ÍZcsiklandozó

Csokoládés-kávés torta sütés nélkül

2018. augusztus 17. 09:23 - ÍZcsiklandozó

img_1504-1.jpg

 

Aki szereti a kávét és a csokit, az most jól figyeljen, mert egy káprázatosan finom, sütés nélküli tortát hozok! Nyár elején, születésnapra készítettem, ami akkora sikert aratott, hogy  biztosan sokszor el kell készítenem még.
Már többször mutattam Nektek sütés nélküli desszertet, mint például a túrós mascarponés tortát  vagy a szedres tortácskákat.
Ezek összeállítása nem ördöngösség, és mivel pár óra hűtés mindenképpen kell nekik, így vendéglátás előtti estén elkészíthetőek. Valamennyinek kekszes alapja van, ebben egyformák, viszont a krémes réteg ízlés, kívánság, hozzávalók szerint alakítható.
Ezt a tortát amit most mutatok, két különféle krémes réteggel láttam el, a tetejét pedig saját készítésű kávés habcsókokkal és ropogós-friss kakaókrémes ostyarudakkal dekoráltam. Így aztán a krémesség mellett ropogós részek is kényeztetik érzékeinket benne.

Így készítettem:

 

img_1561-1.jpg

 

Hozzávalók:

A kekszes részhez:
- 20 dkg vajas keksz
- 10 dkg olvasztott vaj
- pár csepp tej, ha szükséges a jó összetapadás miatt

A csokis réteghez:
- 2 zacskó vanília pudingpor
- 8 evőkanál cukor
- 7 dl tej
- 20 dkg jó minőségű étcsoki
- 1 zacskó zselatin fix

A kávés réteghez:
- 1 kis dobozos mascarpone (250 g.)
- 1 nagy poharas natúr joghurt vagy tejföl (330 g)
- 1 zacskó zselatin fix
- 1 dl erős kávé (én instant kávét szoktam használni)
- 5-6 evőkanál porcukor (ízlés szerint)

A tetejére:
- kevés vajas keksz morzsa
- pár db kakaóval töltött ostyarúd
- habcsók
- csokireszelék
- valódi kávészemek

 

img_1497-1.jpg

 

Elkészítés:

Először egy kapcsos tortaforma aljába és külön az oldalába beszorítunk sütőpapírt. 
Elkészítjük a kekszes réteget. A kekszet ehhez erős műanyag (pl. fagyasztó) zacskóba tesszük, lezárjuk és sodrófával jó párszor átnyomkodva apróra törjük.
A vajat megolvasztjuk, a keksszel és ha szükséges pár csepp tejjel homogén állagúra keverjük. A tortaforma aljába nyomkodjuk, egyenletesen tömörítve. Ezután hűtőbe tesszük a második réteg elkészítéséig.

 

img_1522-1.jpg

 

A csokis réteghez először vaníliás pudingot főzünk a fent említett mennyiségű tej és cukor hozzáadásával. A tűzről levéve a csokoládét beledaraboljuk, pár percig pihentetjük majd az olvadt csokoládét fényesre, egyneműre keverjük benne. Hozzáadjuk a zselatin fixet, azzal is alaposan eldolgozzuk. megvárjuk, amíg teljesen kihűl. Ezután a kekszes réteg tetejére simítjuk és azzal együtt újra visszatoljuk a hűtőbe.

 

img_e1496-1.jpg

 

A legfelső, kávés réteghez a mascarponét egy tálba tesszük, simára keverjük a joghurttal (vagy tejföllel) és a porcukorral. Erős feketekávét készítünk, amit kihűlés után elkeverünk a mascarponés masszával. Végezetül a zselatin fixet is hozzáadjuk és habverővel kb fél perc alatt krémes rezgősre keverjük.
A hűtőből kivett alapra öntjük, elsimítjuk, kicsit megütögetjük a tortaformát a munkalaphoz, hogy az esetleges buborékok távozzanak, majd az egész tortát visszatesszük a hűtőszekrénybe legalább 4 órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára.

 

img_1529-1.jpg

 

Tálaláskor óvatosan levesszük róla a tortakarikát, a sütőpapírt lehúzva tálra helyezzük.

Már csak a dekorálás hiányzik.
Ehhez 1-2 db vajas kekszet szétmorzsolunk az ujjaink között, ez kerül a habcsókok alá. Én most a habcsók készítésekor a habzsákba kevés kávét csurgattam, így kávészínű mintázata is lett a habsipkáknak. Ez nem csak a színének tett jót, hanem az ízén is kellemesen érződött.

Csinosan elrendezzük a habcsókokat. A csokikrémes ostyarudakat eltördeljük, az ostyamorzsát és a darabkákat is ráhelyezzük a díszítendő területre. Végül csokoládé reszeléket és (akik kedvelik) valódi kávészemeket szórunk rá.

 

Voilá! Készen is volnánk! 

Szerintem a látvány magáért beszél! 

 

img_1518-1.jpg

 

 

Igazán pasis ízvilág! De a kinézet is elég karakán! A puha tésztaréteg, a hűvös krémek a roppanós habcsók és az ostya igazán mennyei!
Próbáljátok ki Ti is!

 

 

img_1526-1.jpg

 

 

 

És amint tudjátok, már:

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

5 komment
Címkék: Desszertek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr3314180791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wod Meselo 2018.08.19. 15:44:06

Hello

Az anyaghànyad felsorolásánál említésre kerül -elég hányaveti módon- egy bizonyos 'nagy poharas natúr joghurt' ami aztán nincs említve soha többé. Azzal akkor most mi a teendő? Nem lehetne pontos mennyiséget meghatározni? Tekintve, hogy bizonyos országokban különböző a mennyisége a 'nagy pohárnak'.

Köszönöm.

Wod Meselo 2018.08.19. 15:50:47

Ja igen, még valami . Látható, hogy a képeket magad készítetted, nem lehetne a munkafázisokról is? Namár csak azért mert ha nem darálod le a kekszet akkor sose lesz egynemű- a te szóhasználatoddal homogén- hiszen nagyobb darabok márványozottá teszik a tészta keresztmetszetét.

ÍZcsiklandozó 2018.08.19. 18:37:06

@Wod Meselo: Szia! :) Köszönöm, hogy részletesen olvasgatod a receptjeimet és felhívtad a figyelmemet, hogy nem grammban adtam meg a tejföl mennyiségét! Valóban rutinnal írtam háziasszonyként a nagy pohár meghatározást, javítom, 330 grammot jelent. :)
Hányavetinek ezt azért mégsem érzem, nyilván aki ritkán jár a magyar konyhában, ahol rendszeresek az ilyen kifejezések, érezheti annak...
Az alapos olvasgatásod azonban nem volt mindenhol alapos, mert a tejföl a kávés rétegbe került, ami az elkészítés résznél is jelezve lett, azt úgy tűnik átugrottad.... :)

ÍZcsiklandozó 2018.08.19. 18:57:24

@Wod Meselo: Valóban minden képemet én készítem, örülök, hogy tetszenek! :)
Erre a felvetésedre pedig csak azt tudom válaszolni, hogy vannak ugyan fázisfotóim, de a blog kinézetében úgy gondoltam, nem akarok ilyeneket betenni, csak alkalomszerűen esik meg. Az egynemű szót csak a csokis rétegnél használtam, ami teljesen ideillő, hiszen a puding és az olvadt csoki (állagát tekintve mindkettő sűrűn folyós) keveredik és később együtt dermed szilárddá, tehát végig egyneműek...
A homogén kifejezés pedig, amit a kekszes résznél használtam, szerintem szintén helyén való, hiszen az egységességet jelenti, függetlenül a benne lévő alkotóelemek részecskéinek méretétől, hiszen egyenletesen kell, hogy összekeveredjenek, ha alaposak vagyunk! :)
(Tehát nem marad a tészta egyik területén túl sok darabos elem, a másikon pedig kevés, mert az látványában sem és fogyasztás közben sem lenne mindenhol ugyanolyan...) :)

feher01 2018.08.20. 03:01:24

@ÍZcsiklandozó: Hello. Nekem is segítség a nagy poharas mérték pontosítása, de a tejföl-joghurt kérdés, továbbra is fennáll. Anyaglistában joghurtból kell egy nagy pohár, leírásban pedig tejföl van felhasználva!? Most akkor melyik a jó?
süti beállítások módosítása