Advent második hétvégéjén teljes gőzzel készülődünk. Tervezzük az apró meglepetéseket, az ételeket, a dekorációt, az együtt átélhető élményeket. Mivel közeleg a Mikulás ünnep is, mi más is kerülhetne ilyenkor az asztalra, mint egy finom, fahéjas-édesen illatozó keksz?
Korábban már olvashattatok kifejezetten Mikulásváró csokis keksz receptet az oldalamon, ám ha idén valami új finomsággal várnátok a jó öreg ajándékhozót, akkor ezt is érdemes elkészítenetek, akár gyerekekkel közösen, sőt, nagyobb kamaszok akár egyedül is!
Persze ahol nincsenek már kicsi gyerekek, ott is jól esik a délutáni kávé vagy tea mellé bekapni pár falatot belőle, amiben az a jó, hogy pofon egyszerűen elkészíthető, sokáig eláll és nagyon finom!
Így készül:
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg hideg margarin vagy vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 tojás sárgája
- fél mokkáskanál őrölt fahéj
A tetejére:
- 1 tojás fehérje
- kristálycukor
- őrölt fahéj
Elkészítés:
A lisztet és a porcukrot keverőtálba tesszük. A hideg margarint nagy lyukú reszelőn hozzáreszeljük, így gyorsabban elkeveredik majd a többi hozzávalóval. Hozzáadjuk a tojás sárgáját és alaposan eldolgozzuk. Kézzel is összegyúrhatjuk, ám akkor vigyázzunk, nehogy kezünk melegétől "túlmelegedjen" a tészta. Én ezért Anka robotgépemet vetettem be, melynek fém keverőtála még hidegebben tartotta a tésztát. Alaposan lisztezett deszkára borítjuk a tésztát (nem szükséges pihentetni, de ha csak később látunk munkához, jól bírja a hűtést folpackba csomagolva.
A kristálycukrot elkeverjük az őrölt fahéjjal. (Nem lesz teljesen homogén, mert a fahéj szinte porszerű, a cukor pedig darabos, de ezt ne bánjuk, így kissé márványos lesz a kekszek teteje.)
A tésztát 2-2.5 mm vastagságúra nyújtjuk, majd nagyméretű pogácsaszaggatóval köröket vágunk belőle. Vékonyan megkenjük a tetejüket tojásfehérjével és egyenként, gyorsan felfordítva belemártjuk a fahéjas kristálycukorba.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.
Közben a sütőt előmelegítjük 160 fokra.
Közepes bordamagasságon nagyjából 20 perc alatt szép világosra sütjük. Rácsra rakosgatva kihűtjük.
Ugye milyen egyszerű és nagyszerű? Finoman omlós, a tetején a kristálycukor pedig kellemesen ropogós!
Az íze pedig...hmmm!
Elronthatatlan, így kezdő konyhatündérek is bátran fogjanak hozzá!
Jól záródó dobozban sokáig eláll!
Próbáljátok ki, kellemes adventi készülődést kívánok!