Ezen a héten vasárnap már meggyújtjuk az első gyertyát az adventi koszorún. Hihetetlen, hogy ilyen gyorsan szalad az idő...
Nálam a rohanós hétköznapok után a hétvégi reggelek komótosan telnek, ilyenkor olvasunk újságot, tervezzük a napi feladatokat. Erre a hétvégére a legszebb és legmelengetőbb dolgok jutnak: karácsonyi dekorációk elővétele, eltervezése erre az évre.
Már tavaly eldöntöttem, hogy hagyományosan "angolos", kockás, régimódi, zöld-piros díszeket szeretnék. Egész évben figyeltem a "zero waste" lehetőségeket kínáló oldalakat, így sikerült hozzájutnom jó néhány másnak már használhatatlan tárgyhoz, díszhez. Bevallom, némelyik nagyobb örömet okozott, mint a sütés-főzés. Ilyen pl.: ez a csodaszép hintalovacska amit a mennyeien finom és villámgyorsan összeállítható finomságom képein láthattok. Mi más is lehetne ez a finomság, mint egy hagyományos angol desszert, a crumble, más néven morzsasüti, ami pont ilyen ráérős, de izgalmas reggelekre megfelelő.
Morzsasütit szívesen készítek, oldalaimon találhattok már nyári ízvilágra hangolt meggyes változatot éppúgy, mint kicsit diétásabb, zabpehellyel készülő receptet. Elkészítése roppant egyszerű, íze pedig különösen finom! Most a fagyasztóból elővett őszi szedésű szilvám és egy maréknyi vörös áfonya került bele. November végének méltó édes falatozni valója lett... Míg apránként elővettem az ünnepi díszeket, el is készült, pakolászás közben pedig laktató és finom reggeliként el is fogyott!
Így készült:
Hozzávalók:
(alap adagként jelölve)
- 1 rész hideg vaj
- 1 rész porcukor
- 2 rész liszt
- 2 evőkanál zabpehely
(Én most egy bögrét használtam mércének)
Alá:
- kevés vaj a forma kikenéséhez
- 2 evőkanál barna cukor a forma megszórásához
"Rakománynak":
- 1 marék friss vörös áfonya
(ennek híján beáztatott aszalt áfonya)
- 30 dkg magozott mirelit szilva
A szóráshoz:
- kevés vaníliás porcukor
Elkészítés:
A sütőformát kivajazzuk, meghintjük barna cukorral és félretesszük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A mirelit gyümölcsöket a sütőforma aljára terítjük egyenletesen. (Ha nem elég édes, kevés barna cukorral vagy vaníliával megszórhatjuk.) Betoljuk a sütőbe nagyjából 10 percre. Ezalatt felenged a fagyásból a gyümölcs és a tészta hozzávalóit összeállíthatjuk.
A hideg margarint a cukorral és a liszttel ujjainkkal elmorzsoljuk. Nem kell sokáig és aprólékosan dolgoznunk, ez a hálás süti pont emiatt favorit, mert kevés munkával jár. Hozzáadjuk a zabpelyhet, azzal is morzsoljuk kicsit. (a zabpehely a mirelit gyümölcs miatt hasznos, kissé szívni fogja a kiengedett levet.)
A morzsát a sütőből kivett gyümölcs tetejére szórjuk egyenletesen és visszatesszük a sütőbe, nagyjából 30-35 percre, míg elkészül.
A legjobbak ehhez a finomsághoz a savanykás gyümölcsök, ha bátrak vagytok, pár szem csipkebogyót is belecsempészhettek, ahogy én tettem, kíváncsiságból! Különösen finomra sikerült tőle!
A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd vaníliás porcukorral meghintve tálalhatjuk.
Ugye, milyen egyszerű és nagyszerű? Pont ilyen késő őszi hétvégékre ideális!
Ha maradna belőle másnapra, a gyümölcs nedvességét magába szívva a morzsa szinte új állagúvá varázsolódik.
A gyümölcs leve sülés közben túlcsordulhat, de ettől annyira csodás! Nem csak laktató reggeliként, hanem délutáni nassolni valónak is remek! Próbáljátok ki!