Az alma egész évben csodás gyümölcs, íze, felhasználhatósága, fogyaszthatósága miatt.
Az ősz közeledtével aztán még kedveltebbé válik, hiszen hazánkban ekkor érkezik el a beérési időszaka. Ilyenkor én is még nagyobb örömmel vásárolok, készítek belőle különféle desszerteket, használom köretnek sültek mellé vagy isszuk különféle turmixokban. No, és persze ki nem hagynám frissen, nyersen, nagyokat beleharapva!
Pár hete a régi, de újként használt Remoska sütőm lelkesít a konyhában még nagyobb kreatívkodásra. Gondoltam, kipróbálom, hogyan használható almás pite sütésére. A tetején lévő ablakon keresztül végig izgatottan követtem, hogyan sül a tészta. Kicsit aggódtam is, mert a szélét úgy láttam, jobban megsüti a kelleténél, de szerencsére - bár talán kicsit sötétebb lett, mintha tepsiben sütöttem volna - ez nem vont le semmit sem abból, milyen finom, könnyű, mégis szaftos desszert kerülhetett az asztalra.
Így készítettem:
Hozzávalók:
- 100 g puha vaj
- 250 g liszt
- 2 tojás
- 2 teáskanál sütőpor
- 150 g cukor
- csipet só
- 4 db nagyobb alma
- 75 ml tej
- a tetejére 1 zacskó vaníliás cukor és ízlés szerint fahéj
Tálaláshoz ízlés szerint porcukor vagy vanília fagyi.
Elkészítés:
A hozzávalókat a tej kivételével alaposan összekevertem, majd apránként adagolva hozzáöntöttem a tejet és simára kevertem.
Az almákat megmostam, megtisztítottam. Egy almát kisebb kockákra vágtam, egy fél almát félre tettem a tetejéhez való díszítésre, a többit pedig uborkagyalun egészen vékonyra felszeleteltem. Óvatosan kevertem mindet a masszához.
A Remoska sütőt kivajaztam, beleöntöttem az almás keveréket, majd a tetejét a félretett fél almából vágott szeletekkel körbe díszítettem. Megszórtam vaníliás cukorral és fahéjjal, majd lezártam a Remoskát és bekapcsoltam.
Kb. 40-45 percig sütöttem, amíg a teteje szépen megemelkedett és arany színű lett.
Az almás pite talán langyosan a legfinomabb. Megszórtam tálaláskor porcukorral, de vanília fagyival is káprázatosan finom.
Természetesen akinek nincs Remoskája, sütheti hagyományos módon, tepsiben is, az elkészítése ugyanez.
Süssétek, egyétek, kínáljátok szeretettel és élvezzétek azt a csodás, édes illatot, ami belengi tőle a lakás minden zugát!