ÍZcsiklandozó

Napóleon szelet

2020. március 01. 09:23 - ÍZcsiklandozó

img_1698-1.jpg

 

Napóleon híre bejárta az egész világot, ám azt kevesen tudják, hogy neve elhíresült egy káprázatosan finom sütemény kapcsán is.
A Napóleon szelet méltán lett különleges, hiszen a franciák mille feuille sütijének egy igazán karakteres variációja,  (annak gyümölcsös változatát már mutattam nektek itt) ami rokonságban áll a mi krémesünkkel. Ugye, mondani sem kell, hogy az ezer levelű tészta és a fantasztikus vaníliás krém mennyire csábító?! A Napóleon szeletben pedig mindezek még kiegészülnek azzal is, hogy a tészta nem puhul el oly könnyen, mert a lapokat körül ölelő cukorkaramell roppanóssá, édesen különlegessé teszi. Tetejét eredetileg morzsolt tészta fedi, de bevonható cukormázzal, sőt csokoládéval is.

Nem mondhatom, hogy az a ripsz-ropsz desszert, mert főzni, sütni, kicsit állni is hagyni kell, de megéri a fáradozást, mert cserében mesebeli édességet kapunk. Aki elkészíti, készüljön fel erre. Én most sütöttem meg először, s mivel a család sürgető noszogatásának engedtem, a pihentetésre nem szántam elég időt, így némi kivetnivalót ugyan találok a kinézetében, de az íze....hmmm!
Szerettem volna, ha Ti is mielőbb megismeritek, így (bánja fene), ezt a nem éppen legprofibb kinézetű első próbálkozásomat mutatom meg, de legközelebb biztosan nem engedek a siettetésnek és akkor megmutatom majd a még szebb változatot is.

S, hogy miért éppen az oroszok nevezték el a francia hadvezérről, azt talán sosem tudjuk meg, de az biztos, hogy aki megkóstolja, végérvényesen beleszeret majd!

Így készül:

 

img_1715-1.jpg

 

Hozzávalók:

A tésztához:
- 2 csomag leveles tészta (a kinyújtott, feltekert változat)
- cukor
- kevés víz

A krémhez:
- 4 dl tej
- 4 dl tejszín
- 4 tojás sárgája
- 25 dkg cukor
- 2 tasak vaníliás cukor
- 3 evőkanál liszt
- 10 dkg vaj

(A ki nem akar a krémmel bajlódni, használhat hozzá sűrűre főzött vaníliás pudingot is.)

A tetejére:
- 25 dkg porcukor
- 3 evőkanál víz
- 1 teáskanál citromlé
- 2 evőkanál kakaópor

 

img_1700-1.jpg

 

Elkészítés:

A leveles tésztákat kihajtogatjuk, mindkét lapot elharmadoljuk. Kétharmad részüket tovább szeleteljük (én 5x8 cm-es  téglalapokra vágtam, de mindenki ízlés szerinti csinos méretet választhat.)
A tepsit kibéleljük sütőpapírral, a sütőt előmelegítjük 200 fokra. A leveles tésztát az egész lapot is és a szeleteket is finoman megkenjük vízzel és megszórjuk cukorral, majd a sütőpapíros tepsire rakosgatjuk. A tésztát letakarjuk ismét sütőpapírral és egy akkora tepsit teszünk a tetejére, amekkora teljesen lefedi. (ezzel akadályozzuk meg, hogy a tészta felhólyagosodjon és nagyon megemelkedjen.)
A forró sütőbe toljuk és 10 perc alatt készre sütjük. Ezt a folyamatot addig végezzük, amíg az összes tésztánk meg nem sül. A karamelles lapokat tányérra tesszük és kihűtjük.

Amíg sül a tészta a krémet elkészítjük.
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukrokkal és a liszttel. A tejet és a tejszínt felforraljuk. Forralás előtt pár kanállal félreteszünk, ezt a habos-cukros tojássárgákhoz adjuk.
A forró tejből kanalanként adunk a tojásos keverékhez (hő kiegyenlítjük), majd a felmelegített keveréket a forró tejhez öntjük és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. A tűzről levéve kicsit lehűtjük, majd a vajat hozzáadjuk. Azzal simára keverjük és végül hűtőbe téve teljesen kihűtjük.

Összeállítjuk a sütit: az egészben hagyott tésztalapokat tálra helyezzük, ezek adják a sütink alját. Erre rásimítjuk a hideg és sűrű krém felét. A krémet beborítjuk egy sor szeletekre vágva megsütött grillázsos tésztalapocskákkal, majd újra krém következik. A süti tetejét ismét tésztalapokkal fedjük be, amelyek a középső sorban lévő lapok fölé kerüljenek (Így szeletelésnél gyakorlatilag csak a legalsó lapot kell majd átvágnunk.)

Az összeállított süti tetejére elkészítjük a mázat. 
Ehhez a cukrot kevés vízzel és citromlével simára keverjük és a tésztalapok tetejére simítjuk.
A kakaóporhoz nagyon kevés vizet adagolunk, sűrűre, krémesre keverjük és zacskóba töltjük. A zacskó egyik sarkát kivágjuk, majd a cukormázra vékony csíkokat húzunk a kakaós mázzal. Kés hegyével oda-vissza húzó mozdulatokkal mintázatot készítünk. Szeletelés előtt hűtőbe tesszük a sütit, hogy a máz megdermedjek.

 

img_1693-1.jpg

 

Tálaláskor éles késsel felvágjuk a süteményt a tészta-téglalapok mentén és csinosan tányérra rakosgatjuk.

 

img_1711-1_1.jpg

 

Nagyon finom, kiadós, édesség. 

 

img_1706-1.jpg

 

Krémes és roppanós, látványos desszert lehet akár ünnepnapra is.

Próbáljátok ki!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr6115498336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása