ÍZcsiklandozó

Palócleves

2022. február 03. 18:05 - ÍZcsiklandozó

 img_3743-1.jpeg

 

A palócleves egy hamisíthatatlanul magyaros étel. Receptjének keletkezését több, mint 100 évvel ez előttre követhető vissza, amikor is a legenda szerint Gundel János készítette el a levest egy ünnepségre, ahol Mikszáth Kálmán, a "legnagyobb palóc" megkóstolta azt. Mikszáthnak állítólag annyira ízlett a palócleves, hogy rögtön két tányérral szedett belőle (innen ered a "kéttányéros palócleves" kifejezés is).
Egy másik legenda szerint a palócleves Mikszáth Kálmán születésnapjára készült: az író arra kérte Gundelt, hogy lepje meg egy olyan különleges, magyaros levessel, amit még sosem kóstolt, "amelyik magába foglalja a magyar konyha minden zamatát"!. A meglepetés pedig nem is akárhogy sült el!
Bárhogy is történt, a palócleves mind a mai napig a magyarok egyik nagy kedvence!

Az eredeti palócleves bárányhúsból készült, ürücombot vagy lapockát használtak hozzá, a mai magyarok azonban egyszerűen disznóból vagy marhából főzik azt. Fűszerezésében karakteres kapor is van, ami főleg nyáron, frissen kifejezetten jól illik hozzá.
Én most kapor helyett a babhoz remekül passzoló kakukkfűvel ízesítettem, és sertés combot választottam belevalónak

 

 Így készítettem:

 

 img_3751-1.jpeg

 

 

 

Hozzávalók:

- 0.5 kg sertéscomb
- olaj vagy zsír
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db paradicsom
- 1 db zöldpaprika
- só, bors
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika
- 25 dkg zöldbab
- 1 teáskanál kakukkfű
- 4 db burgonya
- 2-3 db babérlevél
- 3 db sárgarépa
- 2 db petrezselyemgyökér
- 2,5 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
-ecet vagy citrom ízlés szerint

A tálaláshoz:
- csípős paprika
- plusz tejföl

Elkészítés:
A zöldségeket tisztítsuk meg, a hagymát kisebb kockákra, a fokhagymát vékony szeletre, a répát és a petrezselyemgyökeret karikára, a zöldbabot (ha frisset használunk) 2-3 cm hosszúra vágjuk. 
A húst mossuk meg, papírtörlővel szárítsuk meg és kockázzuk fel 2x2 cm-esre.
A zsiradékot hevítsük fel, adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, dinszteljük "üvegesre", szinte átlátszóra. Karikázzuk bele a paprikát és a paradicsomot, ezzel készítsük el a hús lecsós alapját. Amikor a zöldségek megfonnyadtak, szórjuk rá az őrölt pirospaprikát, adjuk hozzá a húst és magas lángon, folyamatosan kevergetve  pirítsuk addig, míg a hús kifehéredik. Ezután öntsünk rá annyi vizet, ami éppen csak ellepi. Fedjük le és főzzük majdnem teljesen puhára. Közben egy kisebb fazékban feltesszük főni a répát, a zöldbabot és a petrezselyem gyökeret, annyi vízben, amennyi ellepi. Sózzuk,hozzáadjuk a kakukkfüvet.
Egy másik fazékban a kockára vágott burgonyát főzzük sós, babérleveles vízben. Amikor már minden zöldség majdnem teljesen puha, hozzáöntjük a pörköltes alaphoz a főzővizükkel együtt! 
Felöntjük további annyi vízzel, amennyivel kellemesen gazdag levest kapunk. Lassú tűzön forrásig hevítjük.
Amíg felfő, a tejfölt csomómentesen elkeverjük a liszttel, tehát habarást készítünk(a liszthez apránként adagolva a tejfölt!). A leves levéből kanalanként adagolva hőkiegyenlítjük a habarást. Amikor már kellően meleg, a leveshez öntjük folyamatos keverés közben, majd kóstolás után szükség szerint után sózzuk, borsozzuk. 
Ízlés szerint tovább savanyíthatjuk kevés ecettel vagy citrommal, egyet rottyantunk rajta és készen is vagyunk.

 

 img_3754-1.jpeg

 

Friss kenyérrel, tejföllel kínáljuk.

 

 img_3752-1.jpeg

 

Aki kedveli a csípőset, pikánsabbá teheti némi hegyes erős paprikával.

 

 img_3769-1.jpeg

 

Laktató leves, édes második fogások előtt (palacsinta, gombóc, fánk) remek választás!

 

 img_3767-1.jpeg

 

Készítsétek el, jó étvágyat kívánok hozzá!

 

img_3756-1.jpeg

Szólj hozzá!
Címkék: leves Főételek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr8517050734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása