ÍZcsiklandozó

Vérnarancsos pite...

2023. március 03. 18:50 - ÍZcsiklandozó

... a fantasztikus szicíliai taroccoval

image_123923953_25_-1.jpg

 

Nemrégiben egy nagyon kedves ismerős pár meglepett vérnaranccsal. Nem is akármilyennel! Szicíliából hozott taroccoval. Bevallom, hallani már hallottam erről a gyümölcsről, de még sosem kóstoltam. No, itt volt az ideje, hogy utánajárjak, mit is rejt a gyönyörű, óriási, jellegzetesen rücskös narancssárga héj!
Ez a vérnarancs nem csak attól különleges, hogy szinte nem, vagy csak alig tartalmaz magokat, hanem attól is, hogy íze kellemesen édeskés. Húsának színe meseszépen vörös-festenyzett, ami időnként héjánál is megjelenik. Levelei sötétzöldek, viaszosak, kezeletlen héja lereszelve a mélyhűtőben sokáig eltartható és felhasználható. Szicília narancstermesztésének jelentős részét teszi ki a tarocco termesztése, ami egyébként kínai őseredetű, onnan került át a mediterrán vidékre. Nem is tudom, miféle csodás dolgokat mesélhetnék még róla, a lényeg az, hogy nagyon-nagyon finom, aki teheti, szerezze be és kóstolja meg, mert a hazánkban kapható egyéb vérnarancsok íze köszönő-viszonyban sincs ezzel!
A mostani desszertem fő ízét és színét a tarocco vérnarancs adja, de ha nem tudsjátok beszerezni, ne adjátok fel, készítsétek el másféle vérnaranccsal, de ha savanyú fajtát sikerült vásárolnotok, akkor értelem szerűen édesítsétek még ízlésetek szerint. 
Ez a pite tökéletes alternatívát kínál a vegán módon étkezőknek is, a receptben a helyettesítő alapanyagokat is megtaláljátok.


Nem szaporítom tovább a szót, íme a receptem:

 

 

image_123923953_24_-1_1.jpg

 

 

Hozzávalók:
A tésztához:
- 1 csésze vegyes olajos mag
(nálam mandula, pisztácia és mogyoró)
- 1,5 csésze zabpehely
- 1/2 csésze kókuszreszelék
-  1/4 csésze méz (vegánoknak agave szirup)
- 1/4 csésze olvasztott kókuszszír vagy kókuszolaj
- 1 csipet só

A narancsos krémhez:
- 1,5 csésze cukrozatlan mandulatej
- 2 csésze friss tarocco vérnarancslé
- 1 evőkanál kókuszolaj vagy olvasztott kókuszzsír
- 2 evőkanál citromlé
- 1/4 csésze méz (vegánoknak agave szirup)
- 2 evőkanál zselatin (vegánoknak pektin)

A diszítéshez:
- pár karika tarocco vérnarancs
- durvára darabolt pisztácia
- kókuszreszelék és kókuszcsipsz
- apró habcsókok (vegánok ezt kihagyják)

 

Elkészítés:
Egy 23 cm átmérőjű piteformát kókuszzsírral kikenünk, a sütőt előmelegítjük 170 fokra. 
Az olajos magvakat a kókuszreszelékkel, a mézzel, a csipet sóval és az olvasztott vajjal robotgép tartályába öntjük, majd rövid idő alatt morzsalékosra aprítjuk. Hozzáöntjük a mandulatejet, amivel 2-3 pásodperc alatt összeálló állagúra turmixoljuk. 
A kizsírozott piteformába öntjük a masszát és ujjainkkal egyenletesen eloszlatva belenyomkodjuk úgy, hogy a forma oldalát is egyenletesen kitöltse. A felmelegedett sütőben 13-15 percig sütjük, amíg halvány barnás színt nem kap. (Vigyázzunk, meg ne égjen!)
A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.
Amíg hűl a tészta elkészítjük a narancsos krémet. A tarocco narancsokat alaposan megmossuk, pár karikát félreteszünk a díszítéshez, a többi levét kifacsarjuk. 2 csésze narancslevet nyeles lábasba öntünk az összes hozzávalóval. Folyamatosan kevergetve csak annyira melegítjük fel alacsony lángon, míg a kókuszzsír és a zselatin csomómentesen elolvad. A tűzről levéve hűvösre hűtjük. Amikor már annyira kihűlt, hogy még kellemesen folyós, de már sűrűsödni kezd, óvatosan beleöntjük a tésztával kibélelt piteforma mélyedésébe.
Hűtőbe tesszük pár órára, de akár egész éjszakára, a krém teljes dermedéséig.
Tálalás előtt fél órával kivesszük a hűtőből a pitét. Ekkor díszítjük a durvára darabolt pisztáciával, kevés kókuszreszelékkel és félretett tarocco karikákból vágott cikkeket is csinosan elrendezgetjük rajta. Végezetül a cikkek közé igazgatjuk az apró habcsókokat és a kókuszcsipszet.

 

image_123923953_4_-1_1.jpg

 

Mandulatej helyett érdemes kipróbálni kókusztejjel is

 

image_123923953_25_-1.jpg

 

Nagyon finom, kellemes ízvilágú desszert, lágy, puha töltelékkel

 

image_6487327_1.JPG

 

Szépen szeletelhető, könnyen tálalható.

 

image_123923953_8_-1_2.jpg

 

Próbáljátok ki, igazi különlegesség!

 

image_123923953_23_-1_2.jpg

 

A diszítésnél legyetek kreatívak, a hozzávalókat bármilyen formában elrendezhetitek a tetején!
Jó étvágyat hozzá!

 

image_123923953_36_-1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr8818062536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása