ÍZcsiklandozó

Tejbegrízes rétes

2020. április 14. 18:16 - ÍZcsiklandozó

... aszalt sárgabarackkal

img_3662-1.jpg

 

A tejbegríz sokak kedvence azt hiszem. Tökéletes elkészítési módját már korábban olvashattátok nálam, annak arányait használva a lehető legfantasztikusabb kanalazni valót tálalhatjátok. A rutinos háziasszonyok általában nem méricskélik a hozzávalókat, hanem csak úgy szemre igyekeznek elkészíteni, így aztán időnként túl hígra vagy túl sűrűre sikerül. Sebaj, kakaóporral, fahéjjal vagy szörppel, lekvárral, esetleg gyümölccsel megspékelve így is, úgy is elfogy!
Amikor túl sűrűre sikerül, akkor legtöbbször rántott grízként lehet "újrahasznosítani".

Most mutatok egy remek receptet, amely célirányosan sűrűre főzött tejbegrízzel készül, a kiegészítője pedig aszalt gyümölcs, pontosabban aszalt sárgabarack. A beburkolásul használt rétes roppanós-leveles tésztája káprázatosan egészíti ki a krémes tölteléket. (Én most bolti rétestésztát használtam, de akinek több ideje van, bátran készítsen házi rétest.)

Így készül:

 

img_3651-1.jpg

 

Hozzávalók:  (2 rúdhoz)

- 1 csomag rétes tészta (8 lapos)
- 1 l tej
- 25 dkg búzadara
- 1 tasak vaníliás cukor
- 8-10 evőkanál cukor (ízléstől függően több vagy kevesebb)
- 1 csipet só
- 5 dkg vaj
- 1 nagy marék aszalt sárgabarack

A tetejére és a tálaláshoz:
- kevés olaj a kenéshez
- porcukor a szóráshoz
- pár levél citromfű

 

img_3654-1.jpg

 

Elkészítés:

A tejet felforraljuk, majd a búzadarát és a cukrokat beleszórva sűrűre főzzük. Hűlni hagyjuk. Még langyos állapotban belekavarjuk a vajat és hagyjuk az egészet teljesen kihűlni. (Ezt a folyamatot akár előző este is el lehet végezni, így egész éjjel a hűtőben pihenhet a tejbegríz.)

A sütőt előmelegítjük 200 fokra, egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A rétes tésztát leveleire szedjük és egyenként megkenjük vékonyan olajjal, majd 4-4 lapot egymásra helyezünk. Ez a 4-4 lap eredményezi majd a két rút rétesünket.

A hideg tejbegrízt rákanalazzuk a tésztára, melynek széleit üresen hagyjuk 2 ujjnyira. Az oldalsó széleket behajtjuk, majd a hosszanti oldalról kiindulva óvatosan feltekerjük a rétest. A rétesrudak tetejét is megkenjük vékonyan olajjal, majd a sütőbe tolva 25 perc alatt szép rózsaszínűre sütjük.

Kivéve a sütőből meghintjük porcukorral, majd langyosra hűlve felszeleteljük.

 

img_3649-1.jpg

 

Tálalásnál díszítjük citromfű levéllel.

 

img_3667-1.jpg

 

Próbáljátok ki, nagyon finom!

Jó étvágyat hozzá!

 

img_3658-1.jpg

 

Egyszerű, nagyszerű és mennyeien finom!

 

img_3672-1.jpg

 

És amint tudjátok:

 FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

5 komment
Címkék: Desszertek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr5015612692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oldalas 2020.04.15. 22:47:56

hát ez nagyon durva, gyümölcsrizzsel is lehetne?

élhetetlen 2020.04.16. 01:31:09

Más. Nem vagyok oda ezekért a csak beburkolt rétesekért, a házi rétesben minden réteg között volt töltelék. Nem, nem nyújtok rétestésztát, a bolti lapból imitálom a régihez hasonlót. Tejfölös darás rétes. Nem főzöm meg a darát, csak összekeverem tejföllel, tojással, kevés cukorral, és vaníliás cukorral egy híg masszává. Aztán a lapokat egyenként megkenem hol olajjal, hol vajjal, és minden lapra kenek a töltelékből. Felgöngyölöm, kicsit babrásabb betenni a tepsibe, mint a négy réteg tésztával borítottat, de megéri. Mire megsül a rétes, megfő benne a dara. Mostanában gondom van a derekammal, már feltaláltam a lapos rétest. Ugyanez, amit írtam, csak már a tepsiben kenem a lapokat, és csak lekenem a tetejét, aztán, mikor megsül, kockákra vágom. Az íze, állaga ugyanolyan, mintha felgöngyöltem volna, és jobb, mint ez a kívül csak tészta és belül a töltelék. A túrós, lekváros is így készül..

élhetetlen 2020.04.16. 22:14:40

@ÍZcsiklandozó: “akkor nyilván a csak kívül burkolt és a “töltelék között is tésztás” sem lehet túlságosan eltérő...”. De, ez lényeges különbség. A csak burkoltba egy masszívabb töltelék kell, hogy megálljon a lábán, nem tudsz olyan lágy krémes rétest sütni, mint a laponként töltöttel,( vagy az asztalnyira nyújtott göngyölttel). De te vagy a gasztro blogger, esetleg próbáld ki. Ízlések és pofonok… Én abban nem látok túl sok pluszt, hogy egy sűrüre füzött tejbegrízt beburkoljak papírrétegekkel. Egy mézeskrémes más eset, ott a tészta, és ez a krém ízvilágban is kiegészíti egymást. A réteslap mit ad így az egészhez? Akkor megeszem a tejbegrízt. Félre ne érts, ez csak a saját véleményem, még csak nem is kritikának szánom.
süti beállítások módosítása