Mi ma érettségire készülő lányom ballagását ünnepeltük volna... sajnos az aktuális helyzet közbeszólt. Úgy terveztük, ma nem konyházok, nem sütök-főzök, hanem egy hangulatos étteremben búcsúztatjuk el a négy évet és engedjük útjára a felnőttkor küszöbén!
Nem így alakult...
Gondoltam hát, ma mégis megünnepeljük valami különlegességgel, amit persze nem sikerült titokban tartanom, hiszen az összezártságban ez nehéz lett volna. Végül is kisült belőle a legjobb és legszebb dolog, a közös konyházás, a közös palacsintasütés, a dumcsizás, a mosolygások...
Nekem felejthetetlen program lett, hiszem, hogy Neki is, de persze megegyeztünk, hogy az utólag ősszel megtartott ballagás végén a buli sem fog elmaradni.
Ezt a csodaszép süteményt már hetek óta nézegetem. Erre az alkalomra olyat akartam sütni, amit még eddig nem.
A világhálón többféle variációja kering, meggyes, diós töltelékekkel töltött palacsinták felhasználásával, én azonban most a túróval, mákkal és almával töltötteket párosítottam.
Így készítettem:
Hozzávalók:
a palacsintához:
- 2 egész tojás
- 20 dkg liszt
- 2 dl tej
- 2 ek olaj
- 1 ek rum
- 1 dl buborékos ásványvíz
- 1 csipet só
az almás töltelékhez:
- 2 db nagyobb alma
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 3 evőkanál porcukor
- mokkáskanál fahéj
a mákos töltelékhez:
- 20 dkg darált mák
- 4 evőkanál cukor
- 1,5 dl tej
- 1 citrom reszelt héja
a túrós töltelékhez:
- 25 dkg túró
- 1 egész tojás
- 1 marék rumba áztatott mazsola
- 4 evőkanál porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 tasak vaníliás pudingpor
A külső burkolathoz:
- 1 zacskó rétes tészta (8 leveles)
- olaj
- a szóráshoz porcukor
- a díszítéshez citromfű levél
Elkészítés:
A palacsinta tésztát összeállítjuk a hagyományos módon, majd rövid ideig pihentetjük.
Közben megtisztítjuk és meghámozzuk az almákat és nagy lukú reszelőn lereszeljük. Kis lábaskában hozzákeverjük a cukrot, a fahéjat és pár percig pároljuk-sütjük. Amikor az alma már kezd összeesni és a keletkezett levét kezdi elfőni, lehúzzuk a tűzről. Hagyjuk kicsit hűlni, majd rászórjuk a vaníliás pudingport és alaposan összekeverjük. A massza kellően sűrűvé válik.
A mákos töltelékhez a tejet felforrósítjuk a cukorral, amit folyamatos keveréssel feloldunk benne. A tűzről levéve hozzáöntjük a darált mákot ráreszeljük a citrom héját és alaposan összekeverjük, míg sűrű, nedves masszát nem kapunk.
A túrót villával összetörjük, majd az egész tojással elkeverjük. A cukrokkal valamint a rumba áztatott és lecsepegtetett mazsolával ízesítjük. Rászórjuk a pudingport, amivel alaposan elkeverjük. (Ez fogja biztosítani, akárcsak az almás tölteléknél, hogy ne legyen túl lágy, ne engedjen levet, hanem a kész sütiben masszívan álljon és szépen szeletelhető legyen.)
A palacsintákat vékonyan kiolajozott palacsintasütőben kisütjük. Nagyjából 6-8 db-ot kapunk.
2 db mákos, 2 db túrós és 2 db almás palacsintát kell tekernünk. A látványosság fokozása érdekében a töltelékeket a palacsinták teljes felületén elkenjük vékonyan, így feltekerve a palacsintatészta csiga vonala szépen fog a sütiben szeleteléskor érvényesülni.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A rétes tésztát leveleire szedjük, 4-4 db kell majd egy rúd süti beburkolásához. Az első lapot nedves konyharuhára fektetjük, majd olajos ecsettel vékonyan megkenjük. Rárakjuk a következő tésztalevelet, ugyanúgy megolajozzuk. Mind a 4 levéllel így járunk el. A réteslapok rövidebb oldalával párhuzamosan ráhelyezünk egy mákos palacsintát, mellé szorosan egy túrósat. A kettő tetejére kerül a harmadik ízű, az almás palacsinta. Óvatosan feltekerjük-bebugyoláljuk a rétestésztával, majd sütőpapírral borított tepsire rakjuk. Tetejét megkenjük vékonyan olajjal. A másik rúd rétest is így készítjük el. A tepsit forró sütőbe toljuk és nagyjából 25 perc alatt készre sütjük. A tészta teteje halvány rózsaszínűre kell, hogy süljön.
A sütőből kivéve alaposan meghintjük porcukorral és hagyjuk langyosra hűlni.
Szeletelés után már tálaljuk is, de díszíthetjük citromfű levélkével is.
Látványos, csodaszép, mennyeien finom!
Azt hiszem, tökéletes választás volt! Igazi ünnepi és fejedelmi desszert!
Jó étvágyat hozzá!
És akkor még engedjétek meg, hogy a szemeket is jól lakassam! Hozok még pár képet a galériába!