A kora tavaszi időszakban szívesen fogyasztok olyan ételeket, amelyekben nincs hús. Jól esnek a zöldségek, akár frissen, akár sütve, főzve. Meglepően jól laktatnak, roppant jól variálhatók, akár tojással, akár sajttal, akár egymással. Így aztán még unalmassá sem válnak. Egyik kedvencem a karfiol, ami magas C-vitamin és rost tartalma miatt kimondottan jó hatású a téli időszak után. Ráadásul ma már igen változatos fajtáit is beszerezhetjük, pl.: a pagoda vagy a lila színű, illetve a zöld és a narancssárga karfiolokat.
Most egy nagyon egyszerűen elkészíthető receptet mutatok, amelyben a karfiol kissé roppanós, a besamel és a sajt pedig krémes, szóval egyszerűen ellenállhatatlan.
Így készítettem:
Hozzávalók:
- 1 nagy karfiol
- só, kömény mag
A besamelhez:
- 6 dl tej
- 10 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- só
A tetejére:
- 15 dkg Trappista sajt
- szerecsendió
A sütőforma kikenéséhez:
- kevés vaj
Elkészítés:
A karfiolt megmossuk, lecsepegtetjük, rózsáira szedjük. Enyhén sós, köményes vízben majdnem puhára főzzük. Leszűrjük, hagyjuk lecsepegni.
A besamelhez a vajat nyeles lábasba tesszük, alacsony lángon felolvasztjuk és állandó kevergetés közben hozzáadjuk a lisztet, amit csomómentesen elkeverünk benne. A tejet apró adagokban hozzáöntjük, minden adag tejjel simára keverjük. Addig főzzük és keverjük, amíg minden tejet felvett és teljesen sima, krémes állagot vett fel. Levesszük a tűzről, sózzuk ízlés szerint (esetleg fehérborsot is adhatunk hozzá).
A sütőformát alaposan kivajazzuk, a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A kihűlt karfiol rózsákat a sütőedénybe rakjuk, nyakon öntjük a besamel mártással, megszórjuk egyenletesen reszelt trappista sajttal és végül meghintjük őrölt szerecsendióval.
A sütőedényt a forró sütőbe toljuk és nagyjából 35-40 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
Langyosra hűlve az igazi, amikor a besamel még kellemesen folyós állagú!
Teljes kihűlés után szépen szeletelhető.
Laktató, igazán finom egytálétel.
Próbáljátok ki!