A fánkok közül egyik kedvencem a képviselőfánk...hogy miért? Mert a legkülönfélébben tölthető, édesen vagy sósan fogyasztható. Lehet parányi vagy nagyobbacska, a tésztája pedig szerencsére fogyasztás előtt akár napokkal korábban is elkészíthető, így már csak a töltést kell időzíteni a tálaláshoz.
A hosszú farsangi időszakban nekem szimpatikusabbak ezek az égetett tésztájú fánkok, mint az olajban sültek, (bár a gömbölyű és falatnyi túrófánkért odavagyok), elkészítésük pedig egyáltalán nem ördöngösség.
Francia, toronyba halmozott változatuk receptjét már bemutattam Nektek, ahogyan a tavaszi ízvilágú bodzakrémes variációját is.
Most, tél végén a karakteres ízű rumos vaníliakrémmel töltött fánkocskákra jutott a választásom, melyek kalapját csokoládéba mártottam. A könnyedséget pedig a krémes töltelék tetejét bevonó tejszínhab adja.
Ugye még olvasni is mesés róla!?! Mutatom, hogyan készítettem:
Hozzávalók:
- 1,5 dl víz
- 1 csipet só
- 1 mokkáskanál cukor
- 150 g vaj
- 150 g liszt
- 4 egész tojás
A krémhez:
- 2 dl tej
- 1,5 dl tejszín
- 1 cs vaníliás cukor
- 4 tojás sárgája
- 3 ek cukor
- 1 ek kukoricakeményítő
- 2 ek jóféle rum
A habréteghez:
- 2 dl tejszín
- 1 cs vaníliás cukor
A tetejére:
- 150 g étcsokoládé
- 1 mk olaj
- csipetnyi fahéj
Elkészítés:
A tésztát készítjük el először. Ehhez a vizet a vajjal, a sóval és a cukorral lábasba öntjük, lassú tűzön addig keverjük, míg felforrósodva teljesen elolvad a zsiradék. Ekkor hozzáöntjük a lisztet és fakanállal addig keverjük a tűzön, míg összeáll a massza és teljesen elválik az edény falától. Ekkor levesszük a tűzről, egyenként hozzáütjük a tojásokat úgy, hogy minden tojás után alaposan kikeverjük a tésztát. (Ez egyre nehezebb művelet lesz, ne ijedjünk meg.)
Amikor a tészta elkészült, habzsákba töltjük, közepes méretű nyílást vágunk a zsákon.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, aljába egy tepsiben vizet teszünk, hogy a sütő belseje jó gőzös legyen.
Amíg melegszik a sütő, egy nagyméretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd egymástól kissé távolabbra nagyobb diónyi halmokat nyomunk. Tetejüket ne húzzuk csücskösre, ujjunkkal ha kell picit le is nyomhatjuk, hogy a kész fánkok gömbölydedek legyenek, a csokoládé el tudjon majd terülni a kalapkákon.
Forró sütőben először 10 percig légkeveréssel, majd további 15-20 percig légkeverést kikapcsolva szép rózsaszínűre sütjük.
Kitámasztott ajtajú, lekapcsolt sütőben hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tojások sárgáját a cukrokkal habosra keverjük. Hozzáadjuk a keményítőt és azt is alaposan elkavarjuk benne. A tejet és a tejszínt lábasba öntjük és lassú tűzön felforraljuk. Egy-egy kanál forró tejes tejszínt adunk a tojásos keverékhez, folyamatosan kavargatva hő-kiegyenlítjük, majd az egészet a forró tejbe öntve krémesre sűrítjük. A tűzről levéve még melegen hozzákeverjük a rumot és jól elkavarjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A csokoládé bevonathoz a csokit az olajjal pici lábasba tördeljük és egy akkora lábasra illesztjük, amekkorára éppen ráfér. Ebbe az alsó lábasba annyi vizet öntsünk, amennyi még nem éri majd a felső lábas alját, csupán a gőz fogja melegíteni. Tűzre téve addig melegítjük folyamatos kevergetés közben, amíg a csoki elolvad. Levéve a tűzről hozzákeverjük az illatos fahéjat, ami jól kiegészíti a csokoládé ízét. Langyosra hűtjük. A fánkok tetejét belemártjuk, majd hagyjuk megdermedni.
A tejszínhabot alapos behűtés után félkeményre verjük. Ekkor hozzászórjuk a vaníliás cukrot és teljes keménységűre habosítjuk, sűrítjük robotgéppel.
(Megjegyzés: Ha nem azonnal fogyasztjuk, adhatunk hozzá habfixálót.)
A kihűlt fánkok tetejét éles késsel levágjuk, ha szükséges az üregében lévő hártyákat ujjunkkal kiemeljük. Nyomózsákba töltjük a rumos krémet és a fánkokat megtöltögetjük. A töltött fánkokra nyomunk a tejszínhabból, és csinosan ráillesztjük a csokoládés kalapokat.
Azonnal tálaljuk. A fánk tésztája ilyenkor még finoman roppanó, a lágy krémet nem szívja magába. Ezért érdemes mindig annyit megtölteni, amennyi éppen szükséges. A többi hozzávaló jól bírja a tárolást (a tejszín természetesen fixálóval ebben az esetben), így mindig friss desszertet fogyaszthatunk.
A rumos-édes krém, a fahéjas csokoládé és a lágy tejszín varázslatos a roppanós tésztával körbeölelve!
Tél végi délutánokon egy jó könyv mellett igazán kellemes desszert!
Ha igazán különleges élményre vágyunk felnőtt fejjel, kínáljunk mellé forró rumos teát!
Készítsétek el, jó étvágyat kívánok hozzá!