ÍZcsiklandozó

Sokmagvas teljes kiőrlésű kifli

2021. március 26. 20:08 - ÍZcsiklandozó

img_4064-1_1.jpg

 

Bevallom, ritkán fogyasztok pékárut, de sütni nagyon szeretem, sütés közben szálló illatának pedig nem tudok ellenállni! Valami csoda, ahogy az ember keze közül a pufi tésztából különféle formák (kalács,zsemle, kifli) alakulnak ki. Tudom, kissé időigényes és zömében némi rutint is igényel az elkészítésük, de néhány alkalom után szépen bele lehet jönni.
A karantén időszakban sokan kaptak kedvet otthon sütni, nekik is és azoknak is hozom most ezt a sokmagvas teljes kiőrlésű kiflinek a receptjét, akik még soha nem sütöttek ilyesmit, mert bizton állítom, siker koronázza a próbálkozásukat.
Hamburgerbucim és kelesztés nélküli kiflim receptjét már megtaláljátok a blogomon, ez a mostani recept jócskán alakbarátabb, így azok is fogyaszthatják, akik vigyáznak a vonalaikra.
Én most lenmagot,szezámmagot és zabpelyhet használtam hozzá, de bátran variálhatjátok tökmaggal, napraforgó maggal, sőt, akár dióval is!  A pirult magvak a tetején különösen finom ízt kölcsönöznek neki, ne sajnáljátok róla!

 

Így készítettem:

 

img_4061-1.jpg

 

Hozzávalók:
(8 darabhoz)

A tésztához:
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 10 dkg finomliszt
- 25 g friss élesztő
- 2,5 dl langyos víz
- 1 tk só
- 1kk cukor
- 30 g olvasztott vaj
- 1 ek lenmag
- 1 ek szezámmag

A tetejére:
- 1 tojás fehérje
Ízlés szerint:
- lenmag
- szezámmag
- zabpehely

 

Elkészítés:
A langyos vízhez adjuk a friss élesztőt, 1 kk cukrot és felfuttatjuk. Ha robotgéppel dolgozunk (én Anka gépemet használtam), a keverőtálba öntjük a tészta hozzávalóit és alaposan kidagasztjuk. Lágy, ragacsos de szinte hólyagos masszát kell kapnunk. Finoman meghintjük liszttel és lefedve langyos, huzatmentes helyen duplájára kelesztjük (kb.: 45 perc)
Amikor megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk és alaposan átgyúrjuk, dagasztjuk kézzel. Érezni fogjuk, ahogy a levegőbuborékok szinte pattognak a tenyerünk alatt.

Ezután éles késsel nyolc egyenlő részre vágjuk és mindegyiket szép gömbölydedre formázzuk. Egyenként kinyújtjuk 2-3 mm vastag egyenlő szárú háromszög alakra, majd a keskenyebb oldalánál fogva szépen feltekerjük, ügyeskedve közben, hogy bal kezünkkel a szemközti tésztacsücsköt végig óvatosan húzzuk. Így szép feszesen tudjuk majd formázni a kifliket, a tészta pedig rugalmasságánál fogva nem ugrik vissza.
Amikor feltekertük mind a 8 kiflit, sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket úgy, hogy patkó alakban meghajtjuk a két végét. 
Tojásfehérjével (de akár vízzel is lehet) lekenjük a tetejüket, megszórjuk a magvakkal és a zabpehellyel, majd hagyjuk kelni fél órát.
A sütőt ezalatt felmelegítjük 200 fokra, az aljába pedig egy tepsiben vizet teszünk, amitől gőz keletkezik a sütőtérben.
A tepsit a forró sütőbe tolva a kifliket 35 perc alatt szép aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve rácson hagyjuk hűlni.

 

img_4069-1.jpg

 

Ha szeretjük, sütés előtt megszórhatjuk nagyszemű sóval is.

 

img_4075_-1.jpg

 

Reggelire, vacsorára friss vajjal megkenve nagyon finom, de tálalhatunk mellé salátát, sonkát, sajtot, friss idényzöldségeket, sőt, egy nagy pohár tejet!

 

img_4073-1.jpg

 

Langyosan nagyon finom, de ha marad belőle, még másnap is isteni!

 

img_4086-1.jpg

 

Ha kedvetek van,akár most hétvégén is elkészíthetitek a családnak!

 

img_4056-1.jpg

 

Váljék egészségetekre!

 

img_4091-1.jpg

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr5116481194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása