ÍZcsiklandozó

Rumos krémes fánkocska

2021. január 29. 12:52 - ÍZcsiklandozó

... csokoládés kalappal

img_5077-1.jpg

 

A fánkok közül egyik kedvencem a képviselőfánk...hogy miért? Mert a legkülönfélébben tölthető, édesen vagy sósan fogyasztható. Lehet parányi vagy nagyobbacska, a tésztája pedig szerencsére fogyasztás előtt akár napokkal korábban is elkészíthető, így már csak a töltést kell időzíteni a tálaláshoz. 
A hosszú farsangi időszakban nekem szimpatikusabbak ezek az égetett tésztájú fánkok, mint az olajban sültek, (bár a gömbölyű és falatnyi túrófánkért odavagyok), elkészítésük pedig egyáltalán nem ördöngösség.

Francia, toronyba halmozott változatuk receptjét már bemutattam Nektek, ahogyan a tavaszi ízvilágú bodzakrémes variációját is. 

Most, tél végén a karakteres ízű rumos vaníliakrémmel töltött fánkocskákra jutott a választásom, melyek kalapját csokoládéba mártottam. A könnyedséget pedig a krémes töltelék tetejét bevonó tejszínhab adja.

Ugye még olvasni is mesés róla!?! Mutatom, hogyan készítettem:

 

img_5082-1.jpg

 

Hozzávalók:

- 1,5 dl víz
- 1 csipet só
- 1 mokkáskanál cukor
- 150 g vaj
- 150 g liszt
- 4 egész tojás

A krémhez:
- 2 dl tej
- 1,5 dl tejszín
- 1 cs vaníliás cukor
- 4 tojás sárgája
- 3 ek cukor
- 1 ek kukoricakeményítő
- 2 ek jóféle rum

A habréteghez:
- 2 dl tejszín
- 1 cs vaníliás cukor

A tetejére:
- 150 g étcsokoládé
- 1 mk olaj
- csipetnyi fahéj

Elkészítés:

A tésztát készítjük el először. Ehhez a vizet a vajjal, a sóval és a cukorral lábasba öntjük, lassú tűzön addig keverjük, míg felforrósodva teljesen elolvad a zsiradék. Ekkor hozzáöntjük a lisztet és fakanállal addig keverjük a tűzön, míg összeáll a massza és teljesen elválik az edény falától. Ekkor levesszük a tűzről, egyenként hozzáütjük a tojásokat úgy, hogy minden tojás után alaposan kikeverjük a tésztát. (Ez egyre nehezebb művelet lesz, ne ijedjünk meg.)
Amikor a tészta elkészült, habzsákba töltjük, közepes méretű nyílást vágunk a zsákon. 
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, aljába egy tepsiben vizet teszünk, hogy a sütő belseje jó gőzös legyen.
Amíg melegszik a sütő, egy nagyméretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd egymástól kissé távolabbra nagyobb diónyi halmokat nyomunk. Tetejüket ne húzzuk csücskösre, ujjunkkal ha kell picit le is nyomhatjuk, hogy a kész fánkok gömbölydedek legyenek, a csokoládé el tudjon majd terülni a kalapkákon.
Forró sütőben először 10 percig légkeveréssel, majd további 15-20 percig légkeverést kikapcsolva szép rózsaszínűre sütjük.
Kitámasztott ajtajú, lekapcsolt sütőben hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tojások sárgáját a cukrokkal habosra keverjük. Hozzáadjuk a keményítőt és azt is alaposan elkavarjuk benne. A tejet és a tejszínt lábasba öntjük és lassú tűzön felforraljuk. Egy-egy kanál forró tejes tejszínt adunk a tojásos keverékhez, folyamatosan kavargatva hő-kiegyenlítjük, majd az egészet a forró tejbe öntve krémesre sűrítjük. A tűzről levéve még melegen hozzákeverjük a rumot és jól elkavarjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni.

A csokoládé bevonathoz a csokit az olajjal pici lábasba tördeljük és egy akkora lábasra illesztjük, amekkorára éppen ráfér. Ebbe az alsó lábasba annyi vizet öntsünk, amennyi még nem éri majd a felső lábas alját, csupán a gőz fogja melegíteni. Tűzre téve addig melegítjük folyamatos kevergetés közben, amíg a csoki elolvad. Levéve a tűzről hozzákeverjük az illatos fahéjat, ami jól kiegészíti a csokoládé ízét. Langyosra hűtjük. A fánkok tetejét belemártjuk, majd hagyjuk megdermedni.

A tejszínhabot alapos behűtés után félkeményre verjük. Ekkor hozzászórjuk a vaníliás cukrot és teljes keménységűre habosítjuk, sűrítjük robotgéppel.
(Megjegyzés: Ha nem azonnal fogyasztjuk, adhatunk hozzá habfixálót.)

A kihűlt fánkok tetejét éles késsel levágjuk, ha szükséges az üregében lévő hártyákat ujjunkkal kiemeljük. Nyomózsákba töltjük a rumos krémet és a fánkokat megtöltögetjük. A  töltött fánkokra nyomunk a tejszínhabból, és csinosan ráillesztjük a csokoládés kalapokat.

Azonnal tálaljuk. A fánk tésztája ilyenkor még finoman roppanó, a lágy krémet nem szívja magába. Ezért érdemes mindig annyit megtölteni, amennyi éppen szükséges. A többi hozzávaló jól bírja a tárolást (a tejszín természetesen fixálóval ebben az esetben), így mindig friss desszertet fogyaszthatunk.

 

img_5067-1.jpg

 

A rumos-édes krém, a fahéjas csokoládé és a lágy tejszín varázslatos a roppanós tésztával körbeölelve!

 

img_5079-1.jpg

 

Tél végi délutánokon egy jó könyv mellett igazán kellemes desszert!

 

img_5069-1.jpg

 

Ha igazán különleges élményre vágyunk felnőtt fejjel, kínáljunk mellé forró rumos teát!

 

img_5071-1.jpg

 

Készítsétek el, jó étvágyat kívánok hozzá!

 

img_5080-1.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr9716407154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása