ÍZcsiklandozó

Medvehagymás-sajtos rúd

2021. április 16. 19:55 - ÍZcsiklandozó

img_4966-1.jpg

 

 

A medvehagyma időszaka van, a boltokban,piacokon már bőséggel beszerezhető. A kertekben (legalábbis az enyémben) azonban ebben a hideg, szinte télies időszakban viszont még csak most bújik, de legalább lesz utánpótlás!
Valljuk be, ez az régi, népi gyógyászatban és gasztronómiában is használatos növény csak az elmúlt pár évben lett népszerű a modern háztartásokban, ám szerencsére manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Az erdők aljnövényzetének évelő növénye, amely kora tavasszal jelenik meg és nyár derekáig burjánzik. Természetes antibiotikus, vértisztító, vérnyomás csökkentő, kedvező hatással bír a gyomor és bélrendszeri bántalmakra, a fejfájásra és a vesére. Íze különlegesen aromás, illata valódi hagymaillat. Éppen ez az, ami könnyen megkülönböztethetővé teszi a látványra hasonló levelű de igen mérgező gyöngyvirágtól. Ha nem vagyunk benne biztosan kirándulásaink során,hogy mivel is találkoztunk, inkább vásároljuk megbízható helyről!
Akik kedvelik a hagymás ételeket, azok biztosan beszeretnek, mert széles körben használható. Levesbe, pestonak, krémekhez, főzelékként, sós rágcsálnivalókba, vagy egyszerűen vajas kenyérre, szendvicsre szórva is isteni!

Blogomon már olvashattatok pogácsa, teljes kiőrlésű pogácsa, rakott tészta receptet is, amelyhez ezt használtam. Most egy remek sós aprósüti receptjét osztom meg Veletek, ami nem más, mint a medvehagymás-sajtos rúd. 

 

Így készül:

 

img_4985-1.jpg

 

Hozzávalók:

- 40 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 1 egész tojás
- 15 dkg tejföl
- 1,5 tk só
- 1 csokrocska medvehagyma

A tetejére:
- 1 tojás a lekenéshez
- 10 dkg trappista sajt

 

Elkészítés:
(Nem, nem tévedés, sem élesztő, sem sütőpor nincs a tésztában!) 
A lisztet a sóval, a hideg vajjal összemorzsoljuk (hogy a hideg vajjal jól boldoguljunk, érdemes nagy lyukú reszelőn hozzáreszelni a liszthez, utána összemorzsolhatjuk gyorsan, így kezünk melegétől nem csapódik ki a zsiradék).
A lisztes morzsához hozzáadjuk a tejfölt, amelyben előzőleg elkavarjuk a tojást. A medvehagymát vékony csíkokra várjuk, ezt is hozzáadjuk majd gyors mozdulatokkal rugalmas tésztává gyúrjuk. 
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk (1,5 cm), majd derelyevágóval szintén ujjnyi széles csíkokra vagdossuk, melyeket tetszőleges hosszúra vágunk. (Én nagyjából ujjnyi hosszúra vágtam, mert szerintem ez olyan "barátságos", tévé előtt ropogtatható hossz).

Asütőt előmelegítjük 190 fokra, a tepsit kibéleljük sütőpapírral.
A tésztarudakat a tepsibe sorakoztatjuk,tetejüket megkenjük elhabart tojással (kezdők kedvéért: nem kell a tojást habosra verni, elég, ha csak a tojássárgája elkeveredik a fehérjével), majd megszórjuk reszelt sajttal.

A tepsit forró sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg a sajt színesedni kezd, de a tészta még szép világos. (Ha túlsütjük, szárazzá válik!)

 

img_4981-1.jpg



Omlós, finom ropogtatni való. 

 

img_4990-1_1.jpg

 

Érdemes az adagot duplázni, mert meglátjátok, rendkívül gyorsan fogy...

 

img_4969-1.jpg



Tetejére füstölt sajtot is szórhatunk, ám annak karakterességét vegyük figyelembe!

 

img_4977-1.jpg

 

Napokig friss marad folpack fóliával letakarva!

 

img_4983-1.jpg

 

Készítsétek el, váljék egészségetekre!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr3116503452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása