ÍZcsiklandozó

Tészta zöldségmártással Halloweenra

2021. október 28. 16:48 - ÍZcsiklandozó

img_9856-1.jpg

 

 

Mai blogbejegyzésem elején nem kezdek különösebb eszmefuttatásba a Halloween hazánkban is egyre nagyobb népszerűségével kapcsolatban, sem annak valódi jelentéséről, ami cseppet sem csorbít a hazánkban hagyományos késő őszi ünnepek értékéből. Akit érdekel ennek a napnak a története, lapozzon vissza korábbi halloweeni receptjeim egyikéhez és olvassa át, remek leírásokra találhat közöttük.
Mivel környezetemben egyre több gyermekintézmény, kultúrház, közösségek és családok vesznek részt az október 31-ére eső jelmezes, vidám programokban, tudom, hogy gyakran fejtörést okoz az alkalomhoz illő ételek kiválasztása, ötleteinek felkutatása, elkészítésük.

Most egy nagyon finom és látványos tésztaételt hozok, amit leginkább a családok, rokonságok egymás közötti partijainak alkalmával érdemes elkészíteni, akár meleg vacsoraként tálalni, mielőtt elindul a "Csokit vagy csínyt" menet...

Így készül:

 

img_9858-1.jpg

 

 

Hozzávalók:
A tésztához:
- 500 g makaróni tészta
A főzéséhez:
- 5 l víz
- 1 ek só
- lila (vagy piros és kék) ételfesték

A mártáshoz:
- 7-8 db közepes méretű répa
- 3-4 petrezselyemgyökér
-1 nagy fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 100 g édesburgonya
- 1 kisebb fej zeller
- só, bors
- 2 evőkanál cukor
- fél dl olaj
- 3 db babérlevél
- 2-3 evőkanál mustár
- 3 dl tejföl
- pár csepp citromlé

A tálaláshoz:
- pár szempaprikával töltött olíva bogyó
- főtt fürj tojás

 

Elkészítés:
A mártáshoz megtisztítjuk a zöldségeket, kisebb karikákra, darabokra vágjuk. Kevés olajon cukrot karamellizálunk, erre dobjuk a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet, kevés vízzel felöntjük és fedő alatt puhára pároljuk. 
Ha minden zöldség megpuhult, kivesszük a babérlevelet, a zöldségeket pedig turmixgépben alaposan összeturmixoljuk. (Én erre Anka gépemet használom, szuper gyors, nagyon erős és turmix tartályának mérete is tökéletes.) Ha túl sűrű lenne a zöldségpép, kanalazhatunk hozzá a főzőléből, majd citromlével, mustárral, tejföllel elkavarva ismét visszatesszük a tűzre és egyet rottyantunk rajta. Ízre, állagra némileg a vadas mártáshoz kell hasonlítania, édeskés-savanykás világát nagyon lehet szeretni.
A zöldségek párolódása közben nagy fazékban felforralunk 5 liter vizet 1 evőkanál sóval és az ételfestékkel sötét lilára színezzük. (Nekem piros és kék színű volt itthon, ehhez a víz és tésztamennyiséghez 1-1 evőkanálnyit használtam.) Beleöntjük a tésztát, kavarunk egyet rajta, hogy ne ragadjon le a fazék aljára, majd közepes lángon készre főzzük, végül leszűrjük a lilára színeződött makarónit. Pár csepp olajjal meglocsolva melegen tartjuk.

Tálaláskor a lila tésztát tányérra szedjük, kanalazunk rá a narancsszínű mártásból és kínálunk mellé olívabogyót, főtt apró fürjtojást. A fürjtojás pontos főzési technikáját ITT olvashatjátok, sőt, a "véresen komoly" paradicsomlevest is elkészíthetitek a tészta előtt, így egy komplett menüt alkotva.

 

img_9869-1.jpg

 

Szerintem nem csak a gyerekek örülnek majd neki!
Ha ügyesek vagyunk, akár egy "Rémes-vicces arcot" is formázhatunk a mártással és a kiegészítőkkel...

 

img_9851-1.jpg

 

Húsmentes fogásként is megállja a helyét!

 

img_9850-1.jpg

 

Készítsétek el, jó étvágyat hozzá!

 

img_9845-1.jpg

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr7916737212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tamaszlav 2021.10.30. 07:17:46

Ez a cikk miért nem angolul van, mi köze a magyaroknak a Halloweenhez? Mindszentekre is írhatnál valami receptet.

ÍZcsiklandozó 2021.11.05. 08:00:37

@tamaszlav: Köszönöm az észrevételt, a gasztronómia "határtalan", így minden nemzet ünnepe, étele megtalálható lehet a blogomon! :)
A magyar nyelvű szöveg kérdése egyszerű: magyar nyelvűek zömében az olvasóim!
Mindenszentekkor sajnos nem volt szokás különleges ételekkel készülni, elsősorban sót és kenyeret tettek a jeles nap alkalmából az asztalra. Hagyományként volt említhető még az elvétve megjelenő szokás: az abban az évben elhunytak kedvenc ételének elkészítése és számára megterítve az asztalon való tálalása, amíg a család a temetőben gyertyát gyújtott. Ilyenkor abban bíztak, hogy a szerettük lelkének távozása előtt még egyszer jól lakik majd és nem tér vissza a szelleme a földre.
süti beállítások módosítása