ÍZcsiklandozó

Háromízű palacsintás rétes

2020. április 30. 19:46 - ÍZcsiklandozó

almás, mákos-túrós töltelékkel

img_4281-1_2.jpg

 

Mi ma érettségire készülő lányom ballagását ünnepeltük volna... sajnos az aktuális helyzet közbeszólt. Úgy terveztük, ma nem konyházok, nem sütök-főzök, hanem egy hangulatos étteremben búcsúztatjuk el a négy évet és engedjük útjára a felnőttkor küszöbén!
Nem így alakult...
Gondoltam hát, ma mégis megünnepeljük valami különlegességgel, amit persze nem sikerült titokban tartanom, hiszen az összezártságban ez nehéz lett volna. Végül is kisült belőle a legjobb és legszebb dolog, a közös konyházás, a közös palacsintasütés, a dumcsizás, a mosolygások...
Nekem felejthetetlen program lett, hiszem, hogy Neki is, de persze megegyeztünk, hogy az utólag ősszel megtartott ballagás végén a buli sem fog elmaradni.

Ezt a csodaszép süteményt már hetek óta nézegetem. Erre az alkalomra olyat akartam sütni, amit még eddig nem.
A világhálón többféle variációja kering, meggyes, diós töltelékekkel töltött palacsinták felhasználásával, én azonban most a túróval, mákkal és almával töltötteket párosítottam.

Így készítettem:

 

img_4266-1.jpg

 

Hozzávalók:

a palacsintához:
- 2 egész tojás
- 20 dkg liszt
- 2 dl tej
- 2 ek olaj
- 1 ek rum
- 1 dl buborékos ásványvíz
- 1 csipet só

az almás töltelékhez:
- 2 db nagyobb alma
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 3 evőkanál porcukor
- mokkáskanál fahéj

a mákos töltelékhez:
- 20 dkg darált mák
- 4 evőkanál cukor
- 1,5 dl tej
- 1 citrom reszelt héja

a túrós töltelékhez:
- 25 dkg túró
- 1 egész tojás
- 1 marék rumba áztatott mazsola
- 4 evőkanál porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 tasak vaníliás pudingpor

A külső burkolathoz:
- 1 zacskó rétes tészta (8 leveles)
- olaj
- a szóráshoz porcukor
- a díszítéshez citromfű levél

 

img_4275-1.jpg

 

Elkészítés:

A palacsinta tésztát összeállítjuk a hagyományos módon, majd rövid ideig pihentetjük.

Közben megtisztítjuk és meghámozzuk az almákat és nagy lukú reszelőn lereszeljük. Kis lábaskában hozzákeverjük a cukrot, a fahéjat és pár percig pároljuk-sütjük. Amikor az alma már kezd összeesni és a keletkezett levét kezdi elfőni, lehúzzuk a tűzről. Hagyjuk kicsit hűlni, majd rászórjuk a vaníliás pudingport és alaposan összekeverjük. A massza kellően sűrűvé válik.
A mákos töltelékhez a tejet felforrósítjuk a cukorral, amit folyamatos keveréssel feloldunk benne. A tűzről levéve hozzáöntjük a darált mákot ráreszeljük a citrom héját és alaposan összekeverjük, míg sűrű, nedves masszát nem kapunk.
A túrót villával összetörjük, majd az egész tojással elkeverjük.  A cukrokkal valamint a rumba áztatott és lecsepegtetett mazsolával ízesítjük. Rászórjuk a pudingport, amivel alaposan elkeverjük. (Ez fogja biztosítani, akárcsak az almás tölteléknél, hogy ne legyen túl lágy, ne engedjen levet, hanem a kész sütiben masszívan álljon és szépen szeletelhető legyen.)

A palacsintákat vékonyan kiolajozott palacsintasütőben kisütjük. Nagyjából 6-8 db-ot kapunk.
2 db mákos, 2 db túrós és 2 db almás palacsintát kell tekernünk. A látványosság fokozása érdekében a töltelékeket a palacsinták teljes felületén elkenjük vékonyan, így feltekerve a palacsintatészta csiga vonala szépen fog a sütiben szeleteléskor  érvényesülni.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A rétes tésztát leveleire szedjük, 4-4 db kell majd egy rúd süti beburkolásához. Az első lapot nedves konyharuhára fektetjük, majd olajos ecsettel vékonyan megkenjük. Rárakjuk a következő tésztalevelet, ugyanúgy megolajozzuk. Mind a 4 levéllel így járunk el. A réteslapok rövidebb oldalával párhuzamosan ráhelyezünk egy mákos palacsintát, mellé szorosan egy túrósat. A kettő tetejére kerül a harmadik ízű, az almás palacsinta. Óvatosan feltekerjük-bebugyoláljuk a rétestésztával, majd sütőpapírral borított tepsire rakjuk. Tetejét megkenjük vékonyan olajjal. A másik rúd rétest is így készítjük el. A tepsit forró sütőbe toljuk és nagyjából 25 perc alatt készre sütjük. A tészta teteje halvány rózsaszínűre kell, hogy süljön. 

A sütőből kivéve alaposan meghintjük porcukorral és hagyjuk langyosra hűlni. 

 

img_4277_1.jpg

 

Szeletelés után már tálaljuk is, de díszíthetjük citromfű levélkével is.

Látványos, csodaszép, mennyeien finom!

 

img_4290-1.jpg

 

Azt hiszem, tökéletes választás volt! Igazi ünnepi és fejedelmi desszert!

 

img_4289-1_1.jpg

 

Jó étvágyat hozzá!

És akkor még engedjétek meg, hogy a szemeket is jól lakassam! Hozok még pár képet a galériába!

 

img_4279-1.jpg

 

img_4273_1.jpg

 

img_4267-1_1.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr2315651090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása