ÍZcsiklandozó

Ír szódás kenyér

2020. július 25. 21:06 - ÍZcsiklandozó

... egyszerűen és gyorsan

 

img_5416-1.jpg

 

Kenyeret sütni általában komoly odafigyelést, ügyességet, rutint igénylő feladat. A megfelelő hozzávalók kiválasztásától kezdve, a kelesztésen át, a sütésig bizony sok buktatója lehet a dolognak.
Bevallom, ritkán sütök pékárut, újabban fogyasztani is csak elvétve szoktam, ám a pandémia időszakában engem is magával sodort a "süssünkotthonkenyeret" hullám. Mivel élesztőt nem szerettem volna használni, időm sem volt hosszas dagasztásra, kelesztésre, így kapóra jött a hónapok óta csalogató ír parasztkenyér receptjének kipróbálása. Több változata is fellelhető, joghurttal, íróval, magvakkal, anélkül, sőt ecettel vagy nélküle készülő is. Állítólag az ecet a szódabikarbóna jellegzetes ízét hivatott eltüntetni, ami némiképp kiérezhető lehet. Mivel még sosem sütöttem, így rizikómentességre törekedve úgy gondoltam, megpróbálom azzal.
Várakozáson felüli eredményt kaptam! Annyira finom lett, hogy még aznap el is fogyott mind, így hamarosan már dupla mennyiségben sütöttem újra. Az alapanyagok előkészítésétől az elkészülésig röpke egy óra kell csupán, ezért a gyors receptek kedvelői is rajongani fognak érte. (Kelesztés nélküli, gyorsan elkészülő kiflim receptjét itt olvashatjátok.)
Az alábbi recept 300 grammos kenyérkéhez elegendő, ami a tészta tömörsége, laktatóssága miatt bátran állíthatom, hogy nem kevés, 2-3 főnek bőven elegendő friss pékárunak való. Érdemes mindig frissen elkészíteni, de ha esetleg másnapra maradna belőle, pirítva is mennyei a benne lévő magvaknak köszönhetően.

 

Íme a recept:

 

img_5409-1.jpg

 

Hozzávalók:

- 90 g teljes kiőrlésű liszt
- 90 g tönkönybúza liszt
- 100 g natúr joghurt (lehet felesben tejföllel is)
- 1 teáskanál só
- 1/4 teáskanál szódabikarbóna
- 1 mokkáskanál ecet
- 1 evőkanál szezámmag
- 1 evőkanál lenmag
- 1 egész tojás

- kevés liszt a formázáshoz, meghintéshez

 

1_1.jpg

 

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 220 fokra. (Azt hiszem, ez máris mutatja, milyen hamar összeállítható, ha csupán a sütő előmelegedési ideje elegendő hozzá...) A sütő aljába teszünk egy lapos tepsiben vizet, a megfelelő gőzképződéshez.
A liszteket átszitálva mély tálba öntjük, hozzászórjuk a sót, a magvakat és a szódabikarbónát. Alaposan elkeverjük, mélyedést készítünk a közepébe. Ebbe a mélyedésbe tesszük a joghurtot, a tojást és az ecetet, majd gyors mozdulatokkal összekeverjük. Lisztezett deszkára borítjuk a tésztát, könnyed mozdulatokkal pár perc alatt cipót gyúrunk belőle. Kerekre formázzuk.
Sütőpapíros tepsire ültetjük,  tetejét meghintjük liszttel, amit szépen elsimítunk rajta. Nagyon vékony pengéjű, éles késsel vagy borotvapengével 0,5-1 cm mélyen bevágjuk a tetejét kereszt alakban. 
a forró sütőbe tolva 45 perc alatt szép pirosra sütjük.

 

img_5422-1.jpg

 

Elronthatatlan, nagyon finom, kifejezetten kezdő konyhatündéreknek és különlegességet kedvelőknek való. A benne lévő lisztet variálhatjuk, lehet csupán egyféléből készíteni de akár sima lisztet is használni.

 

img_5427-1.jpg

 

Langyosra hűlve friss vajjal megkenve tökéletes reggelihez illő kenyér.

 

img_5413-1_1.jpg

 

Valljuk be, a készülő kenyér illatánál pedig semmi sem finomabb!

 

img_5425-1.jpg

 

Próbáljátok ki, egészségetekre váljék!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr6316077532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása