ÍZcsiklandozó

Bodzakrémes képviselőfánk

2020. június 04. 16:59 - ÍZcsiklandozó

...tejszínhabbal

img_4990-1.jpg

 

Bevallom, kifejezetten várom a kora nyári időszakot, amikor a levegő megtelik bodzaillattal... Ebben az évben a virágzás kellős közepén (amikor már feloldották a világjárványhoz kapcsolódó karantént és lehetett látogatóba menni) drága barátnőm jött el hozzánk és hatalmas szatyornyi bodzavirágot hozott!


Saját kertjébőőőől!!!


Először ámulatba ejtett, aztán gondolkodóba...mit fogok én ennyi csodaszép virágtányérral csinálni?! Azonnal készítettem is pár üvegnyi bodzaitalt, úgy gondoltam azonban, jöhetne még valami desszert is! 

Mivel leginkább a kevés tésztájú, krémes édességekért vagyok oda, nem is volt kérdés, képviselőfánkot fogok készíteni. Kevéske roppanós tésztabölcsőben sok-sok édes töltelék, némi tejszínhabbal és pici porcukorral meghintve... ugye már olvasni is gyönyörűség? Pláne bodza ízben....hmmm...!
A bodzavirágok aromája viszonylag könnyen kiáztatható, (akár a szörp vagy a limonádé esetében), a feladat így adott volt: nem citromos, cukros vízbe fogom áztatni, hanem tejbe!
Próba szerencse, nem teketóriáztam!

Bíztam a dologban, hiszen drága édesanyám mindig azt mondta: "Fiam, a tej kényes jószág, minden ízt és illatot képes magába szívni, ezért vigyázz milyen edényben, hol és hogyan tárolod!" Szóval belefogtam abban a reményben, hogy a krémem így majd bodza ízvilágú lesz. Igazam lett!

Mutatom, hogyan is készült:

 

 

img_4984-1.jpg

 

Hozzávalók: (nagyjából 20-25 darab fánkhoz)

A fánkokhoz:
- 1,5 dl víz
- 1 csipet só
- 1 mokkáskanál cukor
- 15 dkg vaj vagy margarin
- 15 dkg liszt
- 4 egész tojás

A krémhez:
- 5 dl tej
- 5 bodzavirágtányér
- 1 vaníliás pudingpor
- 5 evőkanál cukor
- 10 dkg vaj vagy margarin

A töltéshez:
- 250 ml tejszín
- 1 zacskó vaníliás cukor
- ha tálalás után a fogyasztásig több idő telik el, akkor 1 tasak habfíxáló

A tetejére:
- kevés porcukor

 

img_4980-1.jpg

 

Elkészítés:

Először áztassuk a megmosott és lecsöpögtetett bodzavirágokat 5 dl tejbe legalább 3-4 órára, de akár egész éjszakára.

Amíg ázik a bodza, elkészítjük a tésztamasszát.

A fánk égetett tésztaféle, ami annyit jelent, hogy a liszt az előkészítés során, magas hőfokon szinte "ég" a zsiradékban. Elkészítése nem ördöngösség, de folyamatos figyelmet és munkát igényel.
Egy lábasba tegyük a vajat, a csipet sót és a cukrot, majd olvasszuk fel. Öntsük hozzá a lisztet, majd folyamatosan keverve alacsony lángon főzzük sűrűre, míg a massza teljesen összeáll. Ne ijedjünk meg, a végén már szinte egy tömbben, nehezen lesz kavarható! Ha teljesen elválik az edény falától a tészta, zárjuk el alatta a tüzet. Egyenként üssük hozzá a tojásokat, úgy, hogy minden egész tojás után addig keverjük a masszát, amíg teljesen simává válik. 
Ezután hűtsük minimum langyosra.

A krémhez a beáztatott bodzát szűrjük le, de fogjuk fel a tejet, mert a pudingport abban fogjuk főzni! A bodzavirágokat alaposan nyomkodjuk is ki, minél több ízes tej maradjon utána.
A pudingport ízesítsük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd pár kanál hideg bodzás tejjel kavarjuk simára. A többi tejet forraljuk fel és lassú sugárban öntve, csorgassuk bele a pudingos keveréket, majd takaréklángon, folyamatos kavarás közben főzzük sűrűre. A tűzről levéve még melegen adjuk hozzá a vajat, keverjük simára és hűtsük ki.

Amíg hűl a krém, a sütőt melegítsük elő 200 fokra. A sütőbe spricceljünk flakonnal némi vizet, ami gőzt fog fejleszteni. (Nincs szükség túl nagy gőzre, de a megfelelő páratartalom segíti a massza megemelkedését.) A tésztamasszát töltsük habzsákba, melynek csücskét vágjuk ki nagyobbacska nyílásúra. A sütőtepsit béleljük ki sütőpapírral, majd a tésztából nyomjunk egymástól távolabb diónyi halmocskákat. Sülés közben meg fognak nőni! Toljuk a tepsit a forró sütőbe és süssük a fánkokat 20 percig. Ezután mérsékeljük a sütésfokot 180 fokra és süssük még 15 percig, míg szép rózsaszínűek lesznek a fánkok. 25 percig nem szabad a sütő ajtaját kinyitni, mert a tészta összeesik!
Amikor a fánkok készre sültek, nyissuk ki a sütő ajtaját, és hagyjuk a fánkokat ott kihűlni.

A tejszínt ízesítsük vaníliás cukorral és verjük kemény habbá. (Azonnali fogyasztásnál más nem is kell bele, ha jó minőségű, jéghideg tejszínt használunk, ellenkező esetben érdemes fixálót adni hozzá.)

A fánkocskák tetejét éles késsel vágjuk le. (ha ügyesek voltunk, teljes belsejük üreges, de ha némi "tészta-hártya" van benne, ne ijedjünk meg, kézzel óvatosan csípjük ki belőle.)

A krémet és a tejszínhabot 2 külön habzsákba töltsük, melyeket csillagcsőrrel látunk el.

A fánkok üregét töltsük meg a krémmel, majd a tejszínhabbal. A tésztakalapkákat csinosan helyezzük a fánkok tetejére, majd hintsük meg kevés porcukorral.

Máris tálalhatjuk!

 

img_4978-1.jpg

 

A képviselőfánk igazi sármja a roppanós tésztában rejlik, hosszabb állás után a krém némileg ellágyítja azt, ez azonban ízéből semmit nem von le!

 

img_4993-1.jpg

 

Tipikusan az a desszert, amit nem lehet "szépen", villával enni, de ne bánjuk! Ha úgy esik jól, harapjuk és élvezzük csodás ízeit!

 

img_4987-1.jpg

 

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr2715734262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása