Itt a hideg őszi idő, jól esik a meleg...nem csak a konyhában, sütögetés közben, hanem a szabadban is, ha kimozdulunk, egy jó meleg pulóverrel a kabátunk alatt.
Márpedig miért ne lehetne egyszerre a kettő... akár csak látvány szinten? Süssünk egy ilyen nagyon egyszerű piskóta roládot, amit öltöztessünk csodaszép kötött mintázatba. Ha csak a kötött mintázatot alakítjuk ki, az is gyönyörű lesz, de ha kiegészítjük egy kis "gombocskával", az már igazán "pulcsissá" teszi majd a desszertünket. A gombocska linzer receptjét már feltöltöttem a blogomra, de IDE kattintva azonnal megtalálhatjátok. Mivel egy egyszerű linzer, így a maradék, amit ehhez a desszerthez nem használtok el, kiváló lesz jól zárható dobozban tartva akár több nap múlva is a reggeli kávéhoz.
Ha pedig a "krémes kötögetést" megkedveltétek, egy korábbi bejegyzésemben sapka tortát is találhattok, próbáljátok ki azt is, ITT olvasható a receptje.
És akkor most jöjjön, hogyan készül ez a "pulóver" rolád.
Hozzávalók:
A piskótához:
- 4 egész tojás
- 4 evőkanál liszt
- 4 evőkanál porcukor
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
A töltelékhez:
- 200 g mascarpone
- 150 g étcsokoládé
- 0.5 dl tejszín
- 2 tasak vaníliás cukor
A külső krémréteghez:
- 300 g mascarpone
- 2 evőkanál porcukor
- csipetnyi fahéj
Elkészítés:
A krémeket érdemes először elkészítenünk, hogy legyen idejük alaposan kihűlni töltés és díszítés előtt.
A belső töltelékhez tegyük a tejszínt kicsi bögrébe és néhány másodperc alatt melegítsük forróra. (Vigyázzunk, ne fusson ki!) Közben a csokoládét tördeljük egy tálkába, majd öntsük rá a meleg tejszínt és kavargassuk addig, míg a csokoládé teljesen fel nem olvad. Ezalatt sokat fog hűlni is. A mascarponét keverjük krémesre a vaníliás cukorral, majd kanalanként adagolva a tejszínes csokoládéhoz keverjük a krémet simára. Tegyük hűtőbe,míg fel nem használjuk a rolád töltéséhez.
A külső krémréteghez a mascarponét keverjük simára a porcukorral és a fahéjjal. Tegyük hűtőbe a díszítésig.
A piskótához a tojásokat válasszuk szét, a sárgáját keverjük habosra a porcukorral, és a fahéjjal. A tojásfehérjét verjük kemény habbá. (Ezt a műveletet érdemes robotgéppel végezni, én kedvenc Anka gépemet vonom be a munkába.) Kanalanként óvatosan adagoljuk a cukros tojásos masszához, óvatosan, hogy ne törjük össze, alulról felfelé irányuló mozdulatokkal keverjük el. A lisztet szitáljuk át és szintén kanalanként adagolva állítsuk össze a piskóta tésztát. Legyen szép sima a massza.
A sütőt közben melegítsük elő 170 fokra. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntsük a piskóta masszát, simítsuk el és toljuk az előmelegített sütőbe. Süssük 20 perc alatt szép halványra.
A kisült piskótát vizes konyharuhára húzzuk a sütőpapírral együtt és rövidebb oldalánál fogva tekerjük fel. (Mivel a rövid oldal a kiindulópont, szép dundi lesz a rolád.) A nedves konyharuhától a tészta gőzbe kerül, így nem fog törni.
Kihűlés után óvatosan tekerjük ki a piskótát, majd a csokoládés krémmel kenjük meg úgy, hogy a tészta széleinél minden oldalon hagyjunk 2-3 cm üres helyet. A krém a tekeréstől terülni fog és kitölti.
A feltekert csokikrémes piskótát helyezzük kínáló tálra és a bevonó krémet felezzük meg. Egyik felével vonjuk be a rolád külsejét, simítsuk amennyire lehet simára. A krém másik felét töltsük habzsákba és a díszítéshez szánt különböző mintájú csőrökkel "rajzoljuk meg a pulóverre jellemző mintákat. (Én csillag és sima lyukas csőrt használtam.)
A mintázatnak csak a képzelet szab határt! Ezzel el is készültünk.
Tálalás előtt díszíthetjük linzer gombokkal, de anélkül is meseszép!
Kapjatok be egy-két szelettel és húzzatok pulcsit, menjetek a szabadba minél többször, akár falevelet gyűjteni, mozogni vagy egyszerűen csak friss levegőt szívni!
Élvezzétek a csokoládé és a fahéj ízét ebben a puha és krémes sütiben!
Egészségetekre!