ÍZcsiklandozó

Ekler fánk pezsgős krémmel és eperrel

2023. január 27. 19:39 - ÍZcsiklandozó

...farsangra hangoltan

img_5099-1.jpg

 

Farsang idején fánkozni szoktunk. Én bizony szakítottam az olajban sült, szalagos fánk tradícióval, így egy ecklair fánk receptet hozok, méghozzá pezsgős krémmel és eperrel.  A csúcspontot a csokoládé és a tejszín adja.
Az ekler fánk francia desszertkülönlegesség, eredeti neve: éclair, melybe jellemzően angolkrémet töltenek, formája pedig hosszúkás. Égetett tésztája roppanó, amely kísérője a finom, selymes krém.

Nem mondom, hogy nem kell vele dolgozni, de azt igen, hogy mennyei!

 Így készítettem:

 

img_5087-1.jpg

 

Hozzávalók:

A fánkhoz:

                                                                        - 100 g vaj
                                                                        - 100 ml víz
                                                                        - 100 ml tej
                                                                        - 1 ek cukor
                                                                        - 1 tk só
                                                                        - 120 g liszt
                                                                        - 160 g tojás (kb 3 db)

 

              A pezsgős krémhez:
          - 4 tojás sárgája
                - 100 g kristálycukor
                - 2 dl száraz pezsgő 

Ezen kívül:
   - 2 dl tejszín
                       - 2 zacskó vaníliás cukor
               - 1 marék friss eper
                 - 10 dkg étcsokoládé
                                     - kevés cukorgyöngy és porcukor

Felforraljuk a vajat a vízzel, a tejjel, a sóval és a cukorral – akkor jó, amikor már folyamatosan bugyog. Amikor felforrt, akkor hozzáadjuk az átszitált lisztet és addig keverjük, amíg el nem válikaz edény falától. Áttesszük egy másik tálba és robotgéppel elkezdjük szétverni a tésztát, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat és addig dolgozzuk a géppel, amíg szép, egynemű, krémes tésztát kapunk. Fontos, hogy ne egyszerre tegyük bele a tojásokat, mert folyós lesz a masszánk. A tésztát 1 órán át pihentetjük, majd csillagcsöves habzsákba tesszük és sütőpapírral bélelt tepsire kb. 8 cm hosszúságú csíkokat nyomunk egymástól picit távolabb, mert az égetett tészta sülés közben megnő. Az égetett tésztának jót tesz, ha a sütés közben kap egy kis gőzt. Ha van olyan sütőnk, amiben van gőzfunkció, érdemes ezt használni, ha nincsen, akkor a sütő aljába 1 dl vizet öntünk, amiből gőz keletkezik, így is elérhetjük, hogy a tésztánk megemelkedjen és laza állagú legyen.  
190 fokon 15 percig sütjük, majd 150 fokon további 15 percig, végül kikapcsoljuk a sütőt, kitámasztjuk egy fakanállal és még 10 percig pihentetjük a meleg sütőtérben.

A pezsgős krémhez két egymás tetejére jól illeszkedő lábast választunk. Az alsóba vizet öntünk, ráhelyezzük a másikat, amelybe a tojások sárgáját és a kristálycukrot tesszük. Folyamatos kevergetéssel felhabosítjuk, míg a cukor teljesen el nem olvad, majd vékony sugárban hozzáöntjük a pezsgőt. Állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük, majd levéve a vízfürdőről teljesen kihűtjük.
(TIPP: Érdemes időnként átkeverni hűlés közben, hogy később ne csomósodjon.)

A jéghideg tejszínt félig felverjük magas fokozatra állítva a robotgép habverőjét, majd hozzáöntjük a vaníliás cukrot és közepes fordulatszámon keményre verjük. (Ügyeljünk, ne verjük túl, nehogy kicsapódjon és vajas állagot kapjon!)
Ha tartunk attól, hogy nem lesz elég stabil a tejszínhabunk, habfixálót adhatunk hozzá.

A friss epreket megmossuk, kicsumázzuk és alapos lecsepegtetés után vékony karikákra vágjuk.

A csokoládét a pezsgős krémhez hasonlóan vízfürdőre tesszük és megolvasztjuk. Erős nejlon zacskóba kanalazzuk, aminek csücskét nagyon picit kivágjuk, hogy szép vékonyan tudjunk vele díszíteni.

A kész, kihűlt fánkokat félbevágjuk, alsó részükből az esetleges tésztahártyákat kicsipkedjük, majd a keletkezett üregbe pezsgőkrémet töltünk habzsák segítségével. Csinosan elrendezgetünk minden krém tetején 3-4 eper karikat. Erre szintén habzsákból tejszínhab következik,  majd lefedjük a fánkok tetejével.
Az olvasztott csokoládéval  vékonyan megcirkalmazzuk, díszítjük. Mielőtt a csokoládé teljesen megdermedne, apró cukorgyöngyökkel dekorálhatjuk. Tálalás előtt leheletnyi porcukorral meghintjük.

 

img_5090-1.jpg

 

Gyönyörű látvány és nagyon finom!

 

img_5105-1.jpg

 

A pezsgő rendkívül jó kísérője az epernek, de más gyümölccsel is kipróbálható, például áfonyával.

 

img_5096-.jpg

 

Ha gyerekek miatt nem szeretnénk alkoholos krémmel tölteni, egyszerű, főzött vaníliakrémmel is tölthetjük.

 

img_5106-1.jpg

 

Betölteni mindenképpen fogyasztás előtt alkalmas,mert a roppanós fánk tészta magába szívja a krém, a gyümölcs és a tejszín nedvességét, ami élvezeti értékét némiképp rontja.

 

img_5096-_1.jpg

Készítsétek el, jó farsangolást kívánok!

 

img_5095-1.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr9318026734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása