
A tejbegríz sokak kedvence azt hiszem. Tökéletes elkészítési módját már korábban olvashattátok nálam, annak arányait használva a lehető legfantasztikusabb kanalazni valót tálalhatjátok. A rutinos háziasszonyok általában nem méricskélik a hozzávalókat, hanem csak úgy szemre igyekeznek elkészíteni, így aztán időnként túl hígra vagy túl sűrűre sikerül. Sebaj, kakaóporral, fahéjjal vagy szörppel, lekvárral, esetleg gyümölccsel megspékelve így is, úgy is elfogy!
Amikor túl sűrűre sikerül, akkor legtöbbször rántott grízként lehet "újrahasznosítani".
Most mutatok egy remek receptet, amely célirányosan sűrűre főzött tejbegrízzel készül, a kiegészítője pedig aszalt gyümölcs, pontosabban aszalt sárgabarack. A beburkolásul használt rétes roppanós-leveles tésztája káprázatosan egészíti ki a krémes tölteléket. (Én most bolti rétestésztát használtam, de akinek több ideje van, bátran készítsen házi rétest.)
Így készül:

Hozzávalók: (2 rúdhoz)
- 1 csomag rétes tészta (8 lapos)
- 1 l tej
- 25 dkg búzadara
- 1 tasak vaníliás cukor
- 8-10 evőkanál cukor (ízléstől függően több vagy kevesebb)
- 1 csipet só
- 5 dkg vaj
- 1 nagy marék aszalt sárgabarack
A tetejére és a tálaláshoz:
- kevés olaj a kenéshez
- porcukor a szóráshoz
- pár levél citromfű

Elkészítés:
A tejet felforraljuk, majd a búzadarát és a cukrokat beleszórva sűrűre főzzük. Hűlni hagyjuk. Még langyos állapotban belekavarjuk a vajat és hagyjuk az egészet teljesen kihűlni. (Ezt a folyamatot akár előző este is el lehet végezni, így egész éjjel a hűtőben pihenhet a tejbegríz.)
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A rétes tésztát leveleire szedjük és egyenként megkenjük vékonyan olajjal, majd 4-4 lapot egymásra helyezünk. Ez a 4-4 lap eredményezi majd a két rút rétesünket.
A hideg tejbegrízt rákanalazzuk a tésztára, melynek széleit üresen hagyjuk 2 ujjnyira. Az oldalsó széleket behajtjuk, majd a hosszanti oldalról kiindulva óvatosan feltekerjük a rétest. A rétesrudak tetejét is megkenjük vékonyan olajjal, majd a sütőbe tolva 25 perc alatt szép rózsaszínűre sütjük.
Kivéve a sütőből meghintjük porcukorral, majd langyosra hűlve felszeleteljük.

Tálalásnál díszítjük citromfű levéllel.

Próbáljátok ki, nagyon finom!
Jó étvágyat hozzá!

Egyszerű, nagyszerű és mennyeien finom!

És amint tudjátok:
FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!