ÍZcsiklandozó

Pezsgőzselé eperrel

2021. február 13. 21:18 - ÍZcsiklandozó

... akár Valentin napra is

img_2531-1.jpg

 

 

Ünnepelni jó! Ünnepelhetünk személyes jeles napokat, de közismert ünnepeket is. párban vagy családdal, ismerősökkel vagy rokonokkal, végül is mindegy. Az ünnepek megszínesítik a közösen megélt napokat, jó dolog készülni rájuk, meglepetést szerezni, alkalomhoz illő ételekkel, ajándékokkal készülni. 
Lassanként itthon is egyre többen ünneplik a Valentin-napot, a szerelmesek napját, így most az ő örömükre hozok egy roppant gyorsan elkészíthető finomságot, melyet akár ügyes kezű férfiak is elkészíthetnek a párjuknak. Természetesen nem élveznek kiváltságot csak a szerelmesek, bármilyen kedves alkalomra szerezhetünk örömet vele, ahol pezsgőt bonthatunk.

Ezzel már el is jutottunk ennek a gyors pohárdesszertnek a fő összetevőjéhez, a pezsgőhöz. Aki szereti inni, annak bizony érdemes kipróbálnia ezt a kanalazható változatát is... Pár éve láttam egy külföldi oldal videójában az ötletet, gondoltam, most pont aktuális lesz. Hiszitek vagy sem, de 15 perc előkészülettel és némi hűtési idővel számolva ilyen látványos desszertet kapunk.  Használhatunk hozzá fehér, de akár rozé pezsgőt is, édeset, félédeset vagy szárazat is, kedvünk szerint. Az eper erre az alkalomra igazi afrodiziákum, de elkészíthető más gyümölcsökkel is. Tény, hogy epret még nem lehet szabadföldit, érettpirosat kapni, de erre az alkalomra én bizony leemeltem a bolt polcáról és bevallom, olyan illatos, édes gyümölcsöt sikerült vennem, hogy a látvány ellenére magam is meglepődtem.  (Gyerekeknek természetesen alkoholmentes pezsgőből készítsük ezt a finomságot!)

 

Íme a receptje:

 

img_2517-1.jpg

 

 

Hozzávalók:
(4 pohárnyi adaghoz)
- 4 dl pezsgő
- 2 evőkanál cukor
- 2 tasak vaníliás cukor
- 3 db lapzselatin
- 1,5 dl tejszín
- friss eper
- néhány rozmaring ágacska
- pár szem fehér cukorgyöngy

 

Elkészítés:
A pezsgős poharakat tegyük hűtőbe. 
A lapzselatintból 1 lapot felezzünk meg, tegyük félre a fél lapocskát. A többit tegyük egy mély lábaskába, majd öntsük rá a hideg pezsgőt. Adjuk hozzá a cukrokat és lassú lángon éppen csak addig melegítsük, amíg el nem olvad a cukor és a lapzselatin fel nem oldódik. (1-2 perc). Közben folyamatosan keverjük. Ha szép sima a folyadékunk, öntsük a hideg poharakba, egyenletesen elosztva. Tegyük ismét a hűtőbe 35-45 percre. Közben készítsük el a habnak valót. Ehhez a fél lapnyi zselatint egy tálkában öntsük le a hideg tejszínnel, hagyjuk feloldódni majd kézi habverővel habosítsuk fel kissé. Nem kell kemény habnak lennie, inkább buborékos levegős legyen, hogy minél jobban hasonlítson a pezsgő habjára. 
Az epret mossuk meg és csumázzuk ki. Ha pici eprünk van, lehet egy egészet számítani poharanként, de ha óriási szemű (mint nekem volt), akkor érdemes szeletekre vágni. A hűtőből vegyük ki a pezsgőt, majd egy szívószál segítségével óvatosan nyomjuk bele a zselébe. A  szívószállal ezután több ponton szúrjunk le a pohár aljáig, majd húzzuk vissza. Közben ha ügyesek vagyunk levegőbuborékok kerülnek a zselébe, azt a látszatot keltve, hogy valóban buborékozik az ital.
Ezután kiskanállal kanalazzuk a zselé tetejére a még folyékony tejszínt, majd fogyasztásig tartsuk hűtőben. Tálalás előtt már csak a rozmaring ágacskát kell beleszúrnunk, pár cukorgyönggyel még megkoronázhatjuk és már fogyaszthatjuk is.

 

img_2513-1.jpg

 

Ugye milyen egyszerű?

 

img_2505-1.jpg

 

Hát még milyen látványos!

 

img_2525-1.jpg

 

Ha ügyesek vagyunk, úgy el tudjuk készíteni, hogy párunk észre sem veszi! Igazi meglepetés lesz!

 

img_2516-1_1.jpg

 

Bevallom, a tálalás nálunk holnap, Valentin napon lesz esedékes, így még belekanalazva nem tudtam lefotózni, de holnap mindenképpen megteszem, és mutatok olyan képeket is!

 

img_2529-1.jpg

 

Fogjatok hozzá gyorsan, akár ma este, de akár holnap korán reggel és köszöntsétek vele Kedveseteket!

 

img_2511-1.jpg

 

Boldog együtt töltött perceket kívánok Mindenkinek!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr4816426146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aniko Juhasz Dillon 2021.02.25. 04:55:51

Nagyon tetszik ez az otlet. De aruld mar el legyszives hogy a zselatinlap hogy olvad el a hideg tejszinbe? Koszi

ÍZcsiklandozó 2021.02.25. 18:11:28

@Aniko Juhasz Dillon: Örülök, hogy tetszik a desszert! :) A lapzselatin hideg folyadékban alaposan megduzzad és tökéletesen felpuhul. Habverővel szépen homogenizálható. Eredetileg hideg vízben szokták feloldani, kinyomkodni, úgy krémekbe, desszertekhez használni, de én nem akartam vízzel hígítani a tejszínes habréteget.
süti beállítások módosítása