ÍZcsiklandozó

Húsvéti linzer

2023. április 07. 16:02 - ÍZcsiklandozó

image_6483441_9_-1.jpg

 

Húsvét előtt érdemes időben nekilátni a készülődésnek. Ilyenkor nagytakarítunk, felkészülünk testileg, lelkileg a megújulásra, díszítjük otthonunkat. A böjt utolsó időszakában már el lehet készíteni bizonyos ételeket, melyek jól eltarthatók, így nem marad a legutolsó pillanatra minden. Jól elálló sütemények a mézes tésztájúak, például a puszedli, vagy a zserbó és a linzer tésztájú finomságok. A linzer klasszikusan egy egyensúly tészta, arányait tekintve 3:2:1 a liszt, vaj, cukor mennyisége, ezt lehet az alaprecepthez mérten növelni vagy csökkenteni. Korábban gombocska formában már olvashattatok linzer receptet az oldalamon, most látványosan, az alkalomhoz illően tojás formára szaggattam. A "tojássárgáját" jelképezve házi sárgabarack lekvárral ragasztjuk össze, de akik nagyon szeretik a citromos ízvilágot, IDE kattintva olvashatják korábbi bejegyzésemben az angolok remek citromkrémjét, azzal is kipróbálhatják, mennyei!

Nem csak dekoratív, hanem nagyon finom is, egyszerűségéből adódóan pedig gyerekek is segítkezhetnek az elkészítésében.

Íme a recept:

 

image_6483441_8_-1.jpg

 

Hozzávalók:

- 300 g liszt
- 200 g vaj vagy margarin
- 100 g porcukor
- 1 tojás sárgája
- fél citrom reszelt héja
- 2 dl házi sárgabarack lekvár
- kevés vaníliás porcukor a hintéshez

 

Elkészítés:
A lisztet és a porcukrot keverőtálba tesszük.  A hideg margarint nagy lyukú reszelőn hozzáreszeljük, így gyorsabban elkeveredik majd a többi hozzávalóval. Hozzáadjuk a tojás sárgáját és alaposan elkeverjük, morzsoljuk, majd egyneművé gyúrjuk. Kézzel is összegyúrhatjuk, ám akkor vigyázzunk, nehogy kezünk melegétől "túlmelegedjen" a tészta, tehát szaporán dolgozzunk. Én ezért Anka robotgépemet vetettem be, melynek fém keverőtála még hidegebben tartotta a tésztát. Alaposan lisztezett deszkára borítjuk a tésztát (nem szükséges pihentetni, de ha csak később látunk munkához, jól bírja a hűtést folpackba csomagolva.)

A tésztát 1-1,5 mm vastagságúra nyújtjuk, majd tojás formájú linzerkiszúróval kiszaggatjuk. Ha nincs ilyen konyhai segédeszközünk, akkor óriási pogácsaszaggatót nyomjunk össze tojás formára, használjuk azt. A "tojássárgáját" képező lyukat apró körformával vágtam ki minden második tojásból, de ezt kiválthatjuk akár szörpös vagy italos üveg fém kupakjávaal is Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.

Közben a sütőt előmelegítjük 160 fokra, majd nagyjából 20 perc alatt halvány színűre sütjük a fojásokat. Tányérra téve hagyjuk kihűlni.
A sárgabarack lekvárt kissé összekeverjük, ha nagyon sűrű, kevés vízzel hígathatjuk. Az egész tojásokra egy-egy teáskanálnyi lekvárt kanalazunk, majd a lyukas tojásokkal lefedjük. 
Tálalás előtt finoman meghintjük vaníliás porcukorral.

 

image_123923953_8_-1_3.jpg

 

Látványos eleme az ünnepi asztalnak!

 

image_123923953_6_-1_2.jpg

 

Egyszerű, de nagyszerű aprósüti.

 

image_123923953-1.jpg

 

Próbáljátok ki, kellemes ünnepi készülődést kívánok!

 

image_6483441_7_-1.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr6618097130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása