ÍZcsiklandozó

Fahéjas bölcső karamellás krémmel

2020. május 10. 20:33 - ÍZcsiklandozó

img_4494-1.jpg

 

Nos, valljuk be: desszertet enni néha napján szeretünk! Pláne, ha az villámgyorsan előállítható, sőt még roppant finom és dekoratív is. Ez a fahéjas, cukros bölcső kellőképpen megfelel mindezeknek a kritériumoknak, ráadásul a tölteléke kedvünk szerint változtatható.

S, hogy miből készült? Szinte hihetetlen, de mégis így van: tortilla lap a fő alapanyag, ami elsősorban spanyol és észak-amerikai sós főételek pl.: a taco, a quesadilla vagy az echilada tésztáját adja.
Én most édességet készítettem belőle, karamellás krémmel töltöttem, kevés tejszínes habbal bolondítottam, így  aztán még csodásabb lett.

Délutáni kávézáshoz éppen ideális, ha pedig váratlanul vendégek is toppannak be vagy éppen hirtelen tör ránk az édességvágy, mindenképpen érdemes elkészíteni!

Íme a receptje:

 

 

img_4492-1.jpg

 

Hozzávalók: (8 db-hoz)

A bölcsőkhöz:
- 2 db tortilla-lap (készen vásárolt, de otthon is előállítható)
- 1/2 csésze barna cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 5 dkg olvasztott vaj 

A töltelékhez:
- 1 tasak karamell pudingpor
- 4 dl tej
- 4 evőkanál cukor
- 5 dkg vaj

A díszítéshez:
- 1 dl tejszín
- 1 tasak vaníliás cukor
- kevés őrölt fahéj a szóráshoz

 

img_4503-1.jpg

 

Elkészítés:

Először a krémet készítjük el, míg hűl, megsülnek majd a bölcsők is.
A pudingport elkeverjük a cukorral és 2-3 evőkanál tejjel. A többi tejet felforraljuk, majd a pudingpor keveréket beleöntjük és folyamatos kevergetéssel, takarék lángon sűrűre főzzük. A tűzről levéve hozzáadjuk a vajat, amit felolvadásig keverünk benne. Ezután hűlni hagyjuk.

A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A barna cukrot elkeverjük egy mélyebb tányérban az őrölt fahéjjal.
A tortilla lapokból 4-4 db nagyobbacska kört vágunk ki, amekkorával minimális tésztaszél esik majd ki. (Én közepes méretű konzerves dobozt használtam erre a célra, a kimaradó részeket utána sós-paprikás szórással falatnyi rágcsálnivalónak sütöttem meg.)

A vajat megolvasztjuk és a tortilla köröket vékonyan mindkét oldalán megkenjük vele, majd a fahéjat cukorban meghempergetjük mindkét oldalát.
Egy muffin formát fejjel lefelé fordítunk úgy, hogy a mélyedések ettől dombokká válnak. Ezek közé a dombok közé illesztjük a cukros tésztaköröket, kis bölcsőket formázva belőlük.

A forró sütőbe tolva 3-5 perc alatt megsütjük. (Én világosabban szeretem, a családom többi tagja kissé pirultabban,  tehát némiképp ízlés dolga, hány percet tölt a tészta a sütőben.)
Óvatosan tányérra rakosgatva hagyjuk kihűlni. Hűlés közben teljesen roppanós-kemény lesz, ne aggódjunk! Az összes tésztával így járunk el, míg el nem fogy.

A jéghideg tejszínt félig felverjük, majd a vaníliás cukrot hozzáadva kemény habot készítünk belőle. Habzsákba töltjük.

A bölcsők megtöltését a tálalás időpontjához igazítsuk, mivel a tésztafelületen a fahéjas cukrot a krém finoman megolvasztja, de ez nem von le élvezeti értékéből. Aki mégis hamarabb szeretné betölteni az csak a tésztakörök külső oldalát cukrozza sütés előtt!

A tejszínhabbal kissé megdíszítve, pici fahéjjal meghintve máris tálalható.

 

img_4502-1.jpg

 

Csodaszép desszert! A tészta roppanós, a krém selymes...Hmmmm... szóval mennyei! Az a fajta édesség, amit nem igazán lehet villával fogyasztani, de azt hiszem, ezért senki nem fog megsértődni!

 

img_4506-1.jpg

 

Próbáljátok ki, csodafinom! 

 

img_4499-1.jpg

 

Jó étvágyat hozzá!

 

img_4495-1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr4715678260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása