Húsvétkor egyik nagy kedvencünk, a tojás. Kalács és sonka mellé, tormával, zöldhagymával, hónapos retekkel minden asztal fő eleme. Én tojáskrémet is készítek húsvétkor, ám leginkább főtt tojásként fogyasztjuk. A megszokottság azonban néha már túl sablonossá teszi a menüt, így gondoltam egy nagyot, tojást festettem!
De nem akárhogyan! Nem héjastól, hanem pont ellenkezőleg, megtisztítva. És, hogy még egészségesen is tettem mindezt, az csak hab a tortán!
Banálisan egyszerű módját választottam ugyanis a festésnek. Éppen a reggeli megszokott gyümölcs-zöldség turmixomat készítettem, amihez a répát és a céklát pucoltam.
Gondolataimban már a húsvéti menü járt, kezem pedig kellően céklaszínű lett.
Ekkor jött az ötlet! Mutatom, mi volt az:
Hozzávalók: (valamennyi hozzávaló mennyisége igénytől függő)
- pár db friss cékla
- tojás
- só
- mélyebb tálka (én vödrös tejföl vödröcskéjét használtam)
Elkészítés:
A kívánt mennyiségű tojást megmossuk, sós vízben lassan főzve (hogy ne repedjenek meg) keményre főzzük. Hideg vízzel leöblítjük és hagyjuk teljesen kihűlni.
A céklákat meghámozzuk és gyümölcscentrifugával levüket kinyomjuk. Ha nincs gyümölcscentrifugánk, turmix géppel pépesíthetjük, majd kevés vízzel hígítjuk akkora mennyiségre, amennyi festőlében a megtisztított, kihűlt főtt tojások kellően elmerülnek. (A tojások színe a céklalében töltött időtől függő, de ne aggódjunk, szerencsére a cékla elég erőteljesen festő zöldségféle, így az eredmény re nem kell sokat várnunk.)
A céklalevet mély edénykébe öntjük, a főtt tojásokat belemerítjük. A kívánt színárnyalat eléréséig benne hagyjuk őket a festőlében. Ha kellő színűre színeződtek, kivesszük a céklaléből a tojásokat és óvatosan megtörölgetjük. (Nem kell félnünk, a cékla íze nem fog érződni, de gyönyörű bíbor színe fantasztikussá varázsolja a tojásokat!)
Ha még tovább szeretnénk variálni, akár töltött tojásnak is elkészíthetjük, a siker biztosan nem marad el!
Azonnal tálalhatjuk!
Salátaágyon remekül mutat, egészséges, finom, látványos ünnepi hidegtál része lehet!
Jó étvágyat hozzá!