ÍZcsiklandozó

Gombocska keksz

2021. szeptember 25. 20:00 - ÍZcsiklandozó

img_9340-1_1.jpg

 

 

Imádom ha a kávé mellé egy falatnyi kekszet bekaphatok.. .kiemeli, kiegészíti, csodássá teszi a kávézás komótos pillanatait. A legegyszerűbb süti erre az esetre szerintem a linzer, ami egyszerűsége ellenére remekül variálható pl. csokoládéba mártva, lekvárral összeragasztva. Most a lehető legegyszerűbb változatot hoztam, aminek fantasztikusságát látványa okozza, hiszen apró gombocska formája van. Évekkel ezelőtt láttam azt az ötletet a Pinteresten, de mindig elfelejtettem elkészíteni. Most azonban eljött az idő, mert szeretnék belőle párat felhasználni egy meseszép desszerthez, ám az még most titok! 
Ha pedig már kiegészítőként tervben volt, eljött a hétvégi kávézáshoz a főszerep is, amikor egymagában kellett helyt állnia! Mit is mondhatnék... Tökéletes!

 

Így készül:

 

img_9323-1.jpg

 

 

Hozzávalók:

- 30 dkg liszt
- 20 dkg hideg margarin vagy vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 tojás sárgája

 

Elkészítés:

A lisztet és a porcukrot keverőtálba tesszük.  A hideg margarint nagy lyukú reszelőn hozzáreszeljük, így gyorsabban elkeveredik majd a többi hozzávalóval. Hozzáadjuk a tojás sárgáját és alaposan eldolgozzuk. Kézzel is összegyúrhatjuk, ám akkor vigyázzunk, nehogy kezünk melegétől "túlmelegedjen" a tészta. Én ezért Anka robotgépemet vetettem be, melynek fém keverőtála még hidegebben tartotta a tésztát. Alaposan lisztezett deszkára borítjuk a tésztát (nem szükséges pihentetni, de ha csak később látunk munkához, jól bírja a hűtést folpackba csomagolva.

A tésztát 1-1,5 mm vastagságúra nyújtjuk, majd pici, 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval apró köröket vágunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.

Közben a sütőt előmelegítjük 160 fokra.

A tésztakorongok mindegyikét egy még kisebb szaggatóval óvatosan megnyomjuk, ezzel kialakítva a gombok peremét. (Én ehhez egy fél literes ásványvizes üveg tetejét használtam, mert nem volt kisebb szaggatóm, de nem is bántam, mert az üveg "szája" picit vastagabb egy fém szaggató élénél, így szebb nyomatot hagyott.) Ezután egy fogpiszkálóval kialakítottam a gomblukakat. Némelyikbe 2, némelyikbe 4 lyukat fúrtam.

A sütőbe téve nagyjából 20 perc alatt halvány színűre sütjük a gombocskákat. Tányérra téve hagyjuk kihűlni és máris fogyasztható.

 

img_9334-1.jpg

 

Ugye milyen egyszerű és nagyszerű?

 

img_9342-1.jpg

 

Dobozba téve és jól lezárva sokáig eltartható.

 

img_9349-1.jpg

 

Készítésébe bevonhatjuk a gyerekeket is, igazi kreatív időtöltés.

 

img_9333-1.jpg

 

Olyan finom, hogy pillanatok alatt benassolhatjuk az összeset, ha nem vigyázunk!

 

img_9324-1.jpg

 

Készítsétek el, jó étvágyat kívánok hozzá!

 

img_9332-1_1.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr7416700382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása