
Mai blogbejegyzésem elején nem kezdek különösebb eszmefuttatásba a Halloween hazánkban is egyre nagyobb népszerűségével kapcsolatban, sem annak valódi jelentéséről, ami cseppet sem csorbít a hazánkban hagyományos késő őszi ünnepek értékéből. Akit érdekel ennek a napnak a története, lapozzon vissza korábbi halloweeni receptjeim egyikéhez és olvassa át, remek leírásokra találhat közöttük.
Mivel környezetemben egyre több gyermekintézmény, kultúrház, közösségek és családok vesznek részt az október 31-ére eső jelmezes, vidám programokban, tudom, hogy gyakran fejtörést okoz az alkalomhoz illő ételek kiválasztása, ötleteinek felkutatása, elkészítésük.
Most egy nagyon finom és látványos tésztaételt hozok, amit leginkább a családok, rokonságok egymás közötti partijainak alkalmával érdemes elkészíteni, akár meleg vacsoraként tálalni, mielőtt elindul a "Csokit vagy csínyt" menet...
Így készül:

Hozzávalók:
A tésztához:
- 500 g makaróni tészta
A főzéséhez:
- 5 l víz
- 1 ek só
- lila (vagy piros és kék) ételfesték
A mártáshoz:
- 7-8 db közepes méretű répa
- 3-4 petrezselyemgyökér
-1 nagy fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 100 g édesburgonya
- 1 kisebb fej zeller
- só, bors
- 2 evőkanál cukor
- fél dl olaj
- 3 db babérlevél
- 2-3 evőkanál mustár
- 3 dl tejföl
- pár csepp citromlé
A tálaláshoz:
- pár szempaprikával töltött olíva bogyó
- főtt fürj tojás
Elkészítés:
A mártáshoz megtisztítjuk a zöldségeket, kisebb karikákra, darabokra vágjuk. Kevés olajon cukrot karamellizálunk, erre dobjuk a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet, kevés vízzel felöntjük és fedő alatt puhára pároljuk.
Ha minden zöldség megpuhult, kivesszük a babérlevelet, a zöldségeket pedig turmixgépben alaposan összeturmixoljuk. (Én erre Anka gépemet használom, szuper gyors, nagyon erős és turmix tartályának mérete is tökéletes.) Ha túl sűrű lenne a zöldségpép, kanalazhatunk hozzá a főzőléből, majd citromlével, mustárral, tejföllel elkavarva ismét visszatesszük a tűzre és egyet rottyantunk rajta. Ízre, állagra némileg a vadas mártáshoz kell hasonlítania, édeskés-savanykás világát nagyon lehet szeretni.
A zöldségek párolódása közben nagy fazékban felforralunk 5 liter vizet 1 evőkanál sóval és az ételfestékkel sötét lilára színezzük. (Nekem piros és kék színű volt itthon, ehhez a víz és tésztamennyiséghez 1-1 evőkanálnyit használtam.) Beleöntjük a tésztát, kavarunk egyet rajta, hogy ne ragadjon le a fazék aljára, majd közepes lángon készre főzzük, végül leszűrjük a lilára színeződött makarónit. Pár csepp olajjal meglocsolva melegen tartjuk.
Tálaláskor a lila tésztát tányérra szedjük, kanalazunk rá a narancsszínű mártásból és kínálunk mellé olívabogyót, főtt apró fürjtojást. A fürjtojás pontos főzési technikáját ITT olvashatjátok, sőt, a "véresen komoly" paradicsomlevest is elkészíthetitek a tészta előtt, így egy komplett menüt alkotva.

Szerintem nem csak a gyerekek örülnek majd neki!
Ha ügyesek vagyunk, akár egy "Rémes-vicces arcot" is formázhatunk a mártással és a kiegészítőkkel...

Húsmentes fogásként is megállja a helyét!

Készítsétek el, jó étvágyat hozzá!
