Ki ne ismerné a mondókát: "Gyerekek, gyerekek, szeretik a perecet..."?! Valljuk be, gyermekkorunk nagy kedvencét felnőtt fejjel is imádjuk! Sósan, sajtosan vagy akár cukrosan, ropogósan vagy puhán... egyszóval: mindenhogy!
Pünkösdre készülve kutakodtam kicsit, mit is ettek anno elődeink ezen az ünnepen. Mivel ilyenkorra már kellőképpen fogyóban volt az előző évi termény és állati eredetű alapanyag, így a meglévőkből készítettek nagyanyáink és dédanyáink finomságokat. A húsok közül a csirkét és a birkát készítették elsősorban, sok-sok zöldséggel, tésztával.
Mivel ilyenkor volt idő a mulatságokra is, a Pünkösdi-királyné és király választás is ekkor történt, a nap végét pedig vidám táncos mulatsággal zárták, így bőven akadt lehetőség új barátságok kötésére is. Ennek kapcsán aztán vitték egymásnak a süteményekkel megrakott kosarakat is, amiben nem csak édes finomságok, hanem gyakran perec is volt. A perec pedig jólesett a koccintások közben...
A Pünkösdi királyság 1 évre szólt, ám az ilyentájt kötött barátságok akár egy életre is. A jó receptek pedig szájról szájra, kézről kézre jártak.
Ennek a "szívből jövő", szív alakú finomságnak a tésztája egy igazán finom, hagyományos formájú perecnek a receptje, melyet az Édesanyámtól örökölt receptfüzetben találtam. Édeskés tésztájához illik akár a sópancs, akár a sajt, de akár az édes cukor-szórat is. Mivel pedig Pünkösdre szántam, szeretettel és szívből készült, mi sem volt természetesebb számomra, hogy nem hagyományosan, hanem szív alakúra készítem.
Elkészítése nem ördöngösség, de némi kézügyességet igényel.
Íme a receptje:
Hozzávalók:
(10 db-hoz)
- 700 g liszt
- 19 g só
- 62 g cukor
- 1 db egész és 1 tojás sárgája
- 280 ml tej
- 1 cs élesztő
- 100 g vaj
A tetejére:
- 1 egész tojás elhabarva
- kevés szórócukor
vagy:
- 1 ek. só
- 2 ek. liszt
- pár kanál víz
hozzáadásával készült sópancs
Elkészítés:
A hozzávalókat kivesszük a hűtőből, hogy minden szobahőmérsékletű legyen. Az élesztőt a langyosra melegített tejjel és a kimért cukorból elvett kevés cukorral felfuttatjuk.
A lisztet a többi cukorral, a sóval és az élesztős tejjel valamint a tojásokkal egy dagasztó tálba tesszük. Ha géppel dolgozunk, (én Anka gépemet használtam), közepes fordulatszámon addig dagasztjuk, míg egyneművé válik. Ekkor hozzáadjuk a vajat és tovább dagasztjuk. Amikor már szép sima a tészta, deszkára borítjuk, átgyúrjuk kézzel picit és 30 percig pihentetjük lefedve.
Ezután 10 egyenlő adagra osztjuk. Minden adagot kezünkkel óvatosan gömbölyítve szép sima gombóccá gyúrunk. 10 percig pihentetjük ismét. A pihenőidő leteltével tenyerünkkel kissé lelapogatjuk a gombócokat, kinyomva belőle a levegőt, majd hüvelykujjunkkal visszahajtjuk a tésztát és tenyerünkkel finoman sodorva először kisebb (kb. 20 cm-es) hengereket készítünk.
Ismét pihentetjük 10 percig a tésztánkat, majd az elsőként elkészített hengert két kezünkkel kb. 70 cm hosszú, széleinél és közepénél finoman elvékonyodó hengerré sodorjuk. A tésztacsík közepénél két helyen vastagabb marad a henger, nekem az jutott eszembe, amikor a A kis herceg c. könyv illusztrációjánál a kígyó megette az elefántot...HA-HA)
A középső elvékonyított résznél készítünk egy tekerést, (ez lesz a szív forma felső-belső csücske), majd a tésztahenger két vékonyított végét összetekerjük párszor, így kialakítva a megfelelő formát, a szív alsó csücskét. Sütőpapíros tepsire rakjuk, majd lekenjük elhabart tojással.
Így járunk el a többi tésztahengerrel is.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra (alul-felül sütés mellett), gőz nélkül. Amikor az első adag tepsire való 15 perce elkészült, ismét lekenjük a tésztákat tojással és sütőbe tolva 15-17 perc alatt szép sötétpirosra sütjük.
Én 4 db szívet sütöttem simára, 3 db-ot a második lekenés után megszórtam szórócukorral, 3 db-ot pedig fél süléskor megcsurgattam sópanccsal.
A sópancshoz a lisztet és a sót tálkába öntjük és annyi kanál vízzel keverjük el, hogy tejföl sűrűségű legyen. A sós szív-pereceket elősütjük, míg rózsaszínűek nem lesznek (nagyjából 8-9 perc alatt), majd kivéve a sütőből egy kanál segítségével vékony sugárban megcsurgatjuk a sópanccsal. Ezután visszatesszük a forró sütőbe és készre sütjük.
TIPP: Amíg sül az első adag tészta, a többi szívecskét tepsivel együtt tegyük hűtőbe, hogy ne keljenek túl.
Sütőbe tétel előtt 2-3 perccel elegendő kivennünk a hűtőből és másodszorra lekenni azokat.
A kész péksütiket rácson hagyjuk kihűlni.
Frissen a legfinomabb, de másnap is csodás, már ha marad belőle.
Szalaggal átkötve akár ajándékba is adhatjuk!
Igazi barátság-sütemény, de kiránduláshoz, tízóraira is remek választás!
Íme a sima:
Egy sópancsos:
És egy cukros:
Készítsétek el! Egészségetekre!