ÍZcsiklandozó

Sütőtökös brownie

2020. október 31. 18:23 - ÍZcsiklandozó

img_8383-1.jpg

 

img_8384-1.jpg

 

Azt hiszem, a csokis sütik királya a legcsokisabb, lágy és krémes brownie... Már önmagában is fantasztikus desszert, de sütőtökkel kombinálva igazi kuriózum! Nem csak az ízvilág párosítása miatt, hanem a sötétbarna csokis és a narancsszínű sütőtökös réteg kavargó találkozása miatt is mesés! 
Igazán finom frissen, langyosan, ilyenkor ugyanis a külső szilárd réteg alatt belül még, szinte folyós, rezgős-krémes falatok rejlenek.
Igazi őszi-téli finomság, szívből ajánlom mindenkinek!

 

Íme a receptje:

 img_8414-1.jpg

 

img_8404-1.jpg

 

img_8422-1.jpg

 

 

Hozzávalók:
- 600 g sütőtök
- fél mokkáskanál őrölt fahéj
- fél mokkáskanál őrölt szerecsendió

Az alap tésztához:
- 120 g olvasztott vaj
- 200 g barna cukor
- 1 teáskanál vaníliás cukor
- 3 egész tojás
- 100 g liszt
- 1 mokkáskanál sütőpor

A csokis tésztamasszába:
- 100 g csokoládé
- 50 g kakaópor

Kevés vaj a forma kikenéséhez.

 

Elkészítés:
A sütőtököt süssük meg 180 fokos sütőben, majd várjuk meg, míg kihűl. (Ha maradék sütőtök van ebben a mennyiségben a hűtőnkben, még kevesebb az aktuális előkészülni való!)
A tök húsát válasszuk el a héjtól, majd tegyük turmixgépbe az őrölt fűszerekkel együtt. Pépesítsük. (Én kedvenc Anka robotgépemet használtam.)

Készítsük el az alaptésztát: Az olvasztott vajat a cukorral keverjük habosra, adjuk hozzá egyenként a tojásokat és keverjük simává. A liszttel keverjük el a sütőport, majd adjuk a tojásos-vajas masszához és keverjük el csomómentesre. 
Felezzük el a kész masszát. Egyik felét adjuk a turmixgépben pépesített sütőtökhöz és keverjük alaposan össze.
A másik feléhez adjuk a kakaóport és az olvasztott csokoládét, amivel kavarjuk simára.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

Egy kapcsos tortaformát vajazzunk ki alaposan, majd a csokoládés massza kétharmadát öntsük bele és egyengessük el. Erre kanalazzuk a sütőtökös tésztamasszát, simítsuk el egyenletesen. Erre kanalazzuk a maradék, egyharmadnyi csokis tésztát. Ezt már nem kell elegyengetni, hanem egy kiskanál nyelével vagy éles késsel húzogassuk szét a narancssárga masszán, így alakítsuk ki a brownie különleges felületét. 
Toljuk a forró sütőbe és 30 perc alatt süssük készre. Ekkor még a tészta teteje megérintve nyersnek-sületlennek tűnik, de nyugodtan vegyük ki a sütőből, hiszen pontosan ilyen krémesnek-rezgősnek kell lennie. (Hűlés közben szilárdulni fog!)
Hagyjuk langyosra hűlni, majd szeleteljük és máris tálaljuk.

 

img_8434-1.jpg

 

Bármilyen alkalomra, akár Halloweewn-partyra is telitalálat, de egy egyszerű vasárnapi ebéd után is fantasztikus desszert!

 

img_8435-1.jpg

 

img_8444-1.jpg

 

img_8453-1.jpg

 

img_8454-1.jpg

 

img_8458-1_1.jpg

 

Próbáljátok ki, egészségetekre!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr2716267158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása