ÍZcsiklandozó

Mákos baklava

2021. május 23. 13:33 - ÍZcsiklandozó

img_6074-1.jpg

 

 

Számomra a keleti világ meseszerű. Fantasztikus ételeik, ámulatba ejtő színeket használó textíliáik, csodás fűszereik, bódító illataik mindig magukkal ragadnak. Különleges édességeik közül az egyik legnépszerűbb talán a baklava. Eredetileg dióból vagy pisztáciából készülő töltelékkel van összeállítva, vékony réteslapokkal borítva és fűszeres sziruppal leöntve. Rendkívül kiadós édesség, egy-két falatnyi egy kiadós ebéd után bőven elég.

Én most nagy kedvencemmel, mákkal készítettem, a locsoláshoz pedig különleges fűszerekkel ízesített szirupot használtam. A végeredmény... mennyei lett! A délutáni kávé mellé igazi ízélmény!

Íme a recept:

 

img_6076-1.jpg

 

Hozzávalók:

- 1 cs 9 lapos réteslap
- a kenéshez vaj

Továbbá:
- 20 dkg darált mák
- 15 dkg porcukor
- 1 narancs reszelt héja

A sziruphoz:
- 20 dkg méz
- 2,5 dl víz
- 1 narancs reszelt héja
- 3 -4 egész szegfűszeg
- 1/2 mokkáskanál fahéj
- 1/2 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

A réteslapokat széthajtjuk,majd egy nagyon éles késsel keresztbe kettévágjuk. (Összesen így 18 hosszúkás lapot kapunk)  A vajat megolvasztjuk, vékonyan kikenjük a sütőformát. A baklava aljához és tetejéhez 6-6 lapot, közép pedig 3x2-2 lapot fogunk használni.

Elkészítjük a tölteléket. Ehhez a darált mákot összekeverjük a porcukorral és a reszelt narancs héjjal.
A sütőforma aljába lerakunk egymásra 6 réteslapot, minden lapot vékonyan megkenünk az olvasztott vajjal.Erre kanalazzuk a cukros mák 1/4-ét (kb. 4 evőkanálnyi) és szépen elterítjük. Rárakunk 2 réteslapot, melyeket külön-külön megvajazunk. Ismét mák következik, majd még kétszer ugyanez. Így teljesen el is fogy a mák, végezetül a felső 6 réteslap zárja a sort, melyet szintén megkenünk olvasztott vajjal.

A sütőt előmelegítjük 170 fokra. Amíg melegszik, a tepsiben lévő baklavát egy jó éles, hegyes késsel felszeleteljük, hogy sülés után a szirup mindenhová könnyen befolyjon. (utólag felvágni már nagyon nehéz lenne)

Sütőbe toljuk a tepsit,majd nagyjából 25-30 perc alatt szép rózsaszínre sütjük.

Amíg sül a baklava, elkészítjük a szirupot. Ehhez a mézet a többi hozzávalóval lábaskába töltjük, és felforraljuk. Közepes lángon forrástól számítva kb. 10 percig főzzük. Ezalatt szépen besűrűsödik kicsit. 
A sütőből kivett süteményt alaposan meglocsoljuk a forró sziruppal, ami először sercegve, majd szépen elterülve tocsogósan vonja be azt. hűlés közben szépen magába szívja a mák töltelék a szirupot.

Teljes kihűlés után tálalhatjuk.

 

img_6085-1.jpg

 

Nagyon finom, könnyen elkészíthető finomság, így bátran vágjatok bele az elkészítésébe!

 

img_6070-1.jpg

 

Megszórhatjuk mákkal, de akár pisztáciával, mandulával is.

 

img_6064-1.jpg

 

Gazdagítható még aszalt gyümölcsökkel.

 

img_6086-1.jpg

 

Jó étvágyat hozzá!

 

img_6066-1.jpg

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr216569412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2021.05.25. 20:56:50

Nagyszerű, mivel eddig annyi gondom volt mindössze a baklavával, hogy diós.:)

ÍZcsiklandozó 2021.07.30. 17:16:47

@Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja !: örülök, hogy tetszik a mákos verzió! Remélem, sikerült azóta elkészíteni is! :)
süti beállítások módosítása