Akik nyomon követik gasztro kalandjaimat, emlékezhetnek még rá, hogy októberben egy órás rádióműsor riportalanya lehettem. A BÉZS Rádió jóvoltából beszélhettem magamról, hobbimról, életem privát oldaláról. Bayer Ilona szerkesztő-műsorvezető kérdéseit kötetlen beszélgetés formájában válaszolhattam meg, és a vidám társalgás alatt Ilonában felmerült a kérdés: Elkészíteném-e a rádió saját desszertjét. Azonnal igent mondtam, és mivel tudom, hogy sok férfi munkatárs is dolgozik a stábban, gondoltam készítek picit "férfias" ízvilágú, de nőiesen könnyed és gyermekien egyszerűen elkészíthető finomságot.
Így született meg ez a kávés panna cotta, amely színében is passzol a rádió nevéhez: BÉZS.
Íme a receptje:
Hozzávalók:
- fél liter tejszín
- 3 ek cukor
- 1 ek zselatin
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 2 ek instant kávé
Tetejére:
- cukrozatlan kakaópor, reszelt étcsoki, habcsók
Elkészítés:
A hideg tejszínből kiveszünk 2 dl-t.
1 dl-hez hozzáadjuk az instant kávét, 1 dl-hez a zselatint és mindkettőt külön-külön csomómentesre keverjük. Közben a maradék 3 dl tejszínt a vaníliás cukorral nagyon lassan melegíteni kezdjük. Amikor már langyos, óvatosan hozzáöntjük a hideg kávés és a hideg zselatinos tejszínt is és folyamatos keverés közben addig melegítjük, amíg ujjunkkal hozzáérve éppen csak csíp, de még nem forr.
Kiöblített formákba adagoljuk, majd pár órára (de legjobb, ha egész éjszakára) hűtőbe tesszük megdermedni.
Tálaláskor a formákat óvatosan pár pillanatra meleg vízbe mártjuk, oldalát megmozgatjuk és a panna cottákat tányérra fordítjuk, meghintjük cukrozatlan kakaóporral és reszelt étcsokoládéval. Roppanós habcsókkal (esetleg tejszínhabbal) kínáljuk.
Nagyon finom, kellemes ízvilágú desszert.
Fiatal, kezdő konyhatündérek és férfiak is bátran fogjanak hozzá!
Készítsétek el, váljék egészségetekre!