ÍZcsiklandozó

Kolibri torta

2021. március 19. 14:58 - ÍZcsiklandozó

... akár Húsvétra is

img_3753-1.jpg

img_3739-1_1.jpg

img_3732-1.jpg

 

Ezt a csodaszép tortát már régóta nézegetem egy külföldi oldal Pinterest megosztásai között, de még sosem mertem belevágni.
Húsvét közeledtével újra elém került a recept, én pedig elhatároztam, most jött el az ideje, hogy elkészítsem! Pontosan ilyen tavaszias, vidám és gyönyörű desszertre vágyom!

Első ránézésre bevallom, el sem tudtam képzelni, milyen ehető virágok díszíthetik, de annyira megragadott, hogy nem hagyott nyugodni. Aztán amikor megtudtam, hogy ananász vékony szeletkéiből készült, elámultam! Gyönyörű ugye?
Kutakodtam az interneten a  torta elkészítését illetően, találtam is többfélét ezen a néven...mivel azonban egyikben sem lehettem biztos, hogy az az igazi, megalkottam az adott hozzávalókból a saját variációmat.
A végeredmény pedig egy igen látványos és rendkívül finom torta lett, ami ámulatba ejtette a családot! Ezt mi sem bizonyította jobban számomra, minthogy délben lettem vele kész, estére pedig már mintha a tavaszi szellő fújta volna el... egy csepp sem maradt belőle!

Azt hiszem, ennyi bevezető után jöhet is a recept:
 

 

img_3734-1.jpg

 

Hozzávalók:
(a csésze 2,5 dl-es)

A tésztához:
- 1 db közepes ananász
- 1 csésze olaj
- 1 csésze cukor
- 3 egész tojás
- 3 csésze liszt
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk. vanília aroma
- 1 tk só
-1 tk szódabikarbóna
- 3 érett banán
- 1 csésze kókuszreszelék
- 2 csésze durvára vagdosott dió
- 1 csésze darabolt ananász

A krémhez:
- 250 g mascarpone
- 4 dl tejszín
- 2 tasak vaníliás cukor
- 2 ek. porcukor
- 20 g habfixáló (1 pici tasak)

A dekoráláshoz:
- pár szelet friss ananász
- fél csésze darabosra vágott dió

Elkészítés:
Először a díszítéshez használt "ananászvirágokat" készítsük el. (Ez a leghosszadalmasabb időbeni munka, ha nem akarjuk ezzel vesztegetni az időt, díszíthetjük egyszerűen kókuszreszelékkel vagy darabosra vagdosott dióval is a torta tetejét.)
Az ananászt a szokásos módon meghámozzuk, de a torzsát benne hagyjuk, majd hajszál vékony szeleteket vágunk belőle, nagyjából 8-10 darabot. A sütőt előmelegítjük 60 fokra és egy muffin tepsit fejjel lefelé fordítva vékonyan megspriccelünk olajjal. A kis "tepsi-dombocskákra" ráfektetjük az ananász szeleteket és már mehet is a sütőbe, ahol légkeveréssel 1-1,5 óra alatt gyakorlatilag "megaszalódnak". (A pontos száradási idő függ a szeletek vastagságától!)
Az ananász karikák száradás közben szépen felveszik a muffin formák alakját, leválasztva  és kihűlve enyhén csésze alakú virágokra emlékeztetnek majd. 
(TIPP: Az ananászvirágokat elkészíthetjük akár előző nap is, a lényeg, hogy a torta elkészítéséig papírtörlővel bélel, nagyon jól záródó dobozban tároljuk, mert a levegő nedvességétől akár vissza is puhulhat!)

A torta elkészítéséhez a diót vagdossuk nagyobb darabosra, az ananász fennmaradó részéből 1 csészényit vágjunk apróra, természetesen ezt már torzsa nélkül.
A tojásokat üssük mély keverőtálba, (ha lehetőségünk van, akkor használjunk ehhez egy erősebb robotgépet, mert a massza keverése ahogy sűrűsödik, úgy lesz egyre nehezebb!) adjuk hozzá a cukrot, az olajat a sót és a vaníliát, majd keverjük pár percig habosra. 
Ezután adjuk hozzá a lisztet, a szódabikarbónát, a fahéjat, ezekkel is keverjük el alaposan. Jöhet a villával összetört három banán, majd a kókuszreszelék és végül a durvára vágott dió. 
A massza ekkor már meglehetősen sűrű lesz, de ez természetes

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd egy kapcsos tortaformát alul béleljünk ki sütőpapírral, az oldalát pedig vajazzuk-lisztezzük ki. (Ha nincs 3 tortaformánk, ez azért praktikus, mert a sütőből kivéve gyorsan kiemelhetjük a kész tortalapot hűlni, és már mehet is bele az új tésztaadag.)
A tészta 1/3-át öntsük és simítsuk bele, majd süssük ki az első lapot nagyjából 30-35 perc alatt. Ezt követheti a massza további harmada, végül az utolsó, így gyakorlatilag 3 tortalapot kapunk. 
Mindenképp végezzünk tűpróbát! 
Hagyjuk teljesen kihűlni! Már sülés közben isteni illatok fognak terjengeni! 

Amíg kihűlnek a tortalapok, készítsük el a krémet. Ehhez a jéghideg tejszínt verjük fel félig, adjuk hozzá a vaníliát és a habfixálót, majd verjük tovább, míg kemény habot nem kapunk. A mascarponéhoz adjuk a cukrot, keverjük el és apránként óvatosan keverjük hozzá a tejszínhabot. Szép sűrű, nem túl édes krémet kell kapnunk.

Következik a betöltés: Helyezzük tortatálra az egyik tortalapot, rákanalazunk 3 evőkanálnyi mascarponés krémet, elsimítjuk. Jöhet a középső tortalap, ismét 3 evőkanál krémet rásimítva, végül a torta teteje. A torta oldalát és tetejét is vonjuk be szép egyenletesen a maradék krémmel. 
Tálalásig tegyük hűtőszekrénybe a tortánkat. Tálalás előtt az apróra vagdosott dióval az oldalának alsó felét dekoráljuk, tetején pedig ízlés szerint elhelyezve igazgassuk el a csodás-sárga ananászvirágokat.

Már tálalhatjuk is!

 

img_3782-1.jpg

 

(Megjegyzés: A mascarponés krém nedvességét az aszalt ananász magába szívja, így idővel némiképp felpuhul, ezért időzítsük a díszítést közvetlenül a tálalás előttre.)

 

img_3776-1.jpg

 

Puha, krémes, szaftos,a diótól pedig enyhén ropogós desszert.

 

img_3796-1.jpg

 

A látványa egy csokorvirágot idéz, így érdemes nem csak Húsvétkor, hanem bármilyen ünnepi alkalomra elkészíteni!

 

img_3755-1.jpg

 

Jöjjön még néhány fotó, hogy a szemnek is kedvezzünk!

 

img_3809-1.jpg

img_3774-1.jpg

img_3765-1.jpg

 

Próbáljátok ki, jó étvágyat kívánok hozzá!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr3216469304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása