ÍZcsiklandozó

Rénszarvas keksz

2023. december 03. 17:19 - ÍZcsiklandozó


image_123923953_5_-1_2.jpg

 

Mikulásra mi mással készülhetne az ember, mint egy rakás rénszarvassal, akik remélhetőleg hamar iderepítik a jó öreget! Ez a keksz a benne lévő krémtől lett különleges! A tészta egyszerű linzer, ami jól és hosszan tárolható, de akár fagyasztható is. 
Az említett krém pedig a színe miatt került kiválasztásre, hiszen csodás őzbarna, a csokoládéval rajzolt agancsokkal és a piros orrocskákkal tökéletes a stilizált fejecskékhez. Az íze pedig elképesztően finom, igazi téli ízvilág, hiszen mézes-fahéjas mesekekszből készült. Eredetileg Spekulatius krémmel lehet egyszerűsíteni, amit nagyobb üzletláncoknál, szezonális jelleggel beszerezhető, de úgy gondoltam, hogy azoknak, akik lemaradnak róla vagy nem tudnak hozzájutni, segítek ezzel a tökéletes másolattal. 
Olyan remek elfoglaltság a formázás, a sütés és a díszítés, olyan kedves időtöltés, hogy ne felejtsük el a gyerekeket sem bevonni!


Így készül:

 

 image_6487327_1_-1_1.jpg

 

Hozzávalók:
(23-24 db-hoz)

A linzerhez:
- 300 g liszt
- 200 g vaj vagy margarin
- 100 g porcukor
- 1 tojás sárgája
- 1 csipet só

A keksz krémhez:
- 90 g mese keksz
- 5 dkg fehér csoki
- 1 dl tejszín
- 1 mokkáskanál fahéj

A díszítéshez:
- piros cukorgyöngyök
(vagy fehér csoki piros ételfestékkel feloldva és formázva hűlés után)
- 5 dkg étcsokoládé olvasztva
- kevés vaníliás porcukor a hintéshez

 

 

Elkészítés:
A lisztet és a porcukrot keverőtálba tesszük.  A hideg margarint nagy lyukú reszelőn hozzáreszeljük, így gyorsabban elkeveredik majd a többi hozzávalóval. Hozzáadjuk a tojás sárgáját és alaposan elkeverjük, morzsoljuk, majd egyneművé gyúrjuk. Kézzel is összegyúrhatjuk, ám akkor vigyázzunk, nehogy kezünk melegétől "túlmelegedjen" a tészta, tehát szaporán dolgozzunk. Én ezért Anka robotgépemet vetettem be, melynek fém keverőtála még hidegebben tartotta a tésztát. Alaposan lisztezett deszkára borítjuk a tésztát (nem szükséges pihentetni, de ha csak később látunk munkához, jól bírja a hűtést folpackba csomagolva.)

A tésztát 1-1,5 mm vastagságúra nyújtjuk, majd 6 cm átmérőjű kerek formájú linzerkiszúróval kiszaggatjuk. Minden másodikból egy 2 cm átmérőjű kerek szaggatóval kissé széli irányban kivágjuk az "arc" formáját. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.

A sütőt előmelegítjük 160 fokra, majd nagyjából 20 perc alatt halvány színűre sütjük a linzer korongokat. Tányérra téve hagyjuk kihűlni.

A keksz krémhez: a tejszínt felforrósítjuk, de nem forraljuk! A tűzről levéve hozzátördeljük a fehér csokoládét és kevergetve feloldjuk benne, majd hagyjuk hűlni.
A kekszet turmixgép poharába tördeljük. (Én most csokiba mártott kekszet vettem ehhez a krémhez, így a végeredmény sötétebb barna szín lett, de határozottan jól állt ehhez a sütihez a csokis ízvilág. Természetesen aki nem mártott kekszet vásárol, az világosabb krémet kap majd.) A langyosra hűlt tejszínes-csokis öntetet és a fahéjat hozzáadjuk és alaposan összeturmixoljuk. Én kifejezetten krémesre, simára turmixoltam, de aki szereti a ropogósabb, darabosabb krémet, az úgy is elkészítheti.
Ez a krém előre is elkészíthető, hűtőszekrényben egy hétig eltartható. A hideg hatására sűrűsödni fog, de szobahőmérsékleten ismét lágy, kenhető "Nutellás" állagú krémmé válik.

A kihűlt linzereket megkenjük 1-1 teáskanálnyi krémmel, lefedjük a "lyukas" linzerekkel, majd a díszítés következik.
A piros gyöngyökkel (csokigolyókkal) beillesztjük az orrokat, majd vízgőz felett olvasztott étcsokival nagyon pici lyukú habzsákból nyomva megrajzoljuk az agancsokat, két apró pöttyel pedig a szemeket.
Leheletnyi porcukorral meghintve "havas" bundás jellehet kölcsönözhetünk a szarvasainknak.

 

 image_123923953_8_-1_6.jpg

 

Nagyon finom, szinte abbahagyhatatlan sütemény, érdemes akár dupla mennyiséget készíteni belőle.

 

 image_123923953_3_-1_5.jpg

 

A gyerekeknek meglepetésként is elkészíthetjük, december 6-án, Miklós napján biztosan szívesen falatozzák majd be egy pohár langyos tejjel.

 

 image_6487327_2_-1_3.jpg

 

Igazán kedves látvány a Mikulás-váró asztalon!

 

 image_123923953_9_-1_4.jpg

 

Gasztroajándékként is elkészíthetjük, celofánba csomagolva meglephetjük vele családtagjainkat vagy kollégáinkat.

 

 image_6487327_4_-1.jpg

 

Készítsétek el, jó étvágyat kívánok hozzá!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr2018272397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása