Hájas tésztát sütni jó! Komoly odafigyelést és munkát igényel, de minden pillanatát megéri...mesés, leveles, roppanós, illatos tésztacsodákat lehet belőle készíteni.
Nemrégiben hagyományosan szilvalekvárral töltöttem a sütiket, akkor a begyúrt tészta felét lefagyasztottam, mert hatalmas adag volt. Igaz, akkoriban olvastam, hogy lefagyasztás után már nem lesz olyan szép, nem nyílik ki úgy a tészta széle sülés közben, de azért én reménykedtem. Mivel gyönyörű diót is kaptam debreceni szeretteimtől a hájjal együtt, nem is volt kérdés, hogy a második adagot dióval töltöm meg. Méghozzá habos-diós töltelékkel.
A tészta pedig, hiába fagyasztóból került elő...olyan hihetetlenül levelesre nyílt, hogy szinte lelökte magáról a tölteléket. Ez persze semmit nem von le az élvezeti értékéből, sőt! Igazán látványos, szépséges, de rakoncátlan csücsköcskék születtek.
Bátran fogjatok hát bele, látva az én tapasztalatomat, hiszen érdemes megspórolni a munkát, ha sikerül hájat szerezni nagy adagban! Nekem így a kiolvasztott tésztával és a töltelékkel csupán fél órányi munkám volt, (diódarálás, tésztanyújtás és felvagdosás, valamint habverés) mielőtt sütőbe toltam a finomságokat!
Ugye, hogy érdemes? Mutatom, hogyan készítettem:
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 60 dkg sertésháj
- 1 db tojás
- 4 evőkanál tejföl
- 1,5 tk só
-1,5 tk cukor
- 2 ek ecet
- 2,5 dl fehér bor
- 1,5 dl szódavíz
A töltéshez:
- 2 db tojás fehérje
- 20 dkg darált dió
- 20 dkg porcukor
A tetejére:
- vaníliás porcukor
Elkészítés:
Ha korábban készített hájas tésztánk van a fagyasztóban, akkor szobahőmérsékleten engedjük fel azt, majd nyújtás után használhatjuk is.
Ha frissen készítjük, akkor az alábbiakban járjuk el:
A hájat jéghideg vízbe áztassuk be, majd gyors, határozott mozdulattal húzzuk le a hártyáját. Minél hidegebb a háj, annál egyszerűbb dolgunk van. Nem mondom, hogy nem pepecselős munka, de megéri a fáradozást. A lehártyázott hájat ezután húsdarálón daráljuk le.
A liszt mennyiségéből vegyünk el 150 g-ot és keverjük habosra a hájjal. Tegyük félre, de ne túl hideg helyre, hogy a tésztát könnyen tudjuk majd vele kenni.
A többi hozzávalót tegyük egy tálba és alaposan dolgozzuk ki, rétes tészta állagúra (kissé kemény, de hólyagos, sima felületű legyen.) A bor és a szóda segíti, hogy a tészta hólyagosabb, emelkedettebb legyen, bizonyos fokon fújó anyagként szolgál az alkohol és a szénsav.
Én most robotgéppel könnyítettem meg a dagasztó munkát, mert ez bizony jókora mennyiség, így nem egyszerű bánni vele. (Ha csak tehetitek, Ti is nagyobb adagot készítsetek a tésztából, mert jól fagyasztható, így csupán elő kell venni alkalomadtán és frissen, egyszer átnyújtva, hajtogatva süthető is.)
Most következik a türelemjátékként felfogható nyújtás-hajtogatás-pihentetés.
A tésztát tegyük lisztezett deszkára, nyújtsuk ki fél cm vastagra, majd a liszttel kevert háj egyharmadát óvatosan kenjük rá és terítsük el rajta. Vigyázzunk, ne nyomjuk bele a tésztába, óvatos mozdulatokkal dolgozzunk!
Ezután négyrét hajtjuk: felülről egyharmadig, alulról rá, balról egyharmadig, jobbról rá. Mindig ugyanezt a sorrendet használjuk és jegyezzük meg, hol kezdtük a hajtást, pihentetés után minden alkalommal ezt az irányt kövessük.
Tegyük 20 percre hideg helyre.
Ezután nyújtsuk ki a tésztát ismét , majd kenjük meg a fennmaradt háj felével. Ismét hajtogassuk négyrét: felülről, alulról, balról, jobbról. Újabb 20 perc pihenés következik hideg helyen.
Utolsó nyújtás-kenés következik, majd hajtogatás után szintén 20 perc pihenő.
Ezután a pihentetés után nyújtsuk ki téglalap alakúra, fél cm vastagon a tésztánkat. Egy éles, hosszú pengéjű kést forrósítsunk fel tűz felett, majd vágjuk fel a tésztát 6x6 cm nagyságú négyzetekre.
FONTOS: A vágások alkalmával halljuk a tésztában lévő zsír sercegését, legyen olyan forró a kés! A forrósítást ismételjük annyiszor, ahányszor szükséges. Ez fogja segíteni, hogy a tészta szélei szép levelesen kinyíljanak.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra, egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral vagy kenjük ki vékonyan zsírral.
Készítsük el a tölteléket. A diót daráljuk le. A tojás fehérjéket habverővel majdnem teljesen keményre verjük, majd ekkor adjuk hozzá a porcukrot. Sűrű masszát kapunk, ne ijedjünk meg. Ezután óvatosan öntsük hozzá a darált diót és kanállal keverjük el benne alaposan.
Teáskanálnyi mennyiségeket kezünkkel nyomkodjunk kissé hosszúkás hengeresre, majd a négyzetek közepén, átlósan helyezzük el azokat. A tészta szabad csücskét hajtsuk óvatosan át a dió tölteléken, háromszöget képezve abból. Így alakítjuk ki a párnacsücsköket. Vigyázzunk, ne nyomjuk össze a csücsköket, mert nem fog kinyílni a tészta széle levelesre!
Óvatosan helyezzük a dióval töltött háromszögeket a tepsire, majd toljuk a forró sütőbe.
25 perc alatt süssük szép világosra. Friss melegen hintsük meg vaníliás porcukorral.
Langyosan az igazi, de remekül eláll jó pár napig!
A dióhoz keverhetünk sárgabarack lekvárt is tojáshab helyett, de citromhéjjal megbolondítva is remek!
Természetesen hagyományos téglalap formában is elkészíthető, megtölthető, de a név a háromszög formát feltételezi.
Nagyon finom, egy laktató leves után akár főfogásként is megállja a helyét, de remek uzsonnára való sütemény.
Készítsétek el bátran, sok sikert és jó étvágyat kívánok hozzá!