Bevallom, ritkán fogyasztok pékárut, de sütni nagyon szeretem, sütés közben szálló illatának pedig nem tudok ellenállni! Valami csoda, ahogy az ember keze közül a pufi tésztából különféle formák (kalács,zsemle, kifli) alakulnak ki. Tudom, kissé időigényes és zömében némi rutint is igényel az elkészítésük, de néhány alkalom után szépen bele lehet jönni.
A karantén időszakban sokan kaptak kedvet otthon sütni, nekik is és azoknak is hozom most ezt a sokmagvas teljes kiőrlésű kiflinek a receptjét, akik még soha nem sütöttek ilyesmit, mert bizton állítom, siker koronázza a próbálkozásukat.
Hamburgerbucim és kelesztés nélküli kiflim receptjét már megtaláljátok a blogomon, ez a mostani recept jócskán alakbarátabb, így azok is fogyaszthatják, akik vigyáznak a vonalaikra.
Én most lenmagot,szezámmagot és zabpelyhet használtam hozzá, de bátran variálhatjátok tökmaggal, napraforgó maggal, sőt, akár dióval is! A pirult magvak a tetején különösen finom ízt kölcsönöznek neki, ne sajnáljátok róla!
Így készítettem:
Hozzávalók:
(8 darabhoz)
A tésztához:
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 10 dkg finomliszt
- 25 g friss élesztő
- 2,5 dl langyos víz
- 1 tk só
- 1kk cukor
- 30 g olvasztott vaj
- 1 ek lenmag
- 1 ek szezámmag
A tetejére:
- 1 tojás fehérje
Ízlés szerint:
- lenmag
- szezámmag
- zabpehely
Elkészítés:
A langyos vízhez adjuk a friss élesztőt, 1 kk cukrot és felfuttatjuk. Ha robotgéppel dolgozunk (én Anka gépemet használtam), a keverőtálba öntjük a tészta hozzávalóit és alaposan kidagasztjuk. Lágy, ragacsos de szinte hólyagos masszát kell kapnunk. Finoman meghintjük liszttel és lefedve langyos, huzatmentes helyen duplájára kelesztjük (kb.: 45 perc)
Amikor megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk és alaposan átgyúrjuk, dagasztjuk kézzel. Érezni fogjuk, ahogy a levegőbuborékok szinte pattognak a tenyerünk alatt.
Ezután éles késsel nyolc egyenlő részre vágjuk és mindegyiket szép gömbölydedre formázzuk. Egyenként kinyújtjuk 2-3 mm vastag egyenlő szárú háromszög alakra, majd a keskenyebb oldalánál fogva szépen feltekerjük, ügyeskedve közben, hogy bal kezünkkel a szemközti tésztacsücsköt végig óvatosan húzzuk. Így szép feszesen tudjuk majd formázni a kifliket, a tészta pedig rugalmasságánál fogva nem ugrik vissza.
Amikor feltekertük mind a 8 kiflit, sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket úgy, hogy patkó alakban meghajtjuk a két végét.
Tojásfehérjével (de akár vízzel is lehet) lekenjük a tetejüket, megszórjuk a magvakkal és a zabpehellyel, majd hagyjuk kelni fél órát.
A sütőt ezalatt felmelegítjük 200 fokra, az aljába pedig egy tepsiben vizet teszünk, amitől gőz keletkezik a sütőtérben.
A tepsit a forró sütőbe tolva a kifliket 35 perc alatt szép aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve rácson hagyjuk hűlni.
Ha szeretjük, sütés előtt megszórhatjuk nagyszemű sóval is.
Reggelire, vacsorára friss vajjal megkenve nagyon finom, de tálalhatunk mellé salátát, sonkát, sajtot, friss idényzöldségeket, sőt, egy nagy pohár tejet!
Langyosan nagyon finom, de ha marad belőle, még másnap is isteni!
Ha kedvetek van,akár most hétvégén is elkészíthetitek a családnak!
Váljék egészségetekre!