ÍZcsiklandozó

Áfonyás, ricottás sajttorta

2023. május 06. 17:20 - ÍZcsiklandozó

... Anyák napjára

image_123923953_6_-1_3.jpg

 

Május első vasárnapján az Édesanyákat köszöntjük. Ebből az alkalomból hoztam egy nagyon finom, minden ízlést kielégítő krémes, hűvös, kellemesen édeskés-savanykás sült sajttortát. Különlegességét a benne lévő ricotta adja, ami jól megtalálja az egyensúlyt a mascarponéval és a tejföllel. A ricotta az olasz konyha kedvelt alapanyaga, a sajtok gyártásának melléktermékeként jön létre. A túrótól eltérően simább, finomszemcsés állagú, íze is semlegesebb. Neve az előállítására utal, ugyanis a tejsavó újraforralásával készül, jelentése: újrafőtt. Sós és édes finomságokban is megállja a helyét, a dél olasz desszertek egyik sztárja. 
A tésztát kesudióval gazdagítottam, ami itt-ott ropogósságot kölcsönöz a tortának (feltéve, hogy durvábbra daráljuk és nem nagyon apróra), édeskéssége is igazán passzol ehhez a tortához.
Erre az ünnepre most áfonyával készítettem ezt a sajttortát, de bármilyen gyümölccsel pompás. Kiadós, bár elkészítése kissé hosszadalmas, de mindenképpen megéri a fáradtságot, mert rendkívüli desszert, jól megállja a helyét minden ünnepi asztalon. 

Íme a receptje:

 

image_6487327_2_-1_1.jpg

 

Hozzávalók:

- 250 g vajas keksz
- 100 g olvasztott vaj
- 1 marék kesudió (vagy más olyajos mag)
- 2 ek. porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor vagy 1 tk. vanília aroma

Krém:
- 250 g ricotta
- 250 g mascarpone
- 8 ek. tejföl
- 8 ek porcukor
- 2 egész tojás
- 1 tk vanília aroma vagy 1 tasak vaníliás cukor
- 1 ek liszt

Öntet:
- 150 g friss áfonya
- 1 ek porcukor
- 1 tk zselatin fix v. pektin

Díszítés:
- friss mentalevél
- százszorszép virág

 

Elkészítés:
Először a torta tésztarétegét készítjük el. Ehhez a kekszet és a kesudiót (vagy más olajos magvad: diót, mandulát, mogyorót stb.) késes darálóval felaprítjuk, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliát és az olvasztott vajat. (Ha nagyon száraznak érezzük, kevés vizet is adhatunk hozzá, de ezzel csínján bánjunk!) Alaposan összekeverjük, majd előre kivajazott kapcsos tortaformába nyomkodjuk úgy, hogy alaposan összetömörítjük és a forma oldalánál kb. 2 cm magasságig felérjen. A tortaformát sütőbe tolás előtt alufóliával kívülről jó alaposan bugyoláljunk be, figyelve, hogy magasan érjen és jól záródjon, mert vízzel fogjuk körbeönteni és a víz véletlenül se jusson be a tortaformába.
Ezután egy némileg nagyobb lábasba helyezzük a fóliába tekert tortaformát, majd 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 20 percig sütjük, amíg nagyon halványan színesedni kezd a tészta.
Amíg sül a süti alapja, elkészítjük a krémet. Fontos, hogy a hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek, mert igazán szép simára pl. a ricotta ilyen hőmérsékletűen keverhető. 
A ricottát, a mascarponét, a tejfölt, a cukrokat, és az egész tojásokat robotgéppel szép simára keverjük. Óvatosan rászitáljuk a liszette és azzal is tovább keverjük, míg egynemű és sima lesz.
A sütőből kivesszük az elősütött tésztát, pár percig hagyjuk hűlni, közben vizet forralunk. A sütő hőfokát mérsékeljük 150 fokra!
A tésztára öntjük a sajtkrémes masszát, a tortaforma mellé, a lábasba öntjük a forró vizet és visszatoljuk az egészet a sütőbe. 1 óra 25 perc alatt készre sütjük. Ekkor még megmozdítva a formát kissé rezeg a massza közepe, de ettől ne ijedjünk meg, hűlés közben szép krémes, szilárdra fog dermedni!
Résnyire nyitott sütőben hagyjuk a tortát teljesen kihűlni. Ezután hűtőbe tesszük pár órára, de lehetőség szerint egész éjszakára.
Másnap az áfonyából egy kis maréknyit félreteszünk (mert hamar szétfő) és a többi áfonyát, a cukrot és a sűrítőanyagot felmelegítjük, forrástól számítva 2-3 percig, folyamatos kevergetés mellett lekvár sűrűségűre főzzük. Ekkor hozzáadjuk a félretett gyümölcs szemeket, melyekkel maximum fél percig tovább főzzük, így szépen megmaradnak a torta tetejére szánt darabok. (Ha homogén öntetet szeretnénk, akkor egyből mehet a főzőedénybe az összes gyümölcs.) Hagyjuk kihűlni.
A tortát kivesszük a hűtőből, majd az áfonyás öntetet óvatosan ráöntjük a tetejére, ügyelve arra, hogy ne follyon túl a torta oldalán. Ami esetleg megmarad, azt kínáló tálkában mellé adjuk, hogy ki ki vegyen még belőle, ha szeretne.
Tálalás előtt díszítjük friss mentalevelekkel, ehető virágokkal (százszorszéppel).

 

image_6487327_6_-1.jpg

 

Remekül bírja a hűtést, 4-5 napig hűtőben tartva biztonságosan eláll, de akár fagyasztható is, így praktikus desszert!

 

image_123923953_3_-1_2.jpg

 

Szépen szeletelhető, tálalható.

 

image_123923953_7_-1.jpg

 

Mivel Anyák napjára ajánlottam, így igazi örömet akkor okoz, ha gyermekeitekkel közösen készítitek el, közös élmény lesz az együttkonyházás.

 

image_123923953_10_-1_1.jpg

 

Készítsétek el majd málnával, eperrel vagy szederrel, ribizlivel is! 

 

image_6487327_3_-1.jpg

 

Minden kedves Édesanyának szeretettel kívánok csodás ünneplést, a desszerthez pedig jó étvágyat!

 

image_123923953_2_-1_1.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr118118160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása