ÍZcsiklandozó

Tiramisu palacsinta

2021. február 21. 18:17 - ÍZcsiklandozó

img_2725-1_1.jpg

 

 

Palacsintázni jó! Mindig! Vasárnap különösen! Valahogy hangulata van... Mindegy milyen a töltelék, túró, lekvár, puding... imádni való desszert. Egy laktató leves után akár főfogás is lehet, pláne, ha húsos, vagy rakott formában kerül az asztalra.

Bevallom, én már jó régen sütöttem, így éppen aktuális volt, hogy készítsek. Az adventi ünnep desszertjei kellőképpen pótolták ezt a valljuk be, nagyon egyszerű finomságot. Furcsa, pedig attól, hogy nem túl előkelő a látványa, még méltán lehet bármilyen menü ünnepélyes fogása is. 

Mivel hetek óta vágyom a Karácsonykor kimaradt tiramisura, viszont a palacsinta is sorban állt az elkészítendők között, így gondoltam egyet, kombináltam. Miért is ne lehetne tiramisu és palacsinta egyben? Jó, jó...bele lehet kötni, hogy tulajdonképpen egyik sem eredeti így, viszont ez a desszert ettől lesz eredeti!

Mutatom, hogy készül:

 

 

img_2733-1.jpg

 

Hozzávalók:
(10 db palacsintához)
- 3 egész tojás
- 130 g liszt
- 20 g kakaópor
- 3 dl tej
- 1 dl szénsavas ásványvíz
- 1 csipet só
- 1 teáskanál cukor
- 20 ml olaj

A töltéshez:
- palacsintánként 2-2 db babapiskóta
- 3 adag presszókávé
(vagy: 3 teáskanál instant kávé, 2 dl vízben feloldva)
- 2 evőkanál rum
- 500 g mascarpone
- 4-5 evőkanál porcukor
- 2 tasak vaníliás cukor

A szóráshoz:
- kevés cukrozatlan kakaópor

 

Elkészítés:

A tojásokat mély tálba ütjük, elhabarjuk a kakaóporral, majd hozzákeverjük a cukrot és a sót is. Apránként, felváltva adagolva a lisztet és a tejet, valamint a buborékos vizet palacsinta tésztát készítünk. Végezetül hozzáöntjük az olajat és simára keverjük a masszát. Ne lepődjünk meg, lényegesen hígabb palacsintatésztát kapunk, mint hagyományos palacsinta készítésénél! (Én izgultam is, hogyan tudom majd megfordítani, de simán ment!)

Amíg kicsit pihentetjük a palacsintamasszát, elkészítjük a mascarponét. Ehhez simára keverjük a cukorral, a vaníliával és hidegre tesszük. A palacsintákat kisütjük és kihűtjük. A kávét lefőzzük és kihűtjük, vagy az instant kávét elkeverjük a vízzel és a rummal.
Egyenként megkenjük vékonyan a mascarpone krémmel, majd 2-2 babapiskótát a rumos kávéba mártunk és a palacsinta közepére fektetjük. Óvatosan feltekerjük, majd fél órát pihentetjük. Ezalatt a piskóta kellően megpuhul a közepén.
Tálaláskor meghintjük cukrozatlan kakaóporral. (Ezt mindig időzítsük a fogyasztás előttre, különben a kakaópor "elázik" a palacsinta tetején!)

 

 

img_2717-1.jpg

 

Nagyon finom, igazi különlegesség.

 

img_2729--1.jpg

 

Ugye nem is olyan ördöngösség az elkészítése?

 

img_2733-1_1.jpg

 

Látványos, finom desszert, akár ünnepi menü édes fogásaként is megállja a helyét.

 

img_2727-1.jpg

 

Készítsétek el minél többször, imádni fogjátok!

 

img_2724-1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr9216434580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása