Nemrégiben egy nagyon kedves ismerős pár meglepett vérnaranccsal. Nem is akármilyennel! Szicíliából hozott taroccoval. Bevallom, hallani már hallottam erről a gyümölcsről, de még sosem kóstoltam. No, itt volt az ideje, hogy utánajárjak, mit is rejt a gyönyörű, óriási, jellegzetesen rücskös narancssárga héj!
Ez a vérnarancs nem csak attól különleges, hogy szinte nem, vagy csak alig tartalmaz magokat, hanem attól is, hogy íze kellemesen édeskés. Húsának színe meseszépen vörös-festenyzett, ami időnként héjánál is megjelenik. Levelei sötétzöldek, viaszosak, kezeletlen héja lereszelve a mélyhűtőben sokáig eltartható és felhasználható. Szicília narancstermesztésének jelentős részét teszi ki a tarocco termesztése, ami egyébként kínai őseredetű, onnan került át a mediterrán vidékre. Nem is tudom, miféle csodás dolgokat mesélhetnék még róla, a lényeg az, hogy nagyon-nagyon finom, aki teheti, szerezze be és kóstolja meg, mert a hazánkban kapható egyéb vérnarancsok íze köszönő-viszonyban sincs ezzel!
A mostani desszertem fő ízét és színét a tarocco vérnarancs adja, de ha nem tudsjátok beszerezni, ne adjátok fel, készítsétek el másféle vérnaranccsal, de ha savanyú fajtát sikerült vásárolnotok, akkor értelem szerűen édesítsétek még ízlésetek szerint.
Ez a pite tökéletes alternatívát kínál a vegán módon étkezőknek is, a receptben a helyettesítő alapanyagokat is megtaláljátok.
Nem szaporítom tovább a szót, íme a receptem:
Hozzávalók:
A tésztához:
- 1 csésze vegyes olajos mag
(nálam mandula, pisztácia és mogyoró)
- 1,5 csésze zabpehely
- 1/2 csésze kókuszreszelék
- 1/4 csésze méz (vegánoknak agave szirup)
- 1/4 csésze olvasztott kókuszszír vagy kókuszolaj
- 1 csipet só
A narancsos krémhez:
- 1,5 csésze cukrozatlan mandulatej
- 2 csésze friss tarocco vérnarancslé
- 1 evőkanál kókuszolaj vagy olvasztott kókuszzsír
- 2 evőkanál citromlé
- 1/4 csésze méz (vegánoknak agave szirup)
- 2 evőkanál zselatin (vegánoknak pektin)
A diszítéshez:
- pár karika tarocco vérnarancs
- durvára darabolt pisztácia
- kókuszreszelék és kókuszcsipsz
- apró habcsókok (vegánok ezt kihagyják)
Elkészítés:
Egy 23 cm átmérőjű piteformát kókuszzsírral kikenünk, a sütőt előmelegítjük 170 fokra.
Az olajos magvakat a kókuszreszelékkel, a mézzel, a csipet sóval és az olvasztott vajjal robotgép tartályába öntjük, majd rövid idő alatt morzsalékosra aprítjuk. Hozzáöntjük a mandulatejet, amivel 2-3 pásodperc alatt összeálló állagúra turmixoljuk.
A kizsírozott piteformába öntjük a masszát és ujjainkkal egyenletesen eloszlatva belenyomkodjuk úgy, hogy a forma oldalát is egyenletesen kitöltse. A felmelegedett sütőben 13-15 percig sütjük, amíg halvány barnás színt nem kap. (Vigyázzunk, meg ne égjen!)
A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.
Amíg hűl a tészta elkészítjük a narancsos krémet. A tarocco narancsokat alaposan megmossuk, pár karikát félreteszünk a díszítéshez, a többi levét kifacsarjuk. 2 csésze narancslevet nyeles lábasba öntünk az összes hozzávalóval. Folyamatosan kevergetve csak annyira melegítjük fel alacsony lángon, míg a kókuszzsír és a zselatin csomómentesen elolvad. A tűzről levéve hűvösre hűtjük. Amikor már annyira kihűlt, hogy még kellemesen folyós, de már sűrűsödni kezd, óvatosan beleöntjük a tésztával kibélelt piteforma mélyedésébe.
Hűtőbe tesszük pár órára, de akár egész éjszakára, a krém teljes dermedéséig.
Tálalás előtt fél órával kivesszük a hűtőből a pitét. Ekkor díszítjük a durvára darabolt pisztáciával, kevés kókuszreszelékkel és félretett tarocco karikákból vágott cikkeket is csinosan elrendezgetjük rajta. Végezetül a cikkek közé igazgatjuk az apró habcsókokat és a kókuszcsipszet.
Mandulatej helyett érdemes kipróbálni kókusztejjel is
Nagyon finom, kellemes ízvilágú desszert, lágy, puha töltelékkel
Szépen szeletelhető, könnyen tálalható.
Próbáljátok ki, igazi különlegesség!
A diszítésnél legyetek kreatívak, a hozzávalókat bármilyen formában elrendezhetitek a tetején!
Jó étvágyat hozzá!