aszalt áfonya

A tetejére:

- vaníliás porcukor a szóráshoz

A sütőforma kikenéséhez:

- vaj és liszt

 

img_0494-1.jpg

 

Elkészítés:

A kuglófformát jó alaposan kenjük ki vajjal, majd szórjuk meg úgy liszttel, hogy mindenhol alaposan érje. A sütőt előmelegítjük 170 fokra.

A puha vajat a cukorral habosra kavarjuk. Egyenként hozzáütjük a tojásokat és mindegyikkel alaposan kikavarjuk. A lisztet elvegyítjük a sütőporral, majd felváltva a tejjel apránként adagoljuk a tojásos masszához. Minden hozzávalónál jól kikavarjuk a masszát, míg végül sima tésztát kapunk. Hozzáadjuk az áfonyát és óvatos mozdulatokkal elvegyítjük benne. ( TIPP: Kevés lisztbe forgatva az áfonya nem süllyed le a tészta aljára.)
Beleöntjük a kuglófformába a masszát, úgy, hogy ne érjen a sütőforma kétharmadánál magasabbra, mert sülés közben bőven megemelkedik a tészta!
(Mivel nekem egy kisebb méretű formám van, a maradék tésztamennyiséget egy aprócska formába öntöttem, így lett a képeken látható két kuglófom.)

A sütőformát ezután az előmelegített sütőbe toljuk és 40 percig sütjük. Ezután lefedjük alufóliával a tészta tetejét, hogy nehogy túlbarnuljon és további 30 perci készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük!

A formában hagyjuk kihűlni, majd tálaló tálra fordítjuk.

img_0514-1.jpg


Vaníliás porcukorral alaposan meghintjük, és már tálaljuk is.

 

img_0536-1.jpg

 

Illatos, puha, légiesen könnyű, egyszóval csoda finom!


img_0523-1.jpg

Ünnepre, hétvégére vagy akár vendégvárónak is kiváló!

Külön csészében lekvárt is kínálhatunk mellé.

img_0533-1.jpg

 

Jó étvágyat hozzá!

 

img_0524-1.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr2515451594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása