Gyermekkorom nagy kedvencét, egy igazi retro édességet hozok most, ami nem más, mint a kókuszgolyó. Nem is tudom, létezik-e még ilyen fantasztikus finomság, amiben egyesül az édes íz, a puhaság, a falatnyiság és még sütni sem kell. Emlékszem, amikor gyerekként én gömbölyíthettem és hempergethettem a csokis masszát a kókuszreszelékben... Persze mindig legurult a gyomromba pár gombócka, mielőtt tányérra került!
Nem volt olyan családi ünnep, amikor ne került volna az asztalra, hiszen jó előre elkészíthető és elálló édesség. (Már, ha a torkosok elől kellően elrejti az ember...)
Később a gyerekeim is élvezettel segítettek, ha ez készült itthon, ma pedig már saját maguk állnak neki.
Szerintem nincs is olyan magyar háztartás, ahol ne ismernék, ne szeretnék! Persze ahány ház, annyi szokás...van, aki rummal készíti, van aki lekvárral, van aki mazsolával, van aki meggyet vagy diót tesz a golyók közepébe.
Én most a legegyszerűbb változat receptjét mutatom, kedvetek szerint gazdagítsátok bátran!
Íme:
Hozzávalók:
- 500 g darált háztartási keksz
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
20 dkg porcukor
- 20 dkg vaj
2 dl tej
- 1 cs vaníliás cukor
- 2 teáskanál rumaroma
20 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
A vajat megolvasztjuk, majd langyosra hűtjük. Egy mély tálba öntjük a darált háztartási kekszet, hozzáadjuk az összes hozzávalót és alaposan összekeverjük.
Vizes kézzel kis diónyi masszából gombócokat készítünk. A kókuszreszeléket mélyebb tálkába öntjük, majd az elkészült golyócskákat alaposan meghempergetjük benne.
Érdemes fogyasztás előtt pár órára hűtőbe tenni, de azonnal is fogyasztható.
Elálló finomság, de érdemes hűtőben tárolni.
Ha nagyobb adagot készítenétek egyszerre, a receptben megadott mennyiséget duplázzátok, mert amilyen finom, olyan gyorsan is fogy.
Kávé mellé vagy egy pohár tejjel akár gyors reggeli energiabomba is lehet.
Készítsétek el minél többször!
Jó étvágyat hozzá!